ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2012, 12:58Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

19 Νοεμβρίου 2012

Δίωξη για θεατρική παράσταση: άλλη μία τραγωδία για την Ελλάδα

Οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης “Corpus Christi” αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με αναφορές, διώξεις για βλασφημία, και ως εκ τούτου η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, αποσύροντας όλες τις κατηγορίες εναντίον τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποβληθεί αγωγή από το Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ, ο οποίος υποστηρίζει πως το έργο περιέχει βλάσφημα μηνύματα, καθώς, σύμφωνα με ερμηνεία, εμπεριέχει υπαινιγμούς για την ομοφυλοφιλία προσώπων σεβαστών από τους Χριστιανούς.

«Πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης, ύστερα μάλιστα και από τη δίωξη του δημοσιογράφου, Κώστα Βαξεβάνη πριν λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο John Dalhuisen, διευθυντής προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Η δίωξη των συντελεστών του “Corpus Christi” συμπίπτει με την απόφαση της Εισαγγελίας να ασκήσει έφεση στην αθωωτική απόφαση για τη δημοσιοποίηση από τον Κώστα Βαξεβάνη της φερόμενης ως λίστας Lagarde με τα ονόματα δυνητικά υπόπτων για φοροδιαφυγή.

 «Το δικαίωμα στην ελευθερία του θρησκεύματος δεν εκτείνεται ως την κρατική προστασία των θρησκευτικών πεποιθήσεων από την κριτική ή τον σχολιασμό», πρόσθεσε ο Dalhuisen.

«Οι ελληνικές Αρχές πρέπει αμέσως και χωρίς όρους να αποσύρουν τις κατηγορίες ενάντια στους παραγωγούς και τους ηθοποιούς και να σεβαστούν πλήρως την ελευθερία της έκφρασης.»

Στις 11 Οκτωβρίου, μέλη χριστιανικών οργανώσεων και το ακροδεξιό κόμμα «Χρυσή Αυγή», ανάμεσά τους και βουλευτές του κόμματος, επιχείρησαν να σταματήσουν την πρεμιέρα του έργου, βρίζοντας και απειλώντας τους ηθοποιούς και μέλη του κοινού. Οι παραγωγοί του έργου αποφάσισαν να κατεβάσουν την παράσταση μόλις τρεις εβδομάδες μετά την πρεμιέρα της.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.