ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ, ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουλίου 2013, 15:57Εκτύπωση

8 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Η Διεθνής Αμνηστία καλεί για άμεση, αμερόληπτη έρευνα των θανάτων

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί για άμεση ανεξάρτητη έρευνα για τους αναφερθέντες θανάτους τουλάχιστον 51 ανθρώπων έξω από τα κεντρικά της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στις 8 Ιουλίου.

«Είναι κρίσιμη η ανάγκη να διεξαχθεί ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα την οποία να μπορούν να εμπιστευθούν όλες οι πλευρές. Ωστόσο, οι αρχές της Αιγύπτου έχουν φτωχό ιστορικό στην απόδοση δικαιοσύνης και αλήθειας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Hassiba Hadj Sahraoui, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

«Προηγούμενες έρευνες έβγαλαν καθαρές τις στρατιωτικές παραβιάσεις, και οι αρχές έχουν θάψει τα συμπεράσματα μιας έκθεση για τους σκοτωμούς διαδηλωτών για την οποία είχαν δώσει εντολή, αρνούμενες να τη δημοσιοποιήσουν. Ο Εισαγγελέας της Αιγύπτου έχει ξοδέψει περισσότερο χρόνο κατηγορώντας τους επικριτές της κυβέρνησης, από όσο για τη δίωξη της αστυνομίας και του στρατού για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

«Αποτελεσματικές έρευνας έχουν καθοριστικό ρόλο για να σταματήσουν οι αξιωματούχοι να επαναλαμβάνουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο επικεφαλής του στρατού της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς είναι ο ίδιος που είχε ηγηθεί της θανατηφόρας καταστολής των διαδηλωτών μπροστά από το κτήριο του υπουργικού συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2011.»

«Σε μια ατμόσφαιρα πόλωσης και δυσπιστίας, κάθε βήμα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι ανακοινωθείσες από τις αρχές έρευνες είναι ανεξάρτητες, αμερόληπτες και διεξοδικές, αλλά και να φαίνονται τέτοιες. Δεκαετίας ατιμωρησίας έχουν διαβρώσει το κράτος δικαίου. Αποτελεσματικές, διαφανείς έρευνες που θα αποδώσουν δικαιοσύνη για τα θύματα και τις οικογένειές τους θα ήταν ένα μέσο αποκατάστασης της πίστης και ένα βήμα προς την εθνική συμφιλίωση. Οποιαδήποτε μορφή και εάν πάρει μια έρευνα, πρέπει να συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα. μεταξύ άλλων, την εξουσία να υποχρεώνει τους αξιωματούχους του στρατού ή άλλους να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.