ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Απριλίου 2010, 06:14Εκτύπωση

Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα
Στην Ελλάδα, οι αιτούντες άσυλο και οι παράτυποι μετανάστες  αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες και τίθενται αυτομάτως υπό κράτηση, χωρίς να εξετάζεται αν αυτό το μέτρο είναι αναγκαίο. Η κράτηση αιτούντων άσυλο και μεταναστών βάσει του παράτυπου καθεστώτος τους θα έπρεπε πάντα να αποτελεί έσχατο μέτρο και όχι αυτονόητο γεγονός. Πολλοί από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών,  αναγκάζονται να ζουν στον δρόμο χωρίς αρωγή. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ανθρώπων σε κίνηση.

Καθημερινά, άνθρωποι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, την κοινότητά τους και τη χώρα τους. Κάποιοι φεύγουν από φόβο για τη ζωή τους ή τη ζωή των οικείων τους. Άλλοι φεύγουν επειδή τους εξανάγκασαν η κοινωνική ή η οικονομική τους κατάσταση. Ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα που είναι κοινό σε όλους τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο, τους μετανάστες και σε αυτούς που εκτοπίζονται στο εσωτερικό της χώρας τους είναι το δικαίωμα στην ελευθερία από διακρίσεις και σε μια αξιοπρεπή ζωή.



Η Διεθνής Αμνηστία δεν χρησιμοποιεί τον όρο «λαθρομετανάστης», γιατί πιστεύει ότι ο όρος «λαθραίος» δεν είναι δόκιμος για έναν άνθρωπο.
Στις επόμενες σελίδες μπορείτε να βρείτε τις θέσεις και τις πολιτικές της Διεθνούς Αμνηστίας για το τόσο επίκαιρο θέμα της μετανάστευσης και της διαδικασίας ασύλου στη χώρα μας.

Η δράση μας για του επιστραφέντες βάση του κανονισμού Δουβλίνο II .

Αυτή η ιστοσελίδα περιλαμβάνει πληροφορίες για τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο,ποιά είναι η διάκριση μεταξύ μετανάστη και πρόσφυγα, τους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας τους και ποιά είναι τα κύρια προβλήματα των προσφύγων στην Ελλάδα.

Κράτηση μεταναστών - Μια παγκόσμια ανησυχία

Εναλλακτικά μέτρα στην κράτηση των Μεταναστών

ΕΛΛΑΔΑ
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας: Τα δικαιώματα των αλλοδαπών και των μεταναστών παραμένουν στο ημίφως

(Οκτώβριος 2005)

Η μεταχείριση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη (Ιούνιος 2005)

Ενημερωτικό φυλλάδιο της Διεθνούς Αμνηστίας

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.