ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου 2012, 12:53Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
15 Μαρτίου 2012
Να σταματήσουν τα πλοία ντροπής που μεταφέρουν όπλα από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο

Ένα πλοίο φορτωμένο με εκρηκτικά όπλα που βρίσκονται καθ’οδόν από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο δεν πρέπει να επιτραπεί να ξεφορτώσει λόγω ουσιαστικού κινδύνου να χρησιμοποιηθούν τα όπλα από τις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου για τη διάπραξη παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε την Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία.
Η οργάνωση έχει εντοπίσει το πλοίο με την ολλανδική σημαία, MV Schippersgracht, για τους προηγούμενους δυο μήνες. Προς το παρόν βρίσκεται στη Μεσόγειο Θάλασσα και αναμένεται να φτάσει στην Αίγυπτο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Το πλοίο είχε φτάσει προηγουμένως στο Στρατιωτικό Σταθμό Ocean Sunny Point των ΗΠΑ (MOTSU), Southport στη Νότια Καρολίνα, ΗΠΑ στις 24 Φεβρουαρίου του 2012.
Ο MOTSU είναι το μεγαλύτερο λιμάνι πυρομαχικών των ΗΠΑ και αποτελεί το βασικό σημείο ναυτιλίας για πυρομαχικά της Ατλαντικής Ακτής για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στις 3 Μαρτίου του 2012 το πλοίο αναχώρησε από το Sunny Point,  ένα αποκλειστικά πολεμικό λιμάνι, μεταφέροντας μια κατηγορία επικίνδυνων εμπορευμάτων που καλύπτει φυσίγγια για όπλα, ασφάλειες και άλλα πυρομαχικά. Το πλοίο έχει χωρητικότητα φορτίου 21,000 τόνους και 1,100 είκοσι ποδών φορτίου. Ο καπετάνιος όρισε ως νέο προορισμό του πλοίου το Πορτ Σαΐντ στην Αίγυπτο.
«Δεν πρέπει να επιτραπεί σε αυτό το πλοίο της ντροπής να ξεφορτώσει το επικίνδυνο φορτίο του στην Αίγυπτο, και υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος ότι αυτό σχεδιάζει να κάνει», δήλωσε ο Brian Wood, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για τον έλεγχο όπλων. «Υπάρχει μια σαφής τάση σύμφωνα με την οποία όπλα από προηγούμενα πλοία χρησιμοποιούνται πρόσφατα από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και οι ΗΠΑ συνεχίζουν απερίσκεπτα την αποστολή  σταθερής ροής όπλων στην Αίγυπτο.»
Τον περασμένο μήνα, οι Κεντρικές Δυνάμεις Ασφαλείας της Αιγύπτου (ΜΑΤ) χρησιμοποίησαν υπερβολική βία, μεταξύ άλλων κυνηγετικά όπλα και ενεργά πυρομαχικά για τη διάλυση διαμαρτυριών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.
Το περασμένο έτος, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συμπεριλαμβανομένου του στρατού έχουν χρησιμοποιήσει υπερβολική βία, μεταξύ άλλων και θανατηφόρα βία, εναντίον διαδηλωτών.  Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες περισσότεροι τραυματίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους πέντε μήνες.
Η ολλανδική εταιρία Spliethoff's Bevrachtingskantoor BV, ανάδοχος για τη Στρατιωτική Διοίκηση Sealift των ΗΠΑ, που διαχειρίζεται το Schippersgracht δεν έκανε κανένα σχόλιο για την τελευταία μεταφορά κατά την επαφή τους με τη Διεθνή Αμνηστία.
Την τελευταία μεταφορά ακολουθεί μια σειρά από σημαντικές ποσότητες όπλων με τα οποία οι ΗΠΑ εφοδίασαν την Αίγυπτο.
Μεταξύ 11 Δεκεμβρίου του 2011 και 5 Φεβρουαρίου του 2012, το αιγυπτιακό Γραφείο Προμηθειών της Υπηρεσίας Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έστειλε συνολικά 349 τόνους στρατιωτικού και διπλής χρήσης εξοπλισμού αξίας τουλάχιστον 35 εκατομμυρίων δολαρίων σε επτά φορτηγά πλοία με την αμερικάνικη σημαία, τα οποία διαχειρίζεται η Αμερικανικές Προεδρικές Θαλάσσιες Γραμμές Ε.Π.Ε.
Ο εξοπλισμός σε αυτά τα επτά φορτηγά πλοία περιελάμβανε στρατιωτικά ανταλλακτικά και εξαρτήματα ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οχήματα τακτικής και υποστήριξης, βυτιοφόρα, τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, ανταλλακτικά για AH-64 Apache, και ελικόπτερα H-3  και SH-2G(E).
Η χρήση πυρομαχικών από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας είναι ένα σαφές παράδειγμα της επιτακτικής ανάγκης για την καθιέρωση και την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής παγκόσμιας Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων (ATT)  που εισέρχεται στο τελικό στάδιο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο.
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να περιληφθούν τα πυρομαχικά ανάμεσα στα συμβατικά όπλα που πρέπει να ρυθμίζονται από τη συνθήκη, μια κίνηση στην οποία οι ΗΠΑ προς το παρόν αντιτίθενται.
«Η βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στα χέρια των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας είναι δυστυχώς ένα από τα πολλά παραδείγματα ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από μια αλεξίσφαιρη Συνθήκη Εμπορίου των Όπλων. Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων, οι ΗΠΑ ιδιαίτερα πρέπει να ταιριάξουν τη ρητορική τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την πραγματικά δράση, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να κάνει», δήλωσε ο Brian Wood.
Η Διεθνής Αμνηστία συνεργαζόμενη με τους και την Υπηρεσία Διεθνούς Ειρήνης και Πληροφοριών έχει μια σειρά ‘Πλοίων της Ντροπής’ που μεταφέρουν όπλα από τις κυριότερους ανεύθυνους προμηθευτές του κόσμου συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, σε χώρες όπου υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος τα όπλα να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.