ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2013- ΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, TWEET ΚΑΙ SMS, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΖΩΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2013, 15:14Εκτύπωση

Γράψε για τα δικαιώματα: 2 εκατομμύρια γράμματα, tweet και sms, μπορούν να αλλάξουν ζωές

Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων, μία από τις σημαντικότερες παγκόσμιες εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας, κινητοποιεί για 11η συνεχή χρονιά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με στόχο να αλλάξει, με γράμματα αλληλεγγύης και θεσμικής πίεσης, τις ζωές ατόμων των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο.

Από τις 6 έως τις 17 Δεκεμβρίου άνθρωποι από περισσότερες από 80 χώρες, από την Αλγερία ως τη Σλοβενία και από το Χονγκ Κονγκ ως το Μαρόκο, θα υπερασπιστούν, με τα γράμματα και τις υπογραφές τους, τα ανθρώπινα δικαιώματα 12 ατόμων και κοινοτήτων. Τα γράμματα  θα απευθύνονται, είτε στα ίδια τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, προκειμένου να τους δώσουν δύναμη και ελπίδα, είτε στις κυβερνήσεις των χωρών τους, καλώντας τις να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών τους.

Η Διεθνής Αμνηστία προσδοκεί ότι κατά τη διάρκεια του φετινού Μαραθωνίου θα αποσταλούν περισσότερα από 2 εκατομμύρια γράμματα, φαξ, email, tweet και sms.

«Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων είναι μια σημαντική στιγμή, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας: αναλαμβάνουμε δράση για άλλους ανθρώπους, δείχνοντας αλληλεγγύη σε όσους υψώνουν με θάρρος το ανάστημά τους απέναντι στην τυραννία», δήλωσε ο Σαλίλ Σετί, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας συμμετέχει και φέτος στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων και καλεί όλες και όλους να στηρίξουν με το γράμμα τους ή την υπογραφή τους:

  • Τρεις ρώσους ακτιβιστές, τους Vladimir Gheorgievich Akimenkov , Artiom Victorovich Saviolov και Mikhail Aleksandrovich Kosenko, οι οποίοι φυλακίστηκαν μετά από ειρηνικές διαμαρτυρίες στην πλατεία Bolotnya, με την κατηγορία για «συμμετοχή σε μαζικές εξεγέρσεις».
  • Τον τυνήσιο μπλόγκερ, Jabeur Mejri, ο οποίος καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη το 2012 για «επίθεση σε ιερές αξίες» και «υπονόμευση δημοσίων ηθών», επειδή δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο τις απόψεις του περί θρησκείας.
  • Την ακτιβίστρια από την Καμπότζη, Yorm Bopha, η οποία αντιμετωπίζει κατασκευασμένες κατηγορίες, που σχετίζονται με τον ακτιβισμό της για το δικαίωμα στη στέγη της κοινότητάς της, στη λίμνη Boeung Kak.
  • Τον τούρκο οδηγό, Hakan Yaman, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια​ από την τουρκική αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων φέτος και έχασε την όρασή του από το ένα μάτι.
  • Τα Μέλη της Επιτροπής Συγγενών Κρατουμένων και Εξαφανισμένων (COFADEH) από την Ονδούρα, μιας ΜΚΟ αφοσιωμένης στη διερεύνηση εξαφανίσεων και άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση και δέχονται απειλές και επιθέσεις.

Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων είναι μια ιδιαίτερη εκδήλωση παγκόσμιας αλληλεγγύης. Επίσης, έχει θετικό αντίκτυπο στις ζωές ανθρώπων των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο. Μια μεμονωμένη επιστολή προς τις αρχές μπορεί να αγνοηθεί. Αλλά χιλιάδες επιστολές που καλούν για αλλαγές στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δυσκολότερο να αγνοηθούν.

Από το ξεκίνημά του, ο Μαραθώνιος έχει επιτύχει την απελευθέρωση κρατουμένων συνείδησης. Φέτος, λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της εκστρατείας, η ακτιβίστρια,Yorm Bopha, αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση στις 22 Νοεμβρίου.

Λίγες μέρες μετά την επανένωση με την οικογένεια και την κοινότητά της, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Ευχαριστώ τους υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας! Η καμπάνια σας ήταν επιτυχής, και αυτό το δείχνει η απελευθέρωσή μου! Αλλά η υπόθεσή μου δεν έχει τελειώσει ακόμα. Σας παρακαλώ να συνεχίσετε να πιέζετε την κυβέρνηση της Καμπότζης να κλείσει την υπόθεση. Και σας παρακαλώ να συνεχίσετε να υποστηρίζετε την κοινότητά μου και άλλους στην Καμπότζη! Όταν συνεργαζόμαστε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε!»

Στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Μαραθωνίου Γραμμάτων, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποιεί τις ακόλουθες δράσεις:

Διαδικτυακή δράση

Συγγραφείς, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες της Ελλάδας στηρίζουν το φετινό Μαραθώνιο του ελληνικού τμήματος. Ο Niko Ago, η Δήμητρα Γαλάνη, η Μάρω Δούκα, ο Αύγουστος Κορτώ, η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Άρης Χατζηστεφάνου γράφουν το δικό τους γράμμα συμπαράστασης προς τους ανθρώπους που κινδυνεύουν. Τα γράμματά τους θα αναρτώνται κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας amnesty.org.gr και στη σελίδα της οργάνωσης στο Facebook (Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα).

Δράση στην Αθήνα:

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να υπογράψουν γράμματα θεσμικής πίεσης και να γράψουν γράμματα συμπαράστασης στην Αθήνα, μπορούν να το κάνουν στα γραφεία της οργάνωσης (Διεθνής Αμνηστία, Σίνα 30, 106 72 Αθήνα, 2ο όροφος), από τις 10 έως και τις 12 Δεκεμβρίου, κατά τις ώρες 12:00 - 20:00 και στις 13 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00 - 18:00.

Δράση στη Θεσσαλονίκη:

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10.12), τα μέλη του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι SourLiBooM, διοργανώνουν εκδήλωση για τον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, από τις 19:00 έως τις 21:00, στο Drinkroom Bord de l’Eau (Εγνατίας 45, Θεσσαλονίκη - εμπορική στοά).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.