ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Μαρτίου 2012, 16:48Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
14 Μαρτίου 2012
Ετυμηγορία ορόσημο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη χρήση των παιδιών ως στρατιωτών

Η καταδίκη του Thomas Lubanga Dyilo, αρχηγού μιας ένοπλης ομάδας του Κονγκό, για τη χρήση παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις δείχνει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) μπορεί να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους χειρότερους παραβάτες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Ένα Πρωτοβάθμιο Τμήμα αποτελούμενο από τρεις δικαστές διατύπωσε την Τετάρτη την πρώτη ετυμηγορία του ΔΠΔ εναντίον του Thomas Lubanga Dyilo, για το έγκλημα πολέμου της στρατολόγησης παιδιών κάτω των 15 ετών στις Πατριωτικές δυνάμεις για την απελευθέρωση του Κονγκό (FPLC)κατά την  ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή Ituri της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό μεταξύ του 2002 και 2003. 

Τις ερχόμενες εβδομάδες, το ΔΠΔ θα καταδικάσει το Lubanga και θα πραγματοποιήσει μια ακρόαση αποκατάστασης για τα θύματά του. Για την απόφαση μπορεί να κατατεθεί έφεση μέσα σε 30 ημέρες.

Στις 17 Μαρτίου του 2006, ο Thomas Lubanga Dyilo ήταν ο πρώτος άνθρωπος που συνελήφθη με ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ. Η δίκη του ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου  2009. 

Ήταν ο φερόμενος ως ιδρυτής και πρόεδρος της Ένωσης των Πατριωτών του Κονγκό (UPC)και ο αρχηγός της ένοπλης πτέρυγας, FPLC. Η FPLC εμπλεκόταν σε πολυάριθμες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής και χρήσης παιδιών ως στρατιωτών. 

«Η σημερινή ετυμηγορία θα εμποδίσει προσωρινά όσους διαπράττουν σε ολόκληρο τον κόσμο το αποτρόπαιο έγκλημα της χρήσης και κακοποίησης παιδιών τόσο εκτός όσο και εντός του πεδίου μάχης», δήλωσε ο Michael Bochenek, Διεθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για το Διεθνές Δίκαιο και Πολιτική.    

«Θα βοηθήσει να εξαλειφθεί η ατιμωρησία που εκείνοι απολάμβαναν για εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου, καθώς οι εθνικές αρχές έχουν συστηματικά αποτύχει να ερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα. Αυτή η καταδικαστική απόφαση δείχνει ότι το ΔΠΔ μπορεί να παρέμβει για να τους φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης.»

 Η στρατολόγηση και η χρήση παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις από ξένες και κονγκολέζικες ένοπλες ομάδες συνεχίζονται μέρχι και σήμερα στο βορειοανατολικό και ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Και ο εθνικός στρατός του Κονγκό έχει χρησιμοποιήσει παιδιά ως στρατιώτες.

Η Διεθνής Αμνηστία παραμένει απογοητευμένη καθώς ο Εισαγγελέας του ΔΠΔ δεν έλαβε υπόψη του καταγγελίες για άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την FPLC υπό την εξουσία του Lubanga Dyilo -όπως σεξουαλική βία εναντίον κοριτσιών θυμάτων απαγωγής, συμπεριλαμβανομένων κοριτσιών στρατιωτών, και άλλων αμάχων- πιθανόν άρνηση δικαιοσύνης και αποκατάστασης σε πολύ περισσότερα θύματα. 

 «Το γραφείο της Εισαγγελίας πρέπει να αναθεωρήσει την περιορισμένη στρατηγική διερεύνησης που υιοθετήθηκε στην υπόθεση Lubanga, ειδικά αφού, ενόψει τέτοιων αποφάσεεων, τα θύματα αποκλείονται από τη συμμετοχή σε δίκες και από την απόκτηση αποκατάστασης. Πρέπει να πάρουμε μαθήματα για μελλοντικές υποθέσεις», δήλωσε ο Michael Bochenek.  

Η οργάνωση δήλωσε επίσης ότι η διάρκεια της διαδικασίας πρέπει να επανεξεταστεί. Περισσότερα από δυο χρόνια πέρασαν μεταξύ της απόφασης του ΔΠΔ να επικυρώσει τις κατηγορίες εναντίον του Thomas Lubanga Dyilo στις 29 Ιανουαρίου του 2007 και της έναρξης της δίκης του στις 26 Ιανουαρίου του 2009. Η υπόθεση αναβλήθηκε δυο φορές λόγω ενστάσεων που επέβαλαν οι δικαστές, ως απάντηση στην αποτυχία της Εισαγγελίας να αποκαλύψει πληροφορίες στην υπεράσπιση. 

Άλλοι φυγόδικοι του ΔΠΔ

Δυστυχώς, το ΔΠΔ παρεμποδίζεται να αποδώσει δικαιοσύνη σε σειρά άλλων υποθέσεων, καθώς οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να συλλάβουν και να παραδώσουν τους υπόπτους. Μεταξύ άλλων:

Bosco Ntaganda (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), τον οποίο το ΔΠΔ κατηγορεί επίσης για στρατολόγηση παιδιών, ενώ φερόταν ότι ήταν ο αναπληρωτής του Thomas Lubanga Dyilo. Η κυβέρνηση του Κονγκό τον προστατεύει μετά την ένταξή του στον εθνικό στρατό.

Joseph Kony (Ουγκάντα) και άλλοι ανώτεροι αρχηγοί του Στρατού συνεχίζουν να διαφεύγουν της δίκης ενώ κατηγορούνται με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Προς το παρόν μετακινούνται μεταξύ της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας, της βορειοανατολικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και του Νότιου Σουδάν.  

Πρόεδρος Omar al Bashir (Σουδάν) κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν. Δεν έχει συλληφθεί ακόμα παρά τις τακτικές πραγματοποιήσεις επισκέψεων σε κράτη του εξωτερικού.

Το ΔΠΔ έχει επίσης αποκλειστεί από τη διερεύνηση εγκλημάτων σε καταστάσεις όπως στη Συρία -η οποία έχει υπογράψει αλλά δεν έχει επικυρώσει το καταστατικό του Δικαστηρίου- καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει παραπέμψει ακόμα τις υποθέσεις στον Εισαγγελέα του ΔΠΔ.  

Το 2010, η Διεθνής Αμνηστία δρομολόγησε μια Εκστρατεία για Διεθνή Δικαιοσύνη προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσβαση στη δικαιοσύνη, την αλήθεια και την αποκατάσταση για τα θύματα όλων αυτών των εγκλημάτων.

Τα μέλη και οι υποστηρικτές της οργάνωσης κάνουν εκστρατεία καλώντας τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν πλήρως με το ΔΠΔ προκειμένουν να συλλάβουν τους υπόπτους και να τους παραδώσουν στη δικαιοσύνη. Επιπλέον, καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παραπέμψει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και σε άλλες χώρες στο ΔΠΔ.

 «Όπως έχουμε δει την περασμένη εβδομάδα με επίκεντρο το φυγόδικο του ΔΠΔ, Joseph Kony,  υπάρχει μαζική δημόσια στήριξη για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης για τα θύματα εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο  Michael Bochenek.  

«Απαιτείται παγκόσμια δημόσια στήριξη για το έργο του ΔΠΔ για τη συμβολή στη διευθέτηση των σημαντικών προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Δικαστήριο στις άλλες του υποθέσεις.»

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους λαούς σε ολόκληρο τον κόσμο να δηλώσουν στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon ότι υποστηρίζουν το ζωτικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην επίτευξη της σύλληψης των 11 φυγόδικων που παραμένουν ασύλληπτοι και στην προστασία αμάχων στις πληγείσες περιοχές.

 Η οργάνωση υποστήριξε ένθερμα την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου το 2002 για τη διερεύνηση και δίωξη της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου σε υποθέσεις όπου οι εθνικές αρχές ήταν ανίκανες ή απρόθυμες να το κάνουν. 

Δείτε το βίντεο: http://youtu.be/RdRbRzfHjOc

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.