H ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΥΠΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Αυγούστου 2013, 13:28Εκτύπωση

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ

H Συστηματική και παρατεταμένη κράτηση των παράτυπων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο προκαλεί εξέγερση

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει για μια ακόμη φορά τη βαθιά ανησυχία της για τις παρατεταμένες περιόδους κράτησης των παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο και τις πολύ κακές συνθήκες κράτησης σε διάφορους χώρους κράτησης μεταναστών και σε αστυνομικά τμήματα στην Ελλάδα.

Αυτοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τους ανθρώπους που κρατούνται στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα σε εξέγερση το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά που λάμβαναν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εξέγερση παρακινήθηκε από άτομα που κρατούνται στο κέντρο, αφού έμαθαν ότι θα κρατούντο μέχρι δεκαοκτώ μήνες και όχι δώδεκα μήνες, όπως είχαν αρχικά ενημερωθεί. Αστυνομικοί φρουροί έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα σε δύο από τους οικίσκους που χρησιμοποιούνται για ύπνο σε συνέχεια της ενεργοποίησης των κλιματιστικών από τους μετανάστες. Ορισμένοι χτυπήθηκαν και κακοποιήθηκαν προφορικά από τους αστυνομικούς φρουρούς, όταν αρνήθηκαν να επιστρέψουν στους οικίσκους τους.

Σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στις 12 Αυγούστου 2013, η Ελληνική Αστυνομία ανέφερε ότι οι κρατούμενοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και έβαλαν φωτιά σε στρώματα και οικίσκους. Η εξέγερση σταμάτησε μετά την παρέμβαση των ΜΑΤ. Δηλώθηκε ότι 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 41 μετανάστες (από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και το Μαρόκο) συνελήφθησαν και ότι θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για πρόκληση ταραχών και σοβαρές σωματικές βλάβες. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τόνισε επίσης ότι ο στόχος είναι να κρατούν κάθε παράτυπο μετανάστη μέχρι αυτός /αυτή να επιστραφεί στη χώρα του/της, εκτός εάν οι αρμόδιες αρχές ισχυριστούν ότι αυτός /αυτή δικαιούται διεθνούς προστασίας.

Η οργάνωση ενημερώθηκε από δικηγόρους ότι οι μετανάστες που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία κατά τη μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις κράτησης της Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα. Σύμφωνα με πρόσθετες αναφορές, μετά την εξέγερση, η αστυνομία έχει σταματήσει τα άτομα που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα από το να εξέρχονται από τους οικίσκους, παρά την αφόρητη ζέστη.

Κατά τις επισκέψεις της οργάνωσης στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2013 οι κρατούμενοι εξέφρασαν την απελπισία τους για την παρατεταμένη κράτησή τους και ανέφεραν, μεταξύ άλλων, κακή ποιότητα του φαγητού, κακές συνθήκες υγιεινής και δυσκολίες να μιλήσουν με τις οικογένειές τους λόγω περιορισμένη πρόσβαση σε τηλέφωνα. Τόσο οι αστυνομικοί όσο και οι κρατούμενοι μίλησαν για τις ανησυχίες τους για την υγιεινή λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού στο κέντρο κράτησης. Τους τελευταίους μήνες, η οργάνωση έλαβε επίσης καταγγελίες για κακομεταχείριση ορισμένων κρατουμένων που μεταφέρθηκαν από την Αμυγδαλέζα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για να απελαθούν.

Οι συνθήκες κράτησης και η έλλειψη των διαδικαστικών εγγυήσεων που περιβάλλουν την κράτηση στην Ελλάδα, έχουν επικριθεί συχνά από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης και Τιμωρίας (CPT) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ( FRA). Επιπλέον, μεταξύ του 2009 και το τέλος του 2012, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κρίνει ότι η Ελλάδα έχει παραβεί το άρθρο 3, σε 11 περιπτώσεις που αφορούν τις συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται σε κέντρα κράτησης μεταναστών ή σταθμούς συνοριοφυλακής.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν την πρακτική της συστηματικής και παρατεταμένη κράτησης των παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο, και να διερευνήσουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους ισχυρισμούς της κακομεταχείρισης από αστυνομικούς φρουρούς πριν από την εξέγερση στην Αμυγδαλέζα και στο κρατητήριο της Πέτρου Ράλλη.

Διαβάστε, επίσης: Δημόσια Δήλωση: Οι ελληνικές αρχές πρέπει επειγόντως να διερευνήσουν ισχυρισμούς για κακομεταχείριση στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου, http://bit.ly/YcVvi1

Γραφείο Τύπου και Προβολής

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.