ΒΑΘΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΦΓΑΝΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Αυγούστου 2013, 13:40Εκτύπωση

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ

Βαθιές ανησυχίες για το θάνατο αφγανού πρόσφυγα

Η Διεθνής Αμνηστία θα ήθελε να εκφράσει τις βαθιές ανησυχίες της σχετικά με το θάνατο του Mohamad Hasan, αφγανού πρόσφυγα, ο οποίος κρατούνταν σε κέντρο κράτησης μεταναστών από τον Σεπτέμβριο του 2012.  Σύμφωνα με την κοινότητα των αφγανών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, ο Mohamad Hasan είχε διαμαρτυρηθεί στην αστυνομία για έντονο πόνο στο στήθος επί μερικούς μήνες. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματά του, καθώς και άλλων κρατουμένων, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από προσωπικό του κέντρου κράτησης όταν ήταν ήδη πολύ αργά. Στις 7 Ιουλίου 2013 ο Mohamad Hasan τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διαγνώσθηκε σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων. Μερικές μέρες μετά μεταφέρθηκε από φίλους σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου πέθανε, στις 27 Ιουλίου 2013.

Η αναφερθείσα παράλειψη του προσωπικού κράτησης να εξετάσει τις εκκλήσεις του για ιατρική φροντίδα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατό του.

Η Διεθνής Αμνηστία θα ήθελε να επισημάνει τις ανησυχίες της σχετικά με τις κακές συνθήκες κράτησης στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της οργάνωσης, τον Νοέμβριο του 2012, διαπιστώθηκε έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού, ενώ τα κλινοσκεπάσματα ήταν βρόμικα και δεν επαρκούσαν δεδομένου του κρύου καιρού. Στις τουαλέτες δεν υπήρχε σαπούνι ή χαρτί υγείας και οι κρατούμενοι δήλωσαν ότι οι αρχές δεν τους παρείχαν προϊόντα υγιεινής. Αρκετοί κρατούμενοι ισχυρίστηκαν ότι οι αστυνομικοί φρουροί συχνά τους κακομεταχειρίζονταν.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης της οργάνωσης, τον Απρίλιο του 2013, δεν επιτράπηκε στους απεσταλμένους να μπουν στο κέντρο, αλλά μίλησαν με πολλούς κρατούμενους, που εξέφρασαν την απόγνωσή τους για τις παρατεταμένες περιόδους κράτησης και τις πολύ κακές συνθήκες της κράτησης. Οι κρατούμενοι μίλησαν σχετικά με την περιορισμένη πρόσβαση στην ιατρική βοήθεια, όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι φύλακες αγνοούσαν τα αιτήματά τους για τέτοια φροντίδα, και τις διαμαρτυρίες τους για κακή ποιότητα φαγητού, έλλειψη νερού και κακές συνθήκες υγιεινής. Οι κρατούμενοι, επίσης, κατήγγειλαν προσβλητική και ρατσιστική γλώσσα, την οποία χρησιμοποιούσαν οι φύλακες, ενώ ένας υπάλληλος χαρακτήριζε κάποιους κρατούμενους «ποντίκια», παρουσία απεσταλμένου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει επειγόντως να διερευνήσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο του Mohamad Hasan.

Επιπλέον, πρέπει να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου, διασφαλίζοντας κατάλληλες συνθήκες υγιεινής των εγκαταστάσεων, πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και υπαίθριο χώρο.

Η αδιάκριτη και αυτόματη κράτηση των παράτυπων μεταναστών πρέπει να σταματήσει.

Διαβάστε, επίσης:  Δημόσια Δήλωση: Οι ελληνικές αρχές πρέπει επειγόντως να διερευνήσουν ισχυρισμούς για κακομεταχείριση στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου, 14 Μαρτίου 2013: http://bit.ly/YcVvi1

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.