ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΚΥΠΡΑΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2012, 15:42Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3 Δεκεμβρίου 2012

Καμία δέσμευση για απόδοση δικαιοσύνης στον Μανώλη Κυπραίο

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τηv απογοήτευσή της για το αποτέλεσμα της συνάντησής της με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κύριο Νικόλαο Δένδια, στις 30/11, καθώς ο Υπουργός δεν δεσμεύτηκε ότι θα διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι για τον τραυματισμό του Μανώλη Κυπραίου θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης μαζί του, οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, από κοινού με το δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, παρέδωσαν στον Υπουργό 16.000 υπογραφές από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καλώντας τον να διασφαλίσει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη στο δημοσιογράφο, ο οποίος υπέστη σοβαρό τραυματισμό από αστυνομικό, ενώ κάλυπτε διαμαρτυρία στην Πλατεία Συντάγματος τον Ιούνιο του 2011. Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης επανέλαβαν τη μακροχρόνια ανησυχία τους για τις πολυάριθμες καταγγελίες κακομεταχείρισης ειρηνικών διαδηλωτών και μελών ευάλωτων ομάδων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και της χρήσης χημικών και χειρομβίδων κρότου λάμψης, με τρόπο ασύμβατο με τα διεθνή πρότυπα. Επισήμαναν επίσης την αναγκαιότητα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, όπως η σύσταση ενός ανεξάρτητου και αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης καταγγελιών για την αστυνομία και η διασφάλιση της αναγνωρισιμότητας των αστυνομικών κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων.

Ο Υπουργός από την πλευρά του δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι «θα κοιτάξει σε ποιό σημείο βρίσκεται» (η υπόθεση του Μανώλη Κυπραίου), χωρίς, ωστόσο, να δεσμευτεί ότι οι υπεύθυνοι για τον τραυματισμό του Μανώλη Κυπραίου θα λογοδοτήσουν.

«Είναι απογοητευτική η διαπίστωση ότι, μετά από ενάμιση χρόνο δεν έχουν βρεθεί οι υπαίτιοι και δεν έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση», δήλωσε ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του Μανώλη Κυπραίου, καθώς η περίπτωσή του είναι ενδεικτική των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρος των σωμάτων ασφαλείας αλλά και της ατιμωρησίας που επικρατεί στους κόλπους των σωμάτων αυτών.»

Ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας, με τη στήριξη της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, απηύθυναν τη δική τους έκκληση για τον τερματισμό της αστυνομικής βίας, μέσω ενός ακτιβιστικού δρώμενου στο σταθμό μετρό «Κατεχάκη», στις 30/11. Δείτε φωτογραφίες από το δρώμενο εδώ:  http://bit.ly/QBwSww

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.