ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2015, 13:50Εκτύπωση

Ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, η Διεθνής Αμνηστία, ένα παγκόσμιο κίνημα με περισσότερα από 7 εκατομμύρια μέλη και ακτιβιστές, επικοινωνεί με τα κόμματα που λαμβάνουν μέρος στης εκλογές, στην προσπάθειά της να υπογραμμίσει την σημασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ειδικότερα σε ανθρώπους που διεκδικούν και, πιθανόν να αναλάβουν, δημόσια αξιώματα.

Θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας την συμπερίληψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο προγραμματικό σας πλαίσιο ως βασικό στοιχείο του καθώς οι προκλήσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι τεράστιες: τα βασανιστήρια παραμένουν μια θλιβερή πραγματικότητα, εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις  ενώ η παγκόσμια ανισότητα αυξάνεται και πολλοί είναι αυτοί που στερούνται τα βασικά οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα που θα τους εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Οι επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης καθώς και τα εγκλήματα μίσους συνεχίζονται.

Στην χώρα μας, ζητήματα διακρίσεων, παραβιάσεων των δικαιωμάτων των προσφυγών και των μεταναστών καθώς και συνεχιζόμενες καταγγελίες για κακομεταχείριση από μέλη των σωμάτων ασφαλείας παραμένουν ισχυρά.

Διαφωνούμε ριζικά με την πεποίθηση ότι σε περιόδους κρίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν πολυτέλεια και, αντιθέτως, πιστεύουμε ότι ο απόλυτος σεβασμός τους στις πιο δύσκολες συνθήκες  πρέπει να αποτελεί πυξίδα και στοιχείο υπερηφάνειας για κοινωνίες  σαν την ελληνική, που παλεύουν να ανταπεξέλθουν  τις αντιξοότητες της κρίσης.

Σας καλούμε λοιπόν να δεσμευτείτε πως θα θέσετε ως προτεραιότητα σας την προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, σας ζητούμε να θέσετε ως προτεραιότητα 3 αλλαγές που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων στην Ελλάδα:

  • Να ιδρυθεί  ένας αληθινά ανεξάρτητος και αποτελεσματικός μηχανισμός διερεύνησης καταγγελιών εναντίων αστυνομικών οργάνων, ο οποίος θα έχει την εντολή να διερευνά όλες τις καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και των παραβιάσεων κατά μήκος των συνόρων της Ελλάδας
  • Να ευθυγραμμιστεί με το διεθνές δίκαιο ο ορισμός των βασανιστηρίων όπως προβλέπεται στο άρθρο 137 (Α) (2) του ποινικού κώδικα
  • Να διασφαλιστεί ότι όλα τα εγκλήματα που διαπράττονται με κίνητρο που έχει χαρακτήρα διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων με φυλετικά κίνητρα, ερευνώνται πλήρως και αποτελεσματικά, προχωρώντας, μεταξύ άλλων, σε όλες τις ενέργειες για την αποκάλυψη του κινήτρου διάκρισης.

Η οργάνωσή μας, ανεξάρτητη  από κυβερνήσεις, θρησκείες  και ιδεολογίες και μέσω της ενδελεχούς και αναγνωρισμένης  έρευνας της σε παγκόσμιο επίπεδο,  παραμένει στην διάθεσή σας και θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια σας προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στον προεκλογικό σας αγώνα και ευελπιστούμε σε θετική ανταπόκριση στις δεσμεύσεις που σας καλούμε να αναλάβετε.

Με εκτίμηση

Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.