Η Ε.Ε. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2012, 16:33Εκτύπωση

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ

26 Οκτωβρίου 2012

Η Ε.Ε. πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες της Συρίας

(Βρυξέλες, 24 Οκτωβρίου 2012) Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει πιο αποφασιστικό ρόλο στην κρίση των προσφύγων στη Συρία, ώστε να αντιμετωπισθεί ο μαζικός εκτοπισμός ανθρώπων που προκαλεί η τρέχουσα διαμάχη.

«Ως παραλήπτης του πρόσφατου βραβείου Νόμπελ για την ειρήνη, η Ε.Ε. αξιώνεται να λάβει αποφασιστική δράση, ώστε να εξασφαλίσει την προστασία των προσφύγων που διαφεύγουν από τη Συρία», δήλωσε ο Nicolas Beger, Διευθυντής του Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. «Επί του παρόντος μόνο ένα ποσοστό των σύρων προσφύγων έχουν αναζητήσει προστασία στην Ευρώπη, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις φιλοξενούνται από άμεσους γείτονες της Συρίας.»

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνθηκε στην Ε.Ε. και στα κράτη-μέλη της για τη λήψη πρακτικών μέτρων, τα οποία θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που διαφεύγουν από τη Συρία. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

• Διασφάλιση της πρόσβασης όλων των σύρων αιτούντων άσυλο στην προστασία και σε δίκαιες διαδικασίες ασύλου

• Παροχή μιας κοινής προσέγγισης της Ε.Ε. για τον προσδιορισμό των προσφύγων

• Άρση των εμποδίων για την ασφάλεια, όπως είναι η απαίτηση βίζας και οι επαχθείς διαδικασίες επανένωσης της οικογένειας

• Παρεμπόδιση των διαδικασιών επαναπροώθησης των Σύρων στη Συρία ή σε άλλες γειτονικές χώρες

• Επανεγκατάσταση των μη- σύρων προσφύγων, οι οποίοι διέμεναν στη Συρία

• Γενναία δωρεά στο Περιφερειακό Σχέδιο Αντιμετώπισης των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία

Η Διεθνής Αμνηστία, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (E.C.R.E.), και τη Διεκκλησιαστική Επιτροπή για τους Μετανάστες στην Ευρώπη (C.C.M.E.), έστειλαν κοινή επιστολή στην Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας, καλώντας την Ε.Ε. να προστατεύσει και να υποστηρίξει τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία και φτάνουν στα σύνορά της. Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε στον έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, καθώς και στον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Η συνεχιζόμενη βία στη Συρία έχει κοστίσει περισσότερες από 24,800 ζωές και έχει εκτοπίσει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στη χώρα. Περισσότεροι από 350.000 πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα της Συρίας. Τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν πως μέχρι το τέλος αυτού του έτους 700.000 πρόσφυγες θα έχουν διαφύγει σε χώρες γειτονικές της Συρίας. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεχτεί μέχρι σήμερα μόνο 16.500 από αυτούς.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.