ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Η Ε.Ε. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουλίου 2012, 12:49Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20 Ιουλίου 2012
Πεθαίνοντας στο κατώφλι της Ευρώπης: Η Ε.Ε. πρέπει να εστιάσει στη διάσωση των μεταναστών

Καθώς η Διεθνής Αμνηστία ετοιμάζεται σήμερα να πραγματοποιήσει μια μεγάλη δράση στο ιταλικό νησί Λαμπεντούσα, θα καλέσει την Ε.Ε. να εστιάσει στη διάσωση και υποστήριξη ανθρώπων που φθάνουν άρρωστοι και άποροι στα παράλιά της, αντί να ενισχύει συνεχώς τα σύνορά της προσπαθώντας να τους κρατήσει έξω από αυτά. Η οργάνωση έχει επίσης ασκήσει κριτική στην Ιταλία για την επαναφορά μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας με τη Λιβύη, αναφορικά με το χειρισμό των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, και ασκεί πίεση στην Ε.Ε., ώστε να σταματήσει επιτέλους τα κράτη μέλη της από το αψηφούν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Το 2011, η ιταλική κυβέρνηση προκάλεσε την κρίση στη Λαμπεντούσα αμελώντας τη μεταφορά ανθρώπων στην ηπειρωτική χώρα. Η Ευρώπη εγκατέλειψε πλήρως τους νησιώτες όσο προσπαθούσαν με γενναιότητα να βοηθήσουν τους αφιχθέντες», δήλωσε ο Νίκολας Μπέγκερ, Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας. «Η κρίση ήταν πράγματι μεγάλη για ένα τόσο μικρό νησί, αλλά μικρής δυσκολίας για τους τεράστιους πόρους της Ευρώπης.»

Παρότι δέχονται μόνο μικρό μέρος του παγκόσμιου προσφυγικού πληθυσμού, οι χώρες της Ε.Ε. κάνουν τα στραβά μάτια στον απέραντο ανθρώπινο πόνο και, αντ’αυτού ξοδεύουν εκατομμύρια για να εμποδίσουν ανθρώπους από το να φτάσουν στην ήπειρο», δήλωσε ο Μπέγκερ. «Οι άνθρωποι πεθαίνουν στο κατώφλι μας. Δεν πρέπει να τους βοηθήσουμε αντί να συνεχίζουμε να τους εξωθούμε πίσω;»

Ακτιβιστές από 20 χώρες έχουν συγκεντρωθεί στο νησί, το οποίο πέρυσι δέχτηκε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική. Σήμερα, οι νησιώτες και οι ακτιβιστές θα παρελάσουν στη θάλασσα, προκειμένου να σχηματίσουν ένα τεράστιο SOS που θα απευθύνεται στις ευρωπαϊκές και ιταλικές Αρχές. Θα επισημάνουν τον πόνο εκείνων που φθάνουν σε συνωστισμένες βάρκες και την ανάγκη να ανατραπεί η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Η δράση θα τιμήσει τις ηρωικές προσπάθειες των 6.000 κατοίκων της Λαμπεντούσας.

Την περασμένη εβδομάδα, 54 άνθρωποι πέθαναν από τη δίψα όταν η βάρκα τους αποκλείστηκε στη Μεσόγειο. Περίπου 1.500 πέθαναν το 2011 προσπαθώντας να διασχίσουν τη θάλασσα, παρά τη ναυτική και αεροπορική επιτήρηση, που έφτασε επίπεδα ρεκόρ με την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

«Παρότι υποσχέθηκε να ενεργήσει με διαφάνεια, τον Απρίλιο η Ιταλία υπέγραψε άλλη μία επαίσχυντη μυστική συμφωνία με τη Λιβύη, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Η Λιβύη συνεχίζει να διώκει πρόσφυγες και μετανάστες στην επικράτειά της», δήλωσε ο Μπέγκερ.

Σημειώσεις στους συντάκτες

Η δράση είναι μέρος της εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας «Όταν δεν υπάρχεις», η οποία υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών στην Ευρώπη και τα σύνορά της. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία εδώ: www.whenyoudontexist.eu

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.