Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Αυγούστου 2015, 13:47Εκτύπωση

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Η σημερινή κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την κατεύθυνση της αύξησης της στήριξης στην Ελλάδα εν μέσω δραματικής αύξησης των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου αποτελεί ένα βήμα προς την απαραίτητη στήριξη της Ελλάδας αλλά και των πολλών ευάλωτων ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, η οργάνωση προειδοποιεί για την επείγουσα ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλέσει τα κράτη μέλη της  Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να αυξήσουν τις ασφαλείς και νόμιμες διόδους  έτσι ώστε να μπορούν να φτάνουν με ασφάλεια στην ΕΕ όσοι και όσες χρήζουν προστασίας.

«Η κρίση που ξεδιπλώνεται στα ελληνικά νησιά καταδεικνύει πως οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και να παράσχουν προστασία στους πρόσφυγες καθώς οι αυξανόμενες αφίξεις στα νησιά σπρώχνουν ένα ήδη εξουθενωμένο σύστημα σε σημείο κατάρρευσης.» είπε η Iverna McGowan, διευθύντριά του ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας. « Δεν μπορούμε επίσης να ξεχνάμε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης  αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την ΕΕ. Για αυτό και απαιτείται η επείγουσα απόκριση της ΕΕ. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Επιτροπή, αν χρησιμοποιηθούν σωστά για εκείνους/ες που τα έχουν ανάγκη, μπορούν να στηρίξουν την χώρα και τους ευάλωτους ανθρώπους εκεί. Σε κάθε περίπτωση, μία ευρύτερη αναθεώρηση των πολιτικών ασύλου της ΕΕ είναι αναγκαία.»

Σήμερα η ΕΕ επανέλαβε την έγκριση 474 εκατομμυρίων ευρώ. Παρόλα αυτά, με 124000 πρόσφυγες και μετανάστες/στριες να έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης μέσα στη χρονιά ήδη, κυρίως στη Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Λέρο, η οικονομική βοήθεια δεν αποτελεί συνολική  λύση. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να εξασφαλίσουν ότι θα παράσχουν την απαραίτητη επιχειρησιακή βοήθεια στην Ελλάδα, και σε άλλα κράτη της πρώτης γραμμής, για την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου και την υποδοχή των προσφύγων και των αιτούντων/αιτουσών άσυλο.

« Αν και τα μέτρα βοήθειας στην Ελλάδα, αν εφαρμοστούν σωστά, μπορεί βραχυπρόθεσμα να μειώσουν την πίεση στα νησιά, αυτό που επείγει είναι μια αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών πολιτικών ασύλου. Αυτό σημαίνει πως χρειάζονται, επίσης, περισσότερες θέσεις για μετεγκατάσταση, και μέριμνα για μεγαλύτερη ελευθερία μετακίνησης για τους πρόσφυγες»
Σύμφωνα με το UNHCR , μέχρι τις 31 Ιουλίου οι αφίξεις είχαν αυξηθεί κατά περισσότερο από 750%, με τη Λέσβο να δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό. Μεταξύ 1της Ιανουαρίου και10της Αυγούστου 2015, 70374 πρόσφυγες και μετανάστες/στριες έφτασαν στη Λέσβο, η πλειοψηφία των οποίων έρχονται από την Συρία, το Αφγανιστάν, και το Ιράκ. Η Διεθνής Αμνηστία μόλις ολοκλήρωσε μια νέα επιτόπια έρευνα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.