23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2012, 22:10Εκτύπωση

Στο πλαίσιο της δράσης της για τα δικαιώματα των γυναικών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Διεθνής Αμνηστία διοργάνωσε την εκδήλωση «Ο ρόλος των γυναικών στην Αραβική Άνοιξη», στις 23 Νοεμβρίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες.

Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Αμνηστίας, Ντορέτα Αστέρη, η οποία τοποθετήθηκε σχετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και τις δράσεις αλληλεγγύης της Διεθνούς Αμνηστίας. Συμμετείχαν:
- ο Κυριάκος Νικολάου – Πατραγάς, Δρ Ισλαμικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με το ρόλο των γυναικών στο Ισλάμ
- η Κλεοπάτρα Γιούσεφ, αιγυπτιακής καταγωγής ερευνήτρια σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και ισότητας των φύλων, ΕΛΙΑΜΕΠ, η οποία αναφέρθηκε σε ιστορίες γυναικών από την Αίγυπτο και ανέλυσε το ρόλο της γυναίκας από την αρχή των εξεγέρσεων στην Αίγυπτο μέχρι και σήμερα. Στο πλαίσιο της παρουσίασής της πρόβαλλε το video με τίτλο “Egyptian women protesters sexually assaulted in Tahrir square”.
- η Στεφανία Μιζάρα, φωτογράφος, παρουσίασε φωτογραφίες από αποστολές και ταξίδια στην Αίγυπτο, τη Συρία και την Παλαιστίνη, καθώς και ένα video με συνεντεύξεις γυναικών προσφύγων από τη Συρία, την Αίγυπτο και την Τυνησία που διαμένουν στην Ελλάδα.

- η Σάρα Μάμπκερ, Συντονίστρια Προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) για την υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας στο Μαρόκο, αναφέρθηκε στις γυναίκες μετανάστριες δίχως έγγραφα, θύματα σεξουαλικής και σωματικής βίας στο Μαρόκο, την ανταπόκριση των MSF, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και τις προοπτικές καλύτερης ανταπόκρισης των αναγκών τους.

- η Heydar Amal, πρόσφυγας από το Χαλέπι της Συρίας, αιτούσα άσυλο στην Ελλάδα, η οποία αναφέρθηκε στη ζωή των γυναικών στη Συρία
Παράλληλα, προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Αιγύπτιας συγγραφέως και πολιτικής σχολιάστριας Ahdaf Soueif και αναγνώστηκε μήνυμα αλληλεγγύης του Κινήματος των Γυναικών της Αιγύπτου (Egyptian Womens’ Movement), το οποίο απέστειλαν οι Nadia Refaat, Εισηγήτρια της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και η Magda Saied, Εισηγήτρια της Επιτροπής Επικοινωνίας

Προβλήθηκαν επίσης videos της Διεθνούς Αμνηστίας από παράλληλες δράσεις ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη των γυναικών, αλλά και όσων συμμετείχαν στις εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και video με τη συνέντευξη της ερευνήτριας της οργάνωσης, Donatella Rovera έπειτα από τη πρόσφατη επίσκεψη της στη Συρία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου και το κοινό συμμετείχε ενεργά, διατυπώνοντας ερωτήσεις στους ομιλητές.

Παράλληλα, ακτιβιστές της οργάνωσης συγκέντρωσαν υπογραφές για την απόδοση δικαιοσύνης στην Αιγύπτια διαδηλώτρια Azza Hilal Ahmad Suleiman, η οποία δέχθηκε βάναυση επίθεση από μέλη του αιγυπτιακού στρατού ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση στη Πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους εσάς που συμμετείχατε στην εκδήλωση και στηρίξατε με τη παρουσία σας τη δράση της Διεθνούς Αμνηστίας!

Επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο Facebook για περισσότερες φωτογραφίες της εκδήλωσης

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.