ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΥΣ «ΑΟΡΑΤΟΥΣ» ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Απριλίου 2013, 15:01Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23 Απριλίου 2013

Καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Προστατέψτε τους «αόρατους» μετανάστες στις παρυφές της Ευρώπης

Παρουσιάζοντας μια έκκληση με 70.141 υπογραφές, η Διεθνής Αμνηστία θα καλέσει αύριο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών να σταματήσουν να εκθέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο στα παράλια και τα σύνορα της Ευρώπης. Η έκκληση απευθύνεται στα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα καλεί να εκτελέσουν το καθήκον τους, υποχρεώνοντας κυβερνήσεις και θεσμούς να λογοδοτούν για τη μεταχείριση των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σήμερα ντροπιάζουμε την Ευρώπη. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για ό,τι συμβαίνει σχεδόν αόρατα στα σύνορά μας», δήλωσε ο Nicolas Beger, Διευθυντής τους Γραφείου για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς της Διεθνούς Αμνηστίας. «Τα σύνορα αποτελούν μία από τις λίγες περιοχές στις οποίες οι χώρες της Ε.Ε μπορούν να διαφύγουν τον έλεγχο σε μεγάλο βαθμό. Οι μετανάστες υποφέρουν αθέατοι και ξεχασμένοι.».

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι ξεκινούν επικίνδυνα ταξίδια με ακατάλληλα πλοία, με την ελπίδα ότι θα φτάσουν στην Ευρώπη. Κάποιοι φεύγουν επειδή κινδυνεύουν, ενώ άλλοι προσπαθούν να ξεφύγουν από την ανέχεια. Μέσα στην τελευταία δεκαετία οι ευρωπαϊκές χώρες εστιάζονται όλο και περισσότερο στη πρόληψη, ώστε οι μετανάστες να μην πατούν καν το πόδι τους στην επικράτεια της Ε.Ε. Οι κυβερνήσεις συχνά καταφεύγουν σε πρακτικές που αναγκάζουν τους μετανάστες να ακολουθούν επικίνδυνες διαδρομές προς την Ευρώπη, συχνά με μοιραίες συνέπειες. Για παράδειγμα, τον προηγούμενο μήνα, έξι Σύροι πνίγηκαν, όταν η βάρκα τους βυθίστηκε στο Αιγαίο. Ανάμεσά τους ήταν μία δεκαεπτάχρονη έγκυος και μία μητέρα με το παιδί της.

Με μια μεγάλη δράση μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρησιμοποιώντας μια συμβολική βάρκα προσφύγων, η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στα σύνορα της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της δράσης της "SOS Ευρώπη: Τι συμβαίνει στα σύνορα της Ευρώπης", η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει τη προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Mare Chiuso (Closed Sea)», την Τετάρτη, 24 Απριλίου, ώρα 19:00, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (αίθουσα Κινηματογράφου, Πειραιώς 206, Ταύρος). Πληροφορίες: http://bit.ly/YFe3Io

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.