9 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΑΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Μαΐου 2016, 15:05Εκτύπωση

Κάνουμε μια επισκόπηση σχετικά με το πώς η συνεισφορά σας στην εκστρατεία My Body Μy Rights έχει αλλάξει τη ζωή των γυναικών σε όλον τον κόσμο.

 

Χιλιάδες από εσάς συμβάλατε στην προσπάθειά μας να υπερασπιστούμε τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα μέσω της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας Μy Body My Rights. Με σημείο εκκίνησης το 2014, η εκστρατεία βασίζεται στην αρχή πως όλοι μας - άνδρες και γυναίκες - έχουμε το δικαίωμα να λαμβάνουμε αποφάσεις σχετικά με την υγεία μας, το σώμα μας, τη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγική μας ζωή χωρίς φόβο ή βία.

 

Εδώ είναι 9 τρόποι με τους οποίους υπερασπιστήκατε τα δικαιώματα αυτά και βοηθήσατε να καταρρίψουμε τα εμπόδια για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλον τον κόσμο.

1. Πάνω από ένα τέταρτο του εκατομμυρίου από εσάς έδρασε για να προστατεύσει τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των νέων.

Ο απίστευτος αριθμός των 280.000 από εσάς σε πάνω από 165 χώρες, κάλεσε τις κυβερνήσεις του να προστατεύσουν τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των νέων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αντισύλληψης και σεξουαλικής υγείας. Τον Απρίλιο του 2014, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Salil Shetty παρέδωσε τις υπογραφές σας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon ενόψει της Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.

2. Η κυβέρνηση του Νεπάλ αναγνώρισε εν τέλει την πρόπτωση της μήτρας ως ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά από συνεχείς πιέσεις από τοπικούς ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, με την υποστήριξη της Αμνηστίας, η κυβέρνηση του Νεπάλ συμπεριέλαβε την πρόληψη της πρόπτωσης μήτρας, μια εξουθενωτική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ως μέρος του σχεδίου δράσης της για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον Ιούλιο του 2014. 

Αυτό ήρθε λίγο μετά αφότου παραδώσαμε στην κυβέρνηση μία έκκληση, η οποία υπογράφηκε από περισσότερους από 100.000 από εσάς.

3. Βοηθήσατε να σταματήσει η Ισπανία να γυρίζει την πλάτη στο ζήτημα των αμβλώσεων.

Όταν η Ισπανία κινήθηκε για να περιορίσει τους νόμους περί άμβλωσης τον Δεκέμβριο του 2013, 133.400 από εσάς εναντιώθηκαν σε αυτή την κίνηση διαδηλώνοντας κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Τον Σεπτέμβριο του 2014, η κυβέρνηση απέσυρε τις προτεινόμενες αλλαγές.

4. Η υποστήριξή σας βοήθησε στο να πείσουμε τις κυβερνήσεις να αμφισβητήσουν την απαγόρευση της άμβλωσης στο Ελ Σαλβαδόρ.

Η δυναμική εκστρατεία μας, ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο του 2014, ενόψει της έναρξης της νέας μας έρευνας σχετικά με το Ελ Σαλβαδόρ, ώθησε αρκετές κυβερνήσεις να δράσουν. Τον επόμενο μήνα, η Αυστραλία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ισλανδία, η Σλοβενία και η Ισπανία απευθύνθηκαν στον ΟΗΕ, προτρέποντας με σθένος την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ να καταργήσει την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων. Ο εμβέλεια της απαγόρευσης περιλαμβάνει ποινές φυλάκισης άνω των 40 ετών για τις γυναίκες που βίωσαν θνησιγένεια. 

5. Οι υπογραφές σας ανάγκασαν υπουργούς στην Τυνησία να υποσχεθούν πως θα προστατεύσουν τα θύματα σεξουαλικής βίας.

198.000 από εσάς κάλεσαν την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία να προστατεύσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν επιζήσει από επιθέσεις σεξουαλικής βίας. Όταν παραδώσαμε τις υπογραφές σας στην κυβέρνηση της Τυνησίας, τον Νοέμβριο του 2014, η Υπουργός για Ζητήματα Γυναικών και Οικογένειας και ο Υπουργός Υγείας, δεσμεύτηκαν αμφότεροι για την προστασία των θυμάτων σεξουαλικής βίας - μια πρωτοφανής δημόσια δέσμευση.

6. Το Ελ Σαλβαδόρ απελευθέρωσε την Guadalupe.

Χάρη στη σκληρή δουλειά των αφοσιωμένων ακτιβιστών στο Ελ Σαλβαδόρ, δόθηκε τελικά χάρη στη Carmen Guadalupe Vasquez η οποία αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2015. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ετών το 2007, με ψευδείς κατηγορίες για φόνο αφότου η ίδια υπέστη αποβολή όταν ήταν 18 ετών. Θεωρήθηκε ύποπτη για άμβλωση, η οποία  απαγορεύεται χωρίς καμία εξαίρεση στο Ελ Σαλβαδόρ. Τον Απρίλιο του 2015, παραδώσαμε μια έκκληση  ζητώντας να δοθεί ένα τέλος στην απαγόρευση της άμβλωσης στο Ελ Σαλβαδόρ, η οποία υπογράφηκε από τον απίστευτο αριθμό των 300.000 από εσάς.

7. Βοηθήσατε να πείσουμε τον Ιρλανδικό λαό ότι οι γυναίκες που χρειάζεται να κάνουν άμβλωση, δεν είναι εγκληματίες.

Εκατοντάδες χιλιάδες από εσάς διέδωσαν το μήνυμά μας: She is #notacriminal. Δεν είναι εγκληματίας μία γυναίκα που χρειάζεται να κάνει άμβλωση. Μαζί, πυροδοτήσαμε συζητήσεις στο εσωτερικό της Ιρλανδίας, μεταστρέφοντας την κοινή γνώμη και προσελκύοντας την υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας καθώς και διασημοτήτων. Με τη βοήθειά σας, είμαστε όλο και πιο κοντά στην ανατροπή της ισορροπίας αναφορικά με τις αμβλώσεις στην Ιρλανδία, ενισχύοντας τις τοπικές εκκλήσεις για αλλαγή του συντάγματος ώστε, επιτέλους, να δοθεί ένα τέλος στον οπισθοδρομικό νόμο της Ιρλανδίας περί αμβλώσεων.

8. Η υποστήριξή σας μας βοήθησε να πείσουμε την κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τον τερματισμό των γάμων παιδιών.

Τον Δεκέμβριο του 2015, η Μπουρκίνα Φάσο υιοθέτησε μια εθνική στρατηγική και ένα τριετές σχέδιο δράσης σχετικά με την πρόληψη και την εξάλειψη των γάμων ανηλίκων στη χώρα. Πρέπει βέβαια να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά, αλλά έγινε ένα πρώτο βήμα προς την οριστική εξάλειψη αυτής της πρακτικής. Η στρατηγική και το σχέδιο υιοθετήθηκαν μετά από δημόσιες δεσμεύσεις από υπουργούς και από τον Παραδοσιακό Βασιλιά ότι θα υποστηρίξουν την εκστρατεία Μy Βody My Rights, συμβάλλοντας  έτσι στην άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια όταν προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και πληροφορίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

9. Χιλιάδες από σας έσπασαν τη σιωπή τους αναφορικά με τα ζητήματα του σεξ, των σχέσεων και της αναπαραγωγής.

Περισσότεροι από 100.000 νέοι πήραν την πρωτοβουλία για την έναρξη συνομιλιών σχετικά με παραδοσιακά θέματα ταμπού, όπως η σεξουαλική παρενόχληση στα σχολεία, ο βιασμός, ο γάμος παιδιών και η σεξουαλικότητα. Χάρη στο εκπαιδευτικό υλικό που παράγεται από την Αμνηστία και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που αναπτύχθηκαν μέσω της εκστρατείας My Βody My Rights, χιλιάδες άνθρωποι αμφισβήτησαν τις συμπεριφορές διάκρισης αλλά και βίας με βάση το φύλο. Οι νέοι το έκαναν αυτό μέσω εργαστηρίων, βίντεο, θεάτρου, συζητήσεων, ποίησης, τραγουδιού και χορού. Στην αγροτική Ζιμπάμπουε, άνοιξαν κέντρα ενδυνάμωσης στα σχολεία ως ασφαλείς χώροι για τα νεαρά κορίτσια ώστε να μπορούν να συζητάνε για το σεξ, τις σχέσεις και την εγκυμοσύνη.

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.