ΚΑΛΩ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΑΝ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου 2014, 12:51Εκτύπωση

Καλώ τη Συρία να ελέγξει αν η οικογένειά μου είναι ζωντανή

Η Inaam, είναι σύρια πρόσφυγας από τη Συρία  και ζει στην Ελλάδα. Συμμετέχει στη δράση  της  Διεθνούς  Αμνηστίας η οποία  πραγματοποιείται στην Αθήνα σήμερα στο  πλαίσιο της εκστρατείας SOS Ευρώπη: Άνθρωποι πάνω από τα σύνορα.

Ακτιβιστές σε όλη την Ευρώπη διαμαρτύρονται  σήμερα ενάντια στη κακομεταχείριση όλων  όσων  προσπαθούν να διαφύγουν τον πόλεμο  και τη φτώχεια, στα σύνορα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Μια διαδηλώτρια, η Inaam, είναι  πρόσφυγας από τη Συρία και ζει στην Ελλάδα. Ανησυχεί για τους συγγενείς της που  εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία. Αλλά, φοβάται επίσης, για το τι μπορεί να τους  συμβεί αν κάποτε καταφέρουν να φτάσουν στην πύλη της «Ευρώπης Φρούριο».

Του Γιώργου Κοσμόπουλου, Υπεύθυνου Εκστρατειών για την Ελλάδα της Διεθνούς Αμνηστίας

Μιλάει άπταιστα ελληνικά, καθαρά και με αυτοπεποίθηση. Η Inaam, 32 ετών, ζει στην Αθήνα από το 2006. Η μητέρα και ο αδελφός της είναι μαζί της, αλλά τρεις από τις αδελφές της και οι οικογένειές τους βρίσκονται ακόμα στη Συρία. Εκείνη παρακολουθεί στενά τις ειδήσεις ​​.

«Κάθε φορά που βλέπω μια νέα εικόνα από τον πόλεμο, σπεύδω να τους τηλεφωνήσω για να ηρεμήσω, για να δω αν είναι ακόμα ζωντανοί», μου λέει η Inaam. Η πόλη από την οποία κατάγεται, η AlRakka, η οποία βρίσκεται στη βόρεια Συρία, έχει λεηλατηθεί από τη βία.

«Μερικές φορές δεν μπορούμε να τους βρούμε επειδή συχνά οι επικοινωνίες είναι πεσμένες, και η μητέρα μου τότε κλαίει όλη μέρα. Μου λέει συχνά ότι θέλει να γυρίσει πίσω και προσπαθώ να της εξηγήσω ότι αυτό είναι αδύνατο».

Η Inaam παρακολουθεί με τρόμο τις εικόνες ‘βομβών να πέφτουν από τον ουρανό’. «Βάζω το χέρι στην καρδιά μου και ανησυχώ», λέει. «Οι άνθρωποι κοιτούν τον ουρανό για να δουν πού θα πέσουν». Λέει πως μια βόμβα κατέστρεψε το σπίτι της θείας της και τραυμάτισε την ανιψιά της.

Οι αδελφές της και οι οικογένειές τους σκέφτονται να φύγουν, αλλά δεν είναι εύκολο, λέει η Inaam. «Θέλουν να σώσουν τις ζωές τους και τις ζωές των παιδιών τους, και να μπορούν να τους δώσουν μια μόρφωση. Αλλά φοβάμαι για το τι μπορεί να τους συμβεί όταν φτάσουν στα σύνορα της Ευρώπης. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους πρόσφυγες εδώ».

Η Inaam είναι παθιασμένη ακτιβίστρια. Τον Ιανουάριο του 2014, μαζί με άλλους ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας, διαδήλωσε ενάντια στον πνιγμό προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο. Η ελληνική συνοροφυλακή φέρεται να προσπαθούσε να γυρίσει παράνομα την βάρκα τους πίσω στην Τουρκία. Όταν βυθίστηκε κοντά στο Φαρμακονήσι, έντεκα άτομα -εκ των οποίων  οκτώ ήταν παιδιά- έχασαν τη ζωή τους.

Προσπαθούν επίσης να βοηθήσουν τους νέους πρόσφυγες που φθάνουν από τη Συρία. «Κάνουμε ό, τι μπορούμε -τους αγοράζουμε φαγητό και τους βρίσκουμε ένα μέρος για να κοιμηθούν. Ακόμα, στέλνουμε φάρμακα και τρόφιμα σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία», λέει.

[caption id="attachment_12184" align="aligncenter" width="446" caption="Η "καρτ ποστάλ" μας για την εκστρατεία S.O.S. Ευρώπη θα κοινοποιηθεί σε social media, με ένα μήνυμα το οποίο θα καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους στα σύνορα της Ευρώπης καλύτερα. © Διεθνής Αμνηστία"][/caption]

Σήμερα, η Inaam συμμετέχει στην δράση της Διεθνούς Αμνηστίας SOS Ευρώπη: Οι άνθρωποι πάνω από τα συνόρα, στην Αθήνα. «Αν έστω κι ένα άτομο ακόμη μάθει τι συμβαίνει, αυτό εμένα μου αρκεί», λέει. «Γιατί τότε εκείνος ή εκείνη, μπορεί να αναλάβουν δράση».

Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια σημαντική ευκαιρία για να πούμε στους ευρωπαίους ηγέτες ότι διαφωνούμε με τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστία σε όλη την Ευρώπη πριν από τις εκλογές του Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  πρέπει να ασκήσουν πίεση στους υποψηφίους τους. Τον Ιούνιο, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν για να συμφωνήσουν την 5ετή μεταναστευτική στρατηγική και τη στρατηγική για το άσυλο τις οποίες θα ακολουθήσει η ΕΕ.

Θέλουμε να καταλήξουν σε πολιτικές οι οποίες θα σώζουν τις ζωές των ανθρώπων και θα τους αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια. Κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται κλειδαμπαρωμένος για μήνες ή ακόμη και να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να πνιγεί προκειμένου να φτάσει στην Ευρώπη. Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό.

Με μόρφωση, δουλειά και τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι είναι νόμιμος κάτοικος της  Ελλάδα, η Inaam είναι από τους τυχερούς. Στη Συρία ήταν δασκάλα κι έκανε μαθήματα ζωγραφικής σε σχολείο. Τώρα εργάζεται ως διερμηνέας σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο τον Ιανουάριο.

Πριν αποχαιρετηθούμε, η Inaam μου λέει ότι εύχεται η Συρία «να ενωθεί με μια καρδιά και πάλι, με ελευθερία και δημοκρατία για όλους τους ανθρώπους». Εν τω μεταξύ, προτρέπει την Ελλάδα και την Ευρώπη να βάλουν τους ανθρώπους πάνω από τα σύνορα και να βοηθήσουν τη Συρία και τους πρόσφυγες. «Γιατί αν οι Σύροι δεν είναι πρόσφυγες,» ρωτά, «τότε ποιος είναι;».

Μάθετε περισσότερα

Διαβάστε σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Σύροι πρόσφυγες  για να φτάσουν στην Ευρώπη και για τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται υπό κράτηση στη Βουλγαρία στο WIRE March/April.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.