ΜΕΞΙΚΟ: ΔΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Μαΐου 2016, 12:53Εκτύπωση

Μια γυναίκα που βασανίστηκε για 15 ώρες για να ομολογήσει ένα έγκλημα και έχει μαραζώσει στη φυλακή για σχεδόν τέσσερα χρόνια πρέπει να απελευθερωθεί χωρίς καθυστέρηση, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία εν όψει μιας σημαντικής απόφασης σχετικά με την υπόθεση.

Η Yecenia Armenta Graciano συνελήφθη τον Ιούλιο του 2012 από τοπικούς αστυνομικούς στο βόρειο κρατίδιο της Sinaloa. Βιάστηκε, υποβλήθηκε σε ασφυξία και κρεμάστηκε από τα πόδια της ανάποδα μέχρι που αναγκάστηκε να ομολογήσει τη δολοφονία του συζύγου της.  Το μόνο άμεσο στοιχείο που παρουσιάστηκε εναντίον της ήταν η δήλωση της, η οποία αποσπάστηκε μέσω βασανιστηρίων.  

Η Yecenia είναι ένα από τα χιλιάδες θύματα του φαύλου δικαστικού συστήματος του Μεξικού, το οποίο πολύ συχνά βασίζεται σε ομολογίες που αποσπάστηκαν με βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης για να καταδικάσει ανθρώπους.

Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Αμερικής

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Sinaloa έχει προθεσμία έως τις 5 Μαΐου για να ενημερώσει τον αρμόδιο για την υπόθεση δικαστή, εάν πιστεύει ότι η Yecenia πρέπει να καταδικαστεί ή να αθωωθεί. 

«Η Yecenia είναι ένα από τα χιλιάδες θύματα του φαύλου δικαστικού συστήματος του Μεξικού, το οποίο πολύ συχνά βασίζεται σε ομολογίες που αποσπάστηκαν με βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης για να καταδικάσει ανθρώπους», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Αμερικής.

«Αυτή η απόφαση δεν θέλει και πολλή σκέψη. Η Yecenia πρέπει να αφεθεί άμεσα και άνευ όρων ελεύθερη και μια επείγουσα έρευνα πρέπει να ξεκινήσει για να εξασφαλίσει ότι όσοι την κακομεταχειρίστηκαν θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαιωνισθεί το ανατριχιαστικό μήνυμα ότι η αστυνομία μπορεί να βασανίζει χωρίς καμία συνέπεια οποιονδήποτε για να ομολογήσει ένα έγκλημα». 

Διαβάστε περισσότερα [στα αγγλικά]: http://bit.ly/1pxR85W 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.