ΜΕΞΙΚΟ: ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΙΚΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου 2016, 15:59Εκτύπωση

Καλά νέα! Tέλος σε τέσσερα ολόκληρα χρόνια αδικίας έδωσε η αθωωτική απόφαση δικαστηρίου που ζήτησε την αποφυλάκιση της Yecenia Armenta Graciano, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. 

Η Yecenia Armenta Graciano, μητέρα δύο παιδιών, συνελήφθη αυθαίρετα από την κρατική ανακριτική αστυνομία στις 10 Ιουλίου 2012 και για 15 ολόκληρες ώρες υπέστη βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών σε βαθμό ασφυξίας και βιασμών, με σκοπό να  αναγκαστεί να «ομολογήσει» την ανάμειξή της στη δολοφονία του άντρα της. 

 «Η απίστευτη ωμότητα των βασανιστηρίων τα οποία υπέστη η Yecenia, αποτελεί καθημερινή πρακτική για  τη αστυνομία του Μεξικού η οποία παρουσιάζει συχνά παράνομα αποδεικτικά στοιχεία σε ποινικές έρευνες σε όλη τη χώρα. Η αποφυλάκισή της Yecenia προσφέρει μία αναλαμπή ελπίδας για όσους βρίσκονται υπό παράνομη κράτηση σε φυλακές ανά τη χώρα», δήλωσε η Erika Guevara Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Νότια Αμερική. 

Οι βασανιστές της Yecenia προέρχονται από το ίδιο θεσμικό όργανο που άσκησε την ποινική δίωξη εναντίον της. Παρά τον όγκο των αποδεικτικών στοιχείων από εθνικούς αλλά και διεθνείς εμπειρογνώμονες που επιβεβαιώνουν τα βασανιστήρια που υπέστη η Yecenia, καθώς και τη σύσταση του συνηγόρου του πολίτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Μεξικού, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Sinaloa επέμεινε στην καταδίκη της Yecenia για ένα πολύ σοβαρό έγκλημα. 

Το γεγονός ότι κανένας από τους βασανιστές της Yecenia δεν βρέθηκε στη φυλακή καταδεικνύει τη ντροπιαστική έλλειψη ανεξαρτησίας των αρχών σε αυτή την υπόθεση. Οι δράστες αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ θα πρέπει να καταβληθεί και αποζημίωση στη Yecenia

Erika Guevara Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Νότια Αμερική

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει εκστρατείες για πολλές περιπτώσεις ατόμων που επέζησαν από βασανιστήρια στο Μεξικό. Η υπόθεση της Yecenia είναι μέρος της εθνικής εκστρατείας  που συντονίζει μια ομάδα γενναίων γυναικών και η οποία έχει ως κεντρικό στόχο «να σπάσει η σιωπή» για τη σεξουαλική βία και τα βασανιστήρια. 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.