Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΕΞ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΙΟ HIV

Δημοσιεύθηκε στις 17 Μαΐου 2012, 17:07Εκτύπωση

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ 

17 Μαΐου 2012

 Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει την ποινικοποίηση και το στιγματισμό των φερομένων ως εργαζομένων του σεξ που βρέθηκαν θετικές στον ιό HIV

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την απόφαση των ελληνικών αρχών για τη σύλληψη, εξαναγκαστική εξέταση για τον ιό HIV και ποινική δίωξη 31 φερομένων ως εργαζομένων του σεξ. Οι γυναίκες αυτές έχουν κατηγορηθεί από τις ελληνικές αρχές για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη σύμφωνα με τον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα, καθώς και για παραβάσεις της εθνικής νομοθεσίας για τους εργαζομένους του σεξ (Νόμος 2734/1999). Η Διεθνής Αμνηστία είναι επίσης ανήσυχη σχετικά με τη διαταγή του εισαγγελέα να δημοσιευθούν τα προσωπικά στοιχεία και οι φωτογραφίες 29 από τις φερόμενες αυτές ως εργαζόμενες του σεξ στην ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας. 

Οι γυναίκες αυτές συνελήφθησαν μετά από κοινές επιχειρήσεις της αστυνομίας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που τις τελευταίες δεκαοκτώ ημέρες προσπαθούν να εντοπίσουν τους εργαζομένους του σεξ που εργάζονται σε παράνομους οίκους ανοχής και ανοιχτούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με αναφορές, μετά τη σύλληψη οι γυναίκες αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε εξέταση για τον ιό HIV στο αστυνομικό τμήμα χωρίς συγκατάθεση ή οποιαδήποτε πληροφόρηση ή παροχή συμβουλών σχετικά με το χαρακτήρα της εξέτασης. 

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από τις ελληνικές αρχές είναι εντελώς εσφαλμένα και αναποτελεσματικά σχετικά με τους δηλωμένους στόχους πολιτικής, και ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω στιγματισμό των ατόμων που εργάζονται στο σεξ και των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV. Οι τιμωρητικές προσεγγίσεις για τη ρύθμιση της εργασίας του σεξ έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές ως προς τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού HIV ανάμεσα σε ανθρώπους που παρέχουν σεξουαλικές υπηρεσίες και τους πελάτες τους.     

Επιπρόσθετα, η δημοσίευση ονομάτων, φωτογραφιών και θετικής κατάστασης στον ιό HIV αποτελεί θεμελιώδη παραβίαση του απορρήτου και εκθέτει τους εργαζομένους του σεξ στο στιγματισμό και τη βία. Τέτοια μέτρα είναι πιθανό να επιφέρουν περαιτέρω διακρίσεις και θα μπορούσε να οδηγήσουν σε μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και να παράσχουν σε όσα άτομα έχουν βρεθεί θετικά στον ιό HIV συμβουλές και πληροφορίες, και να ενθαρρύνουν την εθελούσια συμβουλευτική και εξέταση όσων αγνοούν ότι είναι φορείς του ιού HIV. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν την ποινικοποίηση και το στιγματισμό των εργαζομένων του σεξ, ιδιαίτερα, όσων βρέθηκαν θετικοί στον ιό  HIV.


ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.