Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ, ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Μαΐου 2016, 14:48Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει απογοητευμένη με την απόφαση του Κυβερνήτη της Άγκυρας να απαγορεύσει τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στην Ομοφοβία, την Αμφιφοβία και την Τρανσφοβία (IDAHOT), ο οποίος είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην Άγκυρα την Κυριακή 22 Μαΐου. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις Τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, τα αμφιφυλόφιλα, τα διεμφυλικά και τα ίντερσεξ άτομα και οι σύμμαχοί τους έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι χωρίς τον φόβο βίας και απειλής. 

Την Παρασκευή 20 Μαΐου, το γραφείο του Κυβερνήτη ενημέρωσε τους διοργανωτές γραπτώς ότι «κάποιες συγκεκριμένες ομάδες μπορεί να αντιδράσουν και πιθανόν να υπάρξουν προκλήσεις προς τους συμμετέχοντες της παρέλασης λόγω κοινωνικών ευαισθησιών». Η απάντηση του Κυβερνήτη προς την ΛΟΑΤΙ οργάνωση KAOS-GL, η οποία είχε ενημερώσει τις αρχές σχετικά με την παρέλαση, παρέθεσε το Άρθρο 17 του Νόμου περί Συναντήσεων και Διαδηλώσεων ο οποίος περιορίζει άδικα το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι. 

Η Διεθνής Αμνηστία πληροφορήθηκε ότι η οργάνωση KAOS-GL, ο βασικός διοργανωτής της παρέλασης προσέφυγε κατά της απόφασης του Κυβερνήτη στο Διοικητικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 20 Μαΐου και απαίτησε προστασία από τις αρχές. Το Διοικητικό Δικαστήριο της Άγκυρας Νο.15 αποφάσισε την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του Κυβερνήτη, προχωρώντας σε άρση της απαγόρευσης της παρέλασης. 

Το ίδιο απόγευμα, το γραφείο του Κυβερνήτη της Άγκυρας άσκησε έφεση στην απόφαση του Δικαστηρίου με το επιχείρημα ότι η απόφαση της αναβολής της εκτέλεσης αναφορικά με την απαγόρευση που επέβαλλε ο Κυβερνήτης ήταν «παράνομη». Η Επιτροπή Νο. 1 του Διοικητικού Δικαστηρίου της Περιφέρειας της Άγκυρας υποστήριξε την έφεση του Κυβερνήτη και συνεπώς την απαγόρευση της παρέλασης εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στην Ομοφοβία, την Αμφιφοβία και την Τρανσφοβία στην Άγκυρα. 

Η Διεθνής Αμνηστία είναι απογοητευμένη από την επιμονή των αρχών να αποτρέψουν τη διεξαγωγή της παρέλασης. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ακράδαντα ότι το πρόσχημα των «κοινωνικών ευαισθησιών και απειλών» δεν είναι μία εύλογη δικαιολογία ώστε να απαγορευτεί η πορεία της Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στην Ομοφοβία, την Αμφιφοβία και την Τρανσφοβία . Η διεθνής νομοθεσία αναγνωρίζει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και η αναγνώριση αυτού του δικαιώματος επεκτείνεται τόσο στον λόγο όσο και σε ιδέες που πιθανόν να προσβάλουν ορισμένους ανθρώπους. Η απαγόρευση που επιβλήθηκε στην πορεία της Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στην Ομοφοβία, την Αμφιφοβία και την Τρανσφοβία στην Άγκυρα αποτελεί ένα δυσανάλογο περιορισμό του δικαιώματος στην ελευθερία του ειρηνικού συνέρχεσθαι. Τα ΛΟΑΤΙ άτομα θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να πραγματοποιούν παρελάσεις και να διαδίδουν το μήνυμα περί ισότητας, ανοχής και ίσης μεταχείρισης χωρίς τον φόβο απειλής ή κακομεταχείρισης. 

Η διεθνής νομοθεσία επιτρέπει την ύπαρξη περιορισμών στην άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης, οι οποίοι είναι αναλογικοί ως προς συγκεκριμένους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των δικαιωμάτων ή της υπόληψης των άλλων ή της προστασίας της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης. Παρ’ όλα αυτά, η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι οι εν λόγω περιορισμοί δεν ισχύουν στη συγκεκριμένη περίπτωση και ότι οι Τουρκικές αρχές όχι μόνο θα έπρεπε να είχαν επιτρέψει τη διεξαγωγή της παρέλασης της Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στην Ομοφοβία, την Αμφιφοβία και την Τρανσφοβία όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά και να είχε διασφαλίσει την ύπαρξη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των συμμετεχόντων.

Η άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και του ειρηνικού συνέρχεσθαι έχει περιοριστεί επανειλημμένα και αυθαίρετα στην Τουρκία, σε συνδυασμό με την ευρεία περιττή ή υπερβολική βία από την πλευρά των οργάνων επιβολής του νόμου ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές. Τον περασμένο χρόνο, εμποδίστηκε η διεξαγωγή της ετήσιας Παρέλασης Υπερηφάνειας της Κωνσταντινούπολης από την αστυνομία η οποία έκανε χρήση εκτοξευτήρων νερού και δακρυγόνων για να διαλύσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές. Φέτος επίσης, δεν επιτράπηκε να διεξαχθεί η συγκέντρωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Μαρτίου από την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και χτυπούσε τους διαδηλωτές. 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.