Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2013, 13:26Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

22 Iανουαρίου 2013

Η μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην προστασία των μειονοτήτων
Οποιαδήποτε μελλοντική μεταβατική κυβέρνηση στην Συρία πρέπει να θέσει την προστασία των μειονοτικών ομάδων ως ύψιστη προτεραιότητά της, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, καθώς πλησίαζε στο τέλος του ένα διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο του οποίου μείζον θέμα ήταν η εφαρμογή σχεδίου σε περίπτωση ενδεχόμενης κατάρρευσης της συριακής κυβέρνησης.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι εμπειρογνώμονες για τη Συρία από όλο το κόσμο, οι οποίοι συνέχισαν για δεύτερη μέρα τις συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών στο Sussex, κλήθηκαν να βάλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο των μελλοντικών σχεδίων για τη χώρα. Οι μεινονοτικές ομάδες συμπεριλαμβανομένων των αλαουιτών μουσουλμάνων, της κοινότητας της οικογένειας Άσαντ, αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο κίνδυνο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
«Όταν οι συγκρούσεις τελειώσουν οριστικά, οι κυβερνητικές δυνάμεις πρέπει να φέρουν εις πέρας ένα τεράστιο έργο και είναι ζωτικής σημασίας πως όποιος καταστεί υπεύθυνος να τοποθετήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο των πολιτικών και των μεταρρυθμίσεών του», δήλωσε η Ανν Χάρισον, η Υποδιευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Η σημαντικότερη από αυτές είναι η διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των μειονοτήτων, ιδιαίτερα εκείνων για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι υποστήριζαν την προηγούμενη κυβέρνηση».
Έχει παρατηρηθεί η πρόσφατη αύξηση της θρησκευτικής βίας στην Συρία, ιδιαίτερα από όσους αντιτίθενται τον Πρόεδρο Bashar al-Assad. Μεταξύ όσων είναι στο στόχαστρο είναι οι αλαουίτες, οι δρούζοι και οι σιίτες μουσουλμάνοι, μαζί με χριστιανούς.
«Απαιτείται επείγουσα δράση, ώστε να σταματήσουν οι θρησκευτικές επιθέσεις και για να εξασφαλιστεί ότι η κληρονομιά της καταπίεσης δεν θα διαμορφώσει το μέλλον», δήλωσε η Χάρισον.
«Η ατιμωρησία των εγκλημάτων βάσει του διεθνούς δικαίου δεν πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στην υπόθαλψη και την αμαύρωση των προοπτικών για μια νέα Συρία όπου τα δικαιώματα θα είναι πλήρως σεβαστά».
Το συνέδριο στο Sussex έρχεται ως μια ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στην Συρία, η οποία φαίνεται ολοένα και πιο μακρινή. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, ωστόσο οι πόλεις και τα χωριά που έχουν στην κατοχή τους στην συνέχεια βομβαρδίζονται εκτεταμένα απο τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης.
Οι μελλοντικοί ηγέτες της Συρίας θα πρέπει να αναλάβουν την αναδιαμόρφωση μιας χώρας η οποία μαστίζεται από μια αιματηρή διαμάχη η οποία μέχρι στιγμής έχει αφήσει πίσω της 60.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Άμαχοι πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το βάρος της βίας, και, όπως αναφέρεται, δεκάδες σκοτώνονται σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα εκτιμάται ότι έχουν διασκορπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, ενώ περισσότεροι από 600.000 πρόσφυγες έχουν διαφύγει, κυρίως στις γειτονικές χώρες.
«Ανάμεσα στις πιο επείγουσες δράσεις τις οποίες πρέπει να αναλάβει οποιαδήποτε καινούρια κυβέρνηση θα είναι η εξασφάλιση άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε οποιονδήποτε μέσα στη Συρία ο οποίος την χρειάζεται επειγόντως».
Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πως το βάρος για τον κατευνασμό της ανθρωπιστικής κρίσης στην Συρία πέφτει και στην διεθνή κοινότητα-και πριν και μετά οποιασδήποτε πιθανής μετάβασης. Η παροχή στέγασης, τροφής, νερού, υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης, πρέπει να διευθετηθεί επειγόντως, και η διεθνής κοινότητα πρέπει να συμβάλει στο μοίρασμα του βάρους. Ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς φορείς ζητούν απεγνωσμένα χρηματικές συνεισφορές για να βοηθήσουν και αυτούς που έχουν παραμείνει εντός της Συρίας αλλά και αυτούς που έχουν διαφύγει από την χώρα.
«Οι χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες από την Συρία δεν πρέπει να τους επιστρέψουν με τη βία έως ότου η ασφάλεια και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει βελτιωθεί εκεί αρκετά, ώστε να εξασφαλίσει την ασφαλή, αξιοπρεπή και τη βιώσιμη επιστροφή», δήλωσε η Χάρισον.
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις άλλες κυβερνήσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στις γειτονικές χώρες της Συρίας οι οποίες φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες αυτή τη στιγμή, και να λάβουν δέοντα μέτρα ώστε να μοιραστεί η ευθύνη. Οι Σύροι και διεθνείς προσωπικότητες οι οποίοι συζητούν για το μέλλον της χώρας έχουν κληθεί να δεσμευτούν στην πάταξη των διακρίσεων και της βίας, ιδιαίτερα της βίας κατά των γυναικών, σε περίπτωση που αναλάβουν κυβερνητικά καθήκοντα μελλοντικά.
«Έχει παρατηρηθεί ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια πως τα δικαιώματα των γυναικών βρίσκονται τελευταία στην λίστα των προτεραιοτήτων υπό μεταβατικές κυβερνήσεις—κάτι το οποίο οι μετα-διαμαχικές αρχές στην Συρία πρέπει να αποφύγουν» δήλωσε η Χάρισον.
«Σπάζοντας τον κύκλο των 40 και παραπάνω χρόνων παγιωμένων συνθηκών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα χρειαστεί θάρρος, πολιτική θέληση και αποτελεσματικά μέτρα.
«Αλλά μετά από δεκαετιές ασφυκτικής καταπίεσης και έπειτα από μήνες καταστροφικών συγκρούσεων, οι Σύροι αποζητούν και δικαιούνται ένα κράτος το οποίο βασίζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έννομης τάξης».

Γραφείο Τύπου και Προβολής

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.