ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Τι σημαίνει ακτιβισμός;

Η Διεθνής Αμνηστία είναι μια οργάνωση δράσης που βασίζεται στη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών ώστε να ασκούμε πίεση για την αλλαγή!

Οι έρευνες και οι εκθέσεις, τα πορίσματα της Διεθνούς Αμνηστίας για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων οπουδήποτε και αν διαπράττονται, δημοσιοποιούνται, ρίχνουν φως στις υποθέσεις, βάζοντας τις βάσεις για την ανάληψη δράσης για την αλλαγή.

Σε αυτή την υπόθεση δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν κομβικό ρόλο τα μέλη και οι ακτιβίστριες/στες μας. Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, εκατοντάδες στη χώρα μας, έχουν συμμετάσχει σε ακτιβιστικές ομάδες και δίκτυα ανεξάρτητα από γεωγραφικούς, ηλικιακούς περιορισμούς. Οι ομάδες και τα δίκτυα συγκροτούνται με ενδιαφέρον για τη δυνατότητα χρόνου αλλά και τις εμπειρίες κάθε ατόμου. Καθεμιά και καθένας συμβάλει με τον τρόπο, τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τις δυνάμεις της/του στον καθημερινό αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πού και πώς συμβαίνει αυτό;

Στις πόλεις, στα πανεπιστήμια, σε συζητήσεις με φίλους/ες ή συναδέλφισσες/φους. Μέσω διαδικτύου και ψηφιακών δράσεων, γιατί ακόμα και σε καιρούς πανδημίας φροντίζουμε την υγεία όλων μας, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα! Οι ακτιβιστές σε καιρούς διακρίσεων και μίσους φέρνουν την ελπίδα και την αλλαγή. Εμπνέονται, εμπνέουν και ευαισθητοποιούν! Οργανώνουν δράσεις, εκδηλώσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης ή οικονομικής ενίσχυσης της οργάνωσης, συλλέγουν υπογραφές για τις υποθέσεις που αναδεικνύουμε ως Διεθνής Αμνηστία. Συγκεντρώνουν την υποστήριξη των ανθρώπων που παίρνουν την αδικία προσωπικά για να ασκήσουν πίεση σε εκείνους που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα. Επιτυγχάνουν συμμαχίες με άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για να φτάνουν τα κοινά μας μηνύματα ακόμη πιο μακριά και να γινόμαστε ακόμη πιο δυνατές/οι. Ως Διεθνής Αμνηστία, για κάθε υπόθεση σας δίνουμε αναλυτική ενημέρωση, όπως και υλικό για την διάδοση των μηνυμάτων μας.

Γι’ αυτό, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή σας, το έργο μας δεν θα ήταν δυνατό.

Το να είσαι ακτιβιστής/στρια της Διεθνούς Αμνηστίας σημαίνει ότι:

Συμβάλλεις στην δημιουργία ενός δικαιότερου κόσμου! Συμμετέχεις άμεσα στις εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας. Πραγματοποιούμε έρευνα για τις υποθέσεις παραβιάσεων και διαμορφώνουμε από κοινού τις πρακτικές κινητοποίησης. Οι ακτιβίστριες και οι ακτιβιστές τις κάνουν πράξη στο περιβάλλον τους!

Συμμετέχεις όπως και όποτε υπάρχει η δυνατότητα. Σε τακτική ή περιστασιακή βάση, αυτοπροσώπως ή διαδικτυακά. Ο ακτιβισμός μας είναι ευέλικτος γιατί θέλουμε να είναι μια δημιουργική και όχι υποχρεωτική διαδικασία!

Κάνεις πράξη ακτιβισμού κομμάτια του εαυτού σου. Συνεισφέρεις στις δράσεις και τις εκδηλώσεις με τις ιδέες και την οπτική σου. Μπορείς να αναλάβεις την υλοποίηση δράσεων που αφορούν την τέχνη, την ενημέρωση και επικοινωνία, τη δημιουργία υλικού. Αναπτύσσετε ως ομάδα μα και ως άτομα δεξιότητες, όπως η δημιουργικότητα, η ομαδική εργασία, η δημόσια ομιλία, η ανάληψη πρωτοβουλιών.

Γίνεσαι κομμάτι της αλλαγής στα πλαίσια μιας διεθνούς κοινότητας! Τα μέλη και οι ακτιβίστριες/στες της Διεθνούς Αμνηστίας γίνονται οι φορείς των ιδεών για την αλλαγή στο περιβάλλον τους. Ενημερώνουν και κινητοποιούν τμήματα της κοινωνίας, μιλούν σε μέσα και φορείς. Μέσα από τις ομάδες και τα δίκτυα γνωρίζονται άνθρωποι με έμπνευση και ανησυχίες που, όπως κι εσύ, αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στην αδικία.

Από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να κάνουμε τον ακτιβισμό για όλες και όλους μια ξεχωριστή εμπειρία, που θα ενημερώνει, εμπλουτίζει με εμπειρίες και θα εφοδιάζει με γνώση και αντίληψη. Θέλουμε μέσα από το έργο μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα να γινόμαστε όλο και καλύτεροι/ες ως άτομα και να νιώθουμε καλά!

 

Έχω αρκετή διάθεση και θέληση, να συνυπάρξω με ανθρώπους που έχουμε κοινούς στόχους. Ο ένας εξ αυτών: να παλεύουμε ενάντια στον αγώνα των ανισοτήτων και να δώσουμε το κίνητρο, σε συνανθρώπους μας να συμμετάσχουν στον αγώνα αυτό

Α.-Μ. Δ.

 

Συχνές ερωτήσεις:

Δημιουργήστε μια ομάδα

Δεν υπάρχει ομάδα στην περιοχή μου ή στο Πανεπιστήμιό μου. Αν θέλω να δημιουργήσω μια ομάδα, τι πρέπει να κάνω;

Θέλετε να δημιουργήσετε μια ομάδα στην περιοχή σας; Υπέροχα! Γράψτε μας και θα σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε.

Εάν ενδιαφέρεστε να δημιουργήσετε μια ομάδα, επικοινωνείτε μαζί μας στο activism@amnesty.org.gr

Ιδιότητες μέλους και ακτιβιστή/στριας

Πρέπει να γίνω μέλος για να συμμετάσχω ως ακτιβιστής/στρια της Διεθνούς Αμνηστίας;

Οι περισσότεροι/ες ακτιβιστές/στριες είναι μέλη, στοιχείο που ενυπάρχει και στο καταστατικό του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Ως ανεξάρτητη οργάνωση η Διεθνής Αμνηστία βασίζεται στα μέλη της για να υλοποιεί το έργο της. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αρχική συμμετοχή, μπορείτε να αποφασίσετε μελλοντικά, αφού δείτε από κοντά το έργο μας. Για να συμμετάσχετε σε ορισμένες αποφάσεις της οργάνωσης ή να αναλάβετε ορισμένες ευθύνες (όπως ο συντονισμός μιας ομάδας), ωστόσο, είναι απαίτηση να είστε μέλη.

Δεν έχω αντίστοιχη εμπειρία, μπορώ να συμμετάσχω σε μια ομάδα ή ένα δίκτυο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας;

Φυσικά! Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας αφορά όλες και όλους. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία ή ειδική εκπαίδευση για να δράσουμε. Οι ακτιβίστριες και οι ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας με την ένταξή τους αναπτύσσουν την αντίληψη για την δράση τους μέσα από ενημερώσεις και εργαλεία που διεθνώς χρησιμοποιούμε. Ταυτόχρονα, μέσα από την οργάνωση εσωτερικών εκπαιδεύσεων, οι ακτιβιστές/ριες μας ενδυναμώνονται, μαθαίνουν, τροφοδοτούνται από την εμπειρία της οργάνωσης, στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.