ΕΛΛΑΔΑ/ΕΥΡΩΠΗ: «ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΒΑΛΕ ΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΥΘΙΣΕ»

Δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουλίου 2013, 11:57Εκτύπωση

Ελλάδα/Ευρώπη: «Κάποιος έβαλε ένα μαχαίρι στο σκάφος και το βύθισε»

Του Γιώργου Κοσμόπουλου της ευρωπαϊκής ομάδας της Διεθνούς Αμνηστίας.

"Φυσικά και σε θυμάμαι», είπε ο Adam, όταν τον επισκέφθηκα ξανά στη Λέσβο. Το να έρχομαι εδώ έχει γίνει κάτι σαν συνήθεια τον τελευταίο καιρό: αυτή είναι η τρίτη μου φορά στο νησί μέσα σε μόλις επτά μήνες. Έχω έρθει για να ακούσω περισσότερες ιστορίες από πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κάνει επικίνδυνα ταξίδια στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ο Adam και Lara (δεν είναι τα πραγματικά τους ονόματα) είναι και οι δύο από τη Σομαλία και περίπου 20 ετών. Τη τελευταία φορά που συνάντησα τον Adam ήταν σοβαρά τραυματισμένος στο κρεβάτι. Το πλοίο στο οποίο επέβαινε βυθίστηκε στην ανοιχτή θάλασσα. «Κάποιος έβαλε ένα μαχαίρι στο σκάφος και το βύθισε», μου είπε.

«Ήμασταν πάνω από 40 άτομα, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου, κάποιων παιδιών και ενός ανθρώπου με ειδικές ανάγκες, και όλοι πέσαμε στο νερό.» Η Lara δεν μπορούσε να κολυμπήσει, και καθώς προσπάθησε να τη σώσει, το πόδι του Adam πιάστηκε στη προπέλα του σκάφους του Λιμενικού Σώματος.

Σήμερα, η Lara με χαιρετά με ένα μεγάλο χαμόγελο φορώντας πολύχρωμα ρούχα. Είναι έτοιμη για το δείπνο που παρέχεται από τους τοπικούς εθελοντές του νησιού. Οι ντόπιοι διαχειρίζονται επίσης και την εγκαταλελειμμένη κατασκήνωση στην οποία διαμένει μαζί με τον Adam και άλλους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Adam και η Lara είναι από τους τυχερούς. Οι τοπικές αρχές στη Λέσβο φαίνεται ότι εξακολουθούν να μην είναι έτοιμες για την υποδοχή σκαφών γεμάτων από απεγνωσμένους ανθρώπους που έρχονται από μέρη όπως η Συρία και το Αφγανιστάν. Πολλοί, ακόμη και μικρά παιδιά, παραμένουν για ώρες, ακόμη και ημέρες, στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, με ελάχιστη ή καμία προστασία από τον ήλιο και τη ζέστη.

Η κράτηση, συχνά υπό άθλιες συνθήκες, είναι η τυπική μοίρα για την πλειονότητα των μεταναστών που φθάνουν στο νησί.

Και πολλοί δεν τα καταφέρνουν μέχρι εδώ καν. Η νέα έκθεσή μας τεκμηριώνει πολλές καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι ελληνικές αρχές στέλνουν απελπισμένους μετανάστες και πρόσφυγες βίαια πίσω στην Τουρκία. Κάποιοι, όπως ο Adam και η συνεπιβάτης του Lara, καταστρέφουν επίτηδες τα ίδια τους τα σκάφη στην ανοιχτή θάλασσα, με την ελπίδα ότι αυτό θα αναγκάσει το Λιμενικό Σώμα να τους σώσει και να τους φέρει στην Ελλάδα.

Η πίεση από τη μετανάστευση είναι υψηλή στην Ελλάδα, και η οικονομική κρίση καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τους ανθρώπους εδώ για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Η τύχη αυτών των μεταναστών και των προσφύγων δεν είναι μόνο ευθύνη στην Ελλάδα: η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να παίξει το ρόλο της επίσης για να βρει επειγόντως λύσεις.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την Ελλάδα να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σταματώντας την πρακτική των απωθήσεων. Τώρα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.