ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΡΩΣΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2014, 01:01Εκτύπωση

Η Ουκρανική πολιτοφυλακή και οι αυτονομιστικές δυνάμεις ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα. Η οργάνωση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι τροφοδοτεί εγκλήματα αυτονομιστών, καθώς αποκάλυψε δορυφορικές εικόνες που δείχνουν τη συσσώρευση Ρωσικών τεθωρακισμένων και πυροβολικού στην Ανατολική Ουκρανία.
Με τις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός ακόμα αβέβαιες και την κατάσταση επικίνδυνη, η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να σταματήσουν τις παραβιάσεις των κανόνων του πολέμου.
«Όλες οι πλευρές αυτής της σύρραξης έχουν δείξει περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων και παραβιάζουν κατάφωρα τις διεθνείς υποχρεώσεις τους», είπε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, ο οποίος ταξιδεύει στο Κίεβο και στην Μόσχα τις επόμενες ημέρες.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η Ρωσία τροφοδοτεί τη σύγκρουση, τόσο με άμεση παρέμβαση, όσο και με υποστήριξη των αυτονομιστών στην Ανατολή. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τη σταθερή ροή όπλων και άλλη υποστήριξη σε μια δύναμη ανταρτών που εμπλέκεται βαρύτατα σε κατάφορες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας στην ανατολική Ουκρανία κατέγραψαν περιστατικά αδιάκριτων βομβαρδισμών, απαγωγών, βασανιστηρίων και δολοφονιών.
Αν και το Κρεμλίνο επανειλημμένα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στις μάχες στην Ουκρανία, δορυφορικές εικόνες και μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν από την οργάνωση παρέχουν αναμφισβήτητα στοιχεία ότι οι μάχες έχουν αυξηθεί   σε τέτοιο βαθμό, που η Διεθνής Αμνηστία τώρα τις θεωρεί μια διεθνή ένοπλη σύρραξη.
Οι εικόνες δείχνουν νέες θέσεις πυροβολικού εγκατεστημένες μόλις μέσα από τα Ουκρανικά σύνορα, μεταξύ 13 και 29 Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένων μονάδων που φαίνονται να είναι 122-mm ολμοβόλα και D-30 μονάδες πυροβολικού σε θέσεις βολής, στοχεύοντας προς τη δύση. Δύο από τις θέσεις αυτές έχουν όχημα υποστήριξης και αυτό που μοιάζει με οχυρό καταφύγιο. Στις 29 Αυγούστου, διακρίνονται έξι θωρακισμένα αμφίβια οχήματα (πιθανόν BRDM-2s).

Μια άλλη παρόμοια θέση πυροβολικού φαίνεται σε ένα πεδίο βορειοανατολικά του πρώτου, και αυτή μέσα σε  Ουκρανικό έδαφος. Εικόνες από τις 26 Αυγούστου 2014 δείχνουν έξι σχετικά προωθημένα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα  (πιθανόν 2S19 Msta-S 152-mm) σε θέσεις πυρός προσανατολισμένα νοτιοδυτικά, προς θέσεις του Ουκρανικού στρατού.
Μεταξύ 26 και 29 Αυγούστου 2014 το πυροβολικό έχει μετακινηθεί, επίσης μέσα στο Ουκρανικό έδαφος, με δυτικό προσανατολισμό πυρός. Στις 29 Αυγούστου η απεικόνιση υποδεικνύει πολυάριθμα στρατιωτικά οχήματα στην περιοχή, κατά μήκος γραμμής δέντρων σε γειτονικό χωράφι.
«Αυτές οι δορυφορικές εικόνες, σε συνδυασμό με αναφορές Ρωσικών στρατευμάτων που συνελήφθηκαν μέσα σε Ουκρανικά εδάφη και μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες για Ρωσικά στρατεύματα και οχήματα να περνούν τα σύνορα, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι αυτό είναι τώρα μια διεθνής ένοπλη σύγκρουση», είπε ο Shetty.

Ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ανατολική Ουκρανία έχουν πάρει συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις μάχες κοντά στο Alechevsk, το Donetsk, το Kramatorsk, το Krasny Luch, το Lisichansk,το Lugansk, το Rubeznoe, το Pervomaisk και το Slovyansk. Οι ερευνητές επίσης πήραν συνεντεύξεις από  ουκρανικούς πρόσφυγες στην περιοχή του Ροστόφ της Ρωσίας.
Άμαχοι πολίτες από τις περιοχές αυτές είπαν στη Διεθνή Αμνηστία, ότι Ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν σφοδρά τις γειτονιές τους. Οι μαρτυρίες τους υποδηλώνουν ότι οι επιθέσεις ήταν αδιάκριτες και μπορεί να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου. Οι μάρτυρες είπαν επίσης ότι αυτονομιστές μαχητές απήγαγαν, βασανίστηκαν και σκότωσαν γείτονές τους.

Σε ένα ενδεικτικό περιστατικό, κάτοικοι της Slovyansk είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι αυτονομιστές μαχητές απήγαγαν ένα τοπικό ιερέα, δύο γιους του και δύο εκκλησιαζόμενους, και ζήτησαν λύτρα $50.000 για την απελευθέρωσή τους. Κατά τις μαρτυρίες, μέχρι να καταφέρει η τοπική κοινότητα να συλλέξει τα λύτρα, οι αυτονομιστές είχαν σκοτώσει όλους τους άνδρες.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει λάβει επίσης αξιόπιστες αναφορές απαγωγών και ξυλοδαρμών από εθελοντικά τάγματα τα οποία λειτουργούν παράλληλα με τις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Για παράδειγμα, στις 23 Αυγούστου ένας φρουρός στο Oleksandrivka, στην περιοχή του Luhansk, συνελήφθη από δεκάδες ένοπλους που έφτασαν με οχήματα που έφεραν Ουκρανική σημαία. Τουλάχιστον ένα είχε τη σήμανση «Τάγμα Aidar» (μια ομάδα πολιτοφυλακής που λειτουργεί στην περιοχή του Luhansk). Οι μάρτυρες είπαν ότι τον κατηγόρησαν για συνεργασία με αυτονομιστές, τον χτύπησαν με το κοντάκι των όπλων και τον κράτησαν σε απομόνωση έως τις 27 Αυγούστου, όταν η οικογένειά του ενημερώθηκε στο τοπικό γραφείο της Ουκρανικής Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας ότι κρατούταν σε άλλη πόλη.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις Ουκρανικές αρχές να διενεργήσουν αποτελεσματικές έρευνες σχετικά με τους ισχυρισμούς για σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και να φέρει στην δικαιοσύνη άτομα που είναι υπεύθυνα για εγκλήματα πολέμου. Διοικητές και πολιτικοί ηγέτες μπορούν επίσης να διωχθούν για εγκλήματα πολέμου στο πλαίσιο των διοικητικών τους καθηκόντων, αν γνώριζαν ή θα έπρεπε να έχουν γνώση για τα εγκλήματα και απέτυχαν να τα αποτρέψουν ή να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους.
«Οι πολίτες στην Ουκρανίας αξίζουν προστασία και δικαιοσύνη», είπε ο Salil Shetty.
«Χωρίς μια ενδελεχή και ανεξάρτητη έρευνα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι Ουκρανοί να τρέφουν σημάδια αυτού του πολέμου για τις επόμενες γενιές».

Για να κατεβάσετε της δορυφορικές εικόνες της Διεθνούς Αμνηστίας, κάντε κλικ εδώ: http://tinyurl.com/Amnesty-Ukraine-images
Ο Salil Shetty και αντιπροσωπεία Διεθνούς Αμνηστίας θα είναι στο Κίεβο από 6 έως 8 Σεπτεμβρίου, καθώς και στη Μόσχα από 8 έως 11 Σεπτεμβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, ή να κανονίσετε συνέντευξη , παρακαλώ επικοινωνήστε με:
Στο Κίεβο: Bogdan Ovcharuk, εκπρόσωπος Τύπου και Επικοινωνίας, Διεθνής Αμνηστία – Ουκρανικό Τμήμα, Τηλ: + 38 044 483 26 06, κινητό: + 38 067 551 69 44, Email:b.ovcharuk@Amnesty.org.ua
Στο Λονδίνο: Lydia Aroyo, εκπρόσωπος Τύπου για Ευρώπη και Κεντρική Ασία, Διεθνής Γραμματεία, Τηλ: + 44 20 7413 5599, Email: Lydia.Aroyo@amnesty.org ,
Εκτός ωραρίου κινητό Γραφείου Τύπου (7 pm GMT – 9 am GMT και Σαββατοκύριακα) + 44 (0) 777 847 2126

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.