Ⓒ AHMAD GHARABLI/AFP via Getty Images

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: O ΠΡΟΕΔΡΟΣ BIDEN ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Published on 15 July 2022, 11:02Εκτύπωση

Ο πρόεδρος Joe Biden πρέπει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να θέσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της πρώτης επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να πιέσει για άμεση και ουσιαστική αλλαγή, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Μεταξύ 13 και 16 Ιουλίου, ο πρόεδρος Biden θα επισκεφτεί το Ισραήλ, τα Κατεχομένα Παλαιστινιακά Εδάφη και τη Σαουδική Αραβία, όπου πρόκειται να συναντήσει διάφορους αρχηγούς, συμπεριλαμβανομένων του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz al-Saud, τον εστεμμένο πρίγκιπα Mohammed Bin Salman, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah al-Sisi, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Yair Lapid και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Benjamin Netanyahu.

«Η κυβέρνηση Biden πρέπει να σταματήσει την ξεδιάντροπη υποστήριξή της σε συγκλονιστικά εγκλήματα του διεθνούς δικαίου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράττονται από τους συμμάχους της, διευκολύνοντας εν γνώσει της τις ανεξέλεγκτες καταχρήσεις και την ατιμωρησία», δήλωσε ο Paul O'Brien, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας ΗΠΑ.

Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία τους, το μόνο που θα κάνουν είναι να ενθαρρύνουν τις καταχρηστικές κυβερνήσεις να φιμώσουν περαιτέρω τις κριτικές φωνές, να καταπιέσουν τις μειονότητες και να συντρίψουν αδίστακτα τα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων στην περιοχή.

Paul O'Brien, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος Biden πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να δώσει προτεραιότητα στην προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων έναντι των βραχυπρόθεσμων συμφερόντων και να καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν πρόκειται για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία τους, το μόνο που θα κάνουν είναι να ενθαρρύνουν τις καταχρηστικές κυβερνήσεις να φιμώσουν περαιτέρω τις κριτικές φωνές, να καταπιέσουν τις μειονότητες και να συντρίψουν αδίστακτα τα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων στην περιοχή».

Το Ισραήλ, τα ΚΠΕ και οι παλαιστινιακές αρχές: Απαρτχάιντ υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ

Ο φόνος της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Shireen Abu Akleh ενώ κάλυπτε μια ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στη Δυτική Όχθη στις 11 Μαΐου αποτέλεσε μια έντονη υπενθύμιση των εγκλημάτων που διαπράττουν οι ισραηλινές αρχές για να διατηρήσουν το σύστημα καταπίεσης και κυριαρχίας τους επί των Παλαιστινίων και του ρόλου των ΗΠΑ στη θωράκιση του Ισραήλ από τη λογοδοσία. Οι παράνομες δολοφονίες, οι αυθαίρετες κρατήσεις, τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, η συλλογική τιμωρία και ο αναγκαστικός εκτοπισμός συμβαίνουν στο πλαίσιο ενός συστήματος απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων σε όλο το Ισραήλ και τα ΚΠΕ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει εκτοπίσει βίαια ολόκληρες παλαιστινιακές κοινότητες και έχει κατεδαφίσει εκατοντάδες χιλιάδες παλαιστινιακά σπίτια. Στο Masafer Yatta, στη νότια Δυτική Όχθη, και στο Ras Jrabah, στην περιοχή Naqab/Negev του Ισραήλ, οι κάτοικοι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο εξαναγκαστικού εκτοπισμού. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ένοπλης σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας τον Μάιο του 2021, οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν προφανή εγκλήματα πολέμου, με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Νοσοκομεία, σπίτια και άλλες βασικές υποδομές δεν μπορούν να ανοικοδομηθούν λόγω του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ από το 2007.

«Η έλλειψη λογοδοσίας για τις σοβαρές παραβιάσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, διαιωνίζεται από την πολιτική των ΗΠΑ. Αντί να παρέχουν κάλυψη στην ατιμωρησία, οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν ανεξάρτητες, ενδελεχείς και αξιόπιστες έρευνες για τα εγκλήματα αυτά, όπως αυτή που έχει ξεκινήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», δήλωσε ο Paul O’Brien.

Η κυβέρνηση Biden και το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να σταματήσουν την προμήθεια όπλων στον ισραηλινό στρατό μέχρι να εξασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός αυτός δεν θα χρησιμοποιηθεί για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Οι παλαιστινιακές αρχές συνεχίζουν να καταστέλλουν την ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν στις διαμαρτυρίες κατά των βασανιστηρίων και της δολοφονίας του Nizar Banat, ενός πολιτικού επικριτή, στις 24 Ιουνίου 2021, με τη χρήση παράνομης βίας, συλλήψεις και βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση.

 

Σαουδική Αραβία: φαύλες παραβιάσεις πίσω από τη γυαλιστερή πρόσοψη

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν την καταστολή των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης, της συνάθροισης και της μετακίνησης. Μέχρι τα μέσα του 2021, οι περισσότερες/-οι υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ακτιβιστριών/-ών για τα δικαιώματα των γυναικών, των ανεξάρτητων δημοσιογράφων, των συγγραφέων και των ακτιβιστριών/-ών στη χώρα είχαν συλληφθεί αυθαίρετα για το έργο τους στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων ή τη δραστηριότητά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η Διεθνής Αμνηστία τεκμηρίωσε 30 περιπτώσεις Σαουδαραβών ακτιβιστριών/-ών και υπερασπιστριών/-ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων που καταδικάστηκαν μετά από κατάφωρα άδικες δίκες –τις περισσότερες φορές από το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο– σε φυλάκιση που ακολουθήθηκε από ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Συγγενείς ακτιβιστριών/-ών έχουν επίσης υποβληθεί σε ανεπίσημες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις χωρίς καμία δικαστική εντολή ή ειδοποίηση.

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά την κρατικά εγκεκριμένη δολοφονία του Jamal Khashoggi, η οικογένειά του δεν έχει καμία πληροφορία για το πού βρίσκονται τα λείψανά του, ενώ όλοι όσοι εμπλέκονται στη δολοφονία του δεν έχουν λογοδοτήσει.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον πρόεδρο Biden να πιέσει τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλες/-ους τις/τους ακτιβίστριες/-ιστές και υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων που κρατούνται επειδή άσκησαν ειρηνικά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, να άρουν όλες τις αυθαίρετες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί σε αυτούς και τα μέλη των οικογενειών τους με σκοπό την τιμωρία, τον εκφοβισμό και τη φίμωση όσων διαφωνούν και να αποκαλύψουν το πού βρίσκονται τα λείψανα του Khashoggi.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έως ότου πάψει να υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος ο εξοπλισμός αυτός να χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Υεμένη. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ερευνήσει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που έχουν σκοτώσει και έχουν τραυματίσει παράνομα αμάχους και επανειλημμένα έχει βρει και έχει εντοπίσει υπολείμματα πυρομαχικών που κατασκευάστηκαν από τις ΗΠΑ.

 

Αίγυπτος: Βαθιά ριζωμένη κρίση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Στην Αίγυπτο, οι αρχές έχουν εντείνει μια εκστρατεία για να συγκαλύψουν το τρομακτικό ιστορικό τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει της φιλοξενίας της COP27 στη χώρα αργότερα φέτος.

Η κρίση των ανθρώπινων δικαιωμάτων της Αιγύπτου χαρακτηρίζεται από εδραιωμένη ατιμωρησία για παράνομους φόνους, βασανιστήρια και εξαφανίσεις, μαζικές αυθαίρετες κρατήσεις, καταστολή των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης, διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών, των ΛΟΑΤΚ+ ατόμων και των μελών θρησκευτικών μειονοτήτων και καταστολή των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και άλλων δρακόντειων τακτικών για την παύση του έργου των πολιτών. Παρά ταύτα, η Αίγυπτος παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους μακροχρόνιους αποδέκτες στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ.

Τους τελευταίους μήνες, οι αρχές απελευθέρωσαν δεκάδες κρατούμενους που κρατούνταν για πολιτικούς λόγους, αλλά χιλιάδες εξακολουθούν να κρατούνται αυθαίρετα, ενώ οι συλλήψεις ειρηνικών επικριτών συνεχίζονται αμείωτες.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον πρόεδρο Biden να πιέσει τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah al-Sisi, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, για ουσιαστικές και μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, ξεκινώντας με την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων εκείνων που κρατούνται αυθαίρετα μόνο για την ειρηνική άσκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους ή για λόγους διακρίσεων.

Ο πρόεδρος Biden πρέπει επίσης να παροτρύνει τις αιγυπτιακές αρχές να κλείσουν οριστικά τις ποινικές έρευνες για το έργο των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γνωστές ως υπόθεση 173/2011, να άρουν όλες τις αυθαίρετες απαγορεύσεις ταξιδιών και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων κατά των υπερασπιστριών/-ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να εγγυηθούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τις οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.