ΙΣΡΑΗΛ/ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουλίου 2016, 19:12Εκτύπωση

Η 8η Ιουλίου 2016 αποτελεί τη δεύτερη επέτειο από την έναρξη μιας ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης 50 ημερών άνευ προηγουμένου, που σκόρπισε το θάνατο και την καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας. 

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένα έγκλημα που διαπράχθηκε μπροστά στην κάμερα, όπου ολόκληρος ο κόσμος είδε πώς τα αγόρια που έπαιζαν στην παραλία σφαγιάστηκαν ανελέητα, είναι δυνατόν να παραμένει ατιμώρητο», δήλωσε ο Sobhi Bakr, συγγενής τεσσάρων αγοριών που σκοτώθηκαν σε μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση στις 16 Ιουλίου 2014.

Σε μια νέα αναφορά της η Διεθνής Αμνηστία θέτει το ερώτημα γιατί δεν έχει ακόμη προωθηθεί καμία γνήσια έρευνα για τα διαπραχθέντα εγκλήματα και γιατί κανένας δεν έχει ακόμη λογοδοτήσει για αυτές τις αγριότητες παρά τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν και από τις δύο πλευρές.

«Κατά τη διάρκεια εκείνων των 50 ημερών των επιθέσεων, οι ισραηλινές δυνάμεις έσπειραν το θάνατο και προκάλεσαν μαζική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περίπου 1.500 πολίτες, μεταξύ των οποίων και περισσότερα από 500 παιδιά» δήλωσε ο Philip Luther, Διευθυντής Προγραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Οι μόνες ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν στο πλαίσιο στρατιωτικής έρευνας από την πλευρά του Ισραήλ ήταν ενάντια σε τρεις στρατιώτες για τις - σχετικά μικρής σημασίας - παραβιάσεις σε επίπεδο  λεηλασίας και παρεμπόδισης μιας έρευνας. Εν τω μεταξύ, σοβαρότερα εγκλήματα, κάποια εκ των οποίων πιθανώς να αποτελούν εγκλήματα πολέμου, παραμένουν ατιμώρητα.

Από την πλευρά των Παλαιστινίων, δεν έχει διεξαχθεί καμία έρευνα σχετικά με τις παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ένοπλες ομάδες της Χαμάς και της Παλαιστίνης. Οι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες εκτόξευσαν χιλιάδες μη ελεγχόμενους πυραύλους και όλμους σε κατοικημένες  περιοχές του Ισραήλ, σκοτώνοντας έξι πολίτες, ενώ οι δυνάμεις της Χαμάς επιτέθηκαν και σκότωσαν Παλαιστίνιους που τους θεώρησαν εχθρούς.

Είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι κανείς δεν έχει λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου που προφανώς διαπράχθηκαν και από τις δύο συγκρουόμενες. Έχουν περάσει δύο χρόνια και έχει έρθει πλέον η ώρα να κινηθούν οι τροχοί της δικαιοσύνη

Philip Luther, Διευθυντής Προγραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή

Η αναφορά περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους συγγενείς όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, εξετάζει λεπτομερώς τις ελλείψεις στις έρευνες που διεξάγονται μέχρι στιγμής από τις ισραηλινές στρατιωτικές αρχές, ενώ περιγράφει και διάφορες επιθέσεις που ξεκάθαρα στόχευαν αμάχους κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Ισραήλ να ανασυγκροτήσει τους μηχανισμούς διερεύνησης που διαθέτει, διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων ότι όσοι διεξάγουν τις έρευνες είναι ανεξάρτητοι από εκείνους που αποφασίζουν, εφαρμόζουν ή παρέχουν συμβουλές σχετικά με τις επιθέσεις.

Η Παλαιστινιακή Κυβέρνηση Εθνικής Συναίνεσης θα πρέπει να διασφαλίσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ποινικών ερευνών για τα εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν από τους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014. 

Οι αρχές της Χαμάς στη Γάζα θα πρέπει να τηρήσουν απόλυτη διαφάνεια σε σχέση με την πρόοδο των ερευνών τους σχετικά με τις μαζικές δολοφονίες και τις υπόλοιπες κακοποιήσεις των Παλαιστίνιων στη Γάζα. 

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλες τις πλευρές να συνεργαστούν πλήρως με την προκαταρκτική εξέταση που διεξάγεται από το Γραφείο του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.