12+1 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Αυγούστου 2017, 11:05Εκτύπωση

Με απλά λόγια, χωρίς τη στήριξη ανθρώπων σαν εσάς, δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε όσα πράγματα κάνουμε κάθε χρόνο. Χάρη στη δική σας δράση, την αποφασιστικότητά σας και τη συνεχή σας υποστήριξη, η Αμνηστία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή ανθρώπων και  κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο. Παρακάτω, παραθέτουμε κάποιους από τους τρόπους με τους οποίους μας έχετε βοηθήσει μέχρι στιγμής φέτος.

ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ

1. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στην Γκάμπια αφέθηκαν ελεύθεροι

Στις 30 Ιανουαρίου, τα μέλη της αντιπολίτευσης Amadou Sanneh, Malang Fatty και ο αδελφός του Alhagie Sambou Fatty αφέθηκαν επιτέλους ελεύθεροι μετά από τρία και πλέον χρόνια επίμονης εκστρατείας από τους υποστηρικτές της Αμνηστίας. Μέσα σε δύο ημέρες, ο Amadou Sanneh ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση της Γκάμπια. Η κυβέρνηση βρισκόταν σε αδιέξοδο μέχρι ο προηγούμενος ηγέτης, Yahya Jammeh,  να αποδεχτεί τα αποτελέσματα των εκλογών και να παραχωρήσει την εξουσία, στα τέλη Ιανουαρίου. «Το έργο της Αμνηστίας έχει αντίκτυπο στους ανθρώπους», μας είπε αργότερα ο Amadou Sanneh. «Εκείνοι δεν νοιάζονταν για μας πραγματικά. Χωρίς την υποστήριξη της Αμνηστίας, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Η προσπάθεια της Αμνηστίας περιόρισε τις δραστηριότητές τους. Είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό. Όλοι όσοι ήμασταν φυλακισμένοι εκτιμούμε πολύ το έργο της Αμνηστίας».

Amadou Sanneh ©Amnesty International

 

2. Ζωές σώθηκαν στο Ιράν

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σώθηκαν στο Ιράν, χάρη σε χιλιάδες ανθρώπους που έδρασαν μέσω twitter και έγραψαν εκκλήσεις προς τις ιρανικές αρχές. Στις 15 Φεβρουαρίου, η επικείμενη εκτέλεση του Hamid Ahmadid ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω της πίεσης που ασκήθηκε από τους υποστηρικτές της Αμνηστίας προς τις αρχές του Ιράν. Στις 25 Απριλίου, ο Salar Shadizadi, που καταδικάστηκε σε θάνατο όταν ήταν 15 χρονών, αφέθηκε ελεύθερος. Η άμεση ανταπόκριση των υποστηρικτών της Αμνηστίας παγκοσμίως διασφάλισε τη ζωή του Salar και σε ένα σωρό  άλλες περιστάσεις προτού απελευθερωθεί τον Απρίλιο, αφού είχε προηγουμένως περάσει 10 χρόνια στη φυλακή.

Salar Shadizadi &  Hamid Ahmadi © Private  

 

3. O επί μακρόν φυλακισμένος δημοσιογράφος  στο Ουζμπεκιστάν είναι πλέον ελεύθερος

Ο Muhammad Bekzhanov απελευθερώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου μετά από 17 χρόνια φυλάκισης στο Ουζμπεκιστάν. Ήταν ένας από τους πιο μακροχρόνια φυλακισμένους δημοσιογράφους στον κόσμο. Βασανίστηκε για  να ομολογήσει  «αντικαθεστωτικά» αδικήματα και φυλακίστηκε το 1999. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως υπέγραψαν για την απελευθέρωσή του κατά τη διάρκεια  του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων (Write for Rights), το 2015. Χάρη σε αυτή την πίεση που ασκήθηκε παγκοσμίως, ο Muhammad μπορεί επιτέλους να είναι με την οικογένειά του.

 

4. Αναθεωρήθηκε η θανατική ποινή κρατούμενου στη Μαλαισία

Χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έγραψαν επιστολές και κάρτες, ζητώντας από τη Μαλαισία να χαρίσει τη ζωή στον Shahrul Izani bin Suparman. Κι αυτό είχε αποτέλεσμα. Στις 27 Φεβρουαρίου, η θανατική ποινή του  μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Σύμφωνα με τις αρχές της Μαλαισίας, οι χιλιάδες επιστολές και κάρτες από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι τη Νιγηρία αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα  για τη μετατροπή  της ποινής του Shahrul. Επίσης, μετά από 11 χρόνια στην απομόνωση,  επέστρεψε  στον γενικό πληθυσμό των φυλακών. Πρόκειται να αποφυλακιστεί το 2030, υπάρχει όμως περίπτωση να αφεθεί ελεύθερος το 2021, αν γίνουν δεκτές οι περαιτέρω εκκλήσεις του  για επιείκεια. Χάρη στις προσπάθειες των υποστηρικτών της Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο, η οικογένεια του Shahrul ελπίζει πως σύντομα θα τον έχει κοντά της.

Η οικογένεια του Shahrul Izani έξω από την φυλακή Buloh, στη Μαλαισία, όπου και κρατείται. © Amnesty International Malaysia 

 

5. Η Chelsea Manning αφέθηκε ελεύθερη

Η Chelsea Manning αφέθηκε ελεύθερη στις 17 Μαΐου, αφού η ποινή φυλάκισής της των 35 χρόνων  διεκόπη τον Ιανουάριο από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Είχε φυλακιστεί για την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τον αμερικανικό στρατό. Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι υπέγραψαν για την απελευθέρωσή της ως μέρος της πιο γνωστής εκστρατείας της Αμνηστίας, του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων (Write for Rights), το 2015. Σε επιστολή της προς τη Διεθνή Αμνηστία, έγραψε: «Υποστηρίζω το έργο που κάνετε, προστατεύοντας τους ανθρώπους στους  οποίους αρνούνται τη  δικαιοσύνη, την ελευθερία,  την αλήθεια και την αξιοπρέπεια. Για μένα η διαφάνεια στην κυβέρνηση αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη διασφάλιση και την προστασία της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων».

 

6.      Τα λόγια σας βελτίωσαν ζωές

Οι υποστηρικτές της Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων το 2016 (Write for Rights 2016). Μαζί γράψατε 4.660.774 γράμματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, tweets και πολλά άλλα. Μεταξύ αυτών των μηνυμάτων ήταν και λόγια υποστήριξης που έκαναν τη διαφορά για πολλούς ανθρώπους τα δικαιώματα των οποίων υποστηρίζουμε. «Μου ήρθαν δάκρυα στα μάτια, βλέποντας όλα αυτά τα γράμματα που συγκέντρωσε η Διεθνής Αμνηστία», δήλωσε ο Jewher Tohti, του οποίου ο πατέρας Ilham παραμένει σε φυλακή της Κίνας. «Με κάνει να αισθάνομαι πιο δυνατός όταν ξέρω ότι υπάρχουν τόσο πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν σε μένα, τον πατέρα μου και την οικογένειά μου». Ο πληροφοριοδότης (whistleblower) από τις Η.Π.Α. Edward Snowden, ο οποίος επίσης ήταν μέρος του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων 2016, δήλωσε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω ταπεινά και με όλη μου την καρδιά για την ακλόνητη υπεράσπιση και την υποστήριξη». 

 

ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ

7. Εταιρίες απαντούν στις καταγγελίες για παραβιάσεις σχετικά με το φοινικέλαιο

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσής μας σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στις φυτείες φοινικέλαιου στην Ινδονησία, η Wilmar, η μεγαλύτερη εταιρία εμπορίας φοινικέλαιου στον κόσμο, κοινοποίησετο δωδεκάμηνο πρόγραμμα δράσης της για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων που αποκάλυψε η έκθεσή μας. Οι εταιρίες που είναι πελάτες της Wilmar, όπως η Unilever και η P & G, ενεργούν με μεγαλύτερη διαφάνεια από ό,τι πριν. Ανέφεραν ότι θα αναλάβουν δράση και θα ενημερώσουν άμεσα τη Wilmar. Τα tweets σας προς τα  παγωτά Ben & Jerry’s, που αγοράζουν φοινικέλαιο από τη Wilmar, είχαν ως αποτέλεσμα η Ben & Jerry’s να αφαιρέσει το φοινικέλαιο από τα προϊόντα της, επιβεβαιώνοντας ότι οι εταιρίες συχνά δεν μπορούν να αποδείξουν ότι το φοινικέλαιο που αγοράζουν έχει παραχθεί χωρίς εκμετάλλευση.

 

8. Μεγάλες εταιρίες πληροφορικής ακούν τις καταγγελίες για το κοβάλτιο

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων  παιδιών στο Βέλγιο και ακτιβιστών από τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Σουηδία, ζήτησαν από τις μεγάλες εταιρίες ηλεκτρονικών να ελέγξουν αν τα τηλέφωνά τους ήταν προϊόν παιδικής εργασίας. Έγραψαν επιστολές, έδρασαν μέσω twitter, υπέγραψαν εκκλήσεις και έλαβαν μέρος σε δημόσιες διαμαρτυρίες, παροτρύνοντας την Apple, τη Samsung, την Huawei και άλλες εταιρίες να ελέγξουν για παραβιάσεις των δικαιωμάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού τους με κοβάλτιο. Η Apple ήταν η πρώτη εταιρία που δημοσίευσε κατάλογο  όλων των εγκαταστάσεών εφοδιασμού της με κοβάλτιο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Η Sony ακολούθησε το παράδειγμα, δημοσιεύοντας για πρώτη φορά λεπτομέρειες σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού της με κοβάλτιο. Εκνευρισμένες από τον κατακλυσμό των μηνυμάτων που έλαβαν, η Samsung και η Huawei απάντησαν προσωπικά σε κάθε άτομο  που τους έγραψε. Η Samsung υποσχέθηκε να ερευνήσει τους ισχυρισμούς της Αμνηστίας και να δημοσιεύσει έκθεση σχετικά με τα πορίσματά της.

Υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας στήνουν δημόσια δράση μπροστά από κατάστημα της Apple στην Μαδρίτης Ισπανίας τον Ιούνιο του 2016© Eduardo Relero

 

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

9. Η ψηφιακή ανάλυση αποκαλύπτει ψέματα στην Αίγυπτο

Τον Απρίλιο, η έρευνα της Αμνηστίας αποκάλυψε ότι μέλη του Αιγυπτιακού στρατού σκότωσαν παράνομα τουλάχιστον επτά άοπλους ανθρώπους που βρίσκονταν υπό κράτηση. Μεταξύ αυτών που δολοφονήθηκαν ήταν ένα αγόρι 17 χρονών. Τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν από τους ερευνητές μας μετά την ανάλυση βίντεο που είχε διαρρεύσει, συγκρίνοντάς το με φωτογραφίες και βίντεο στο Youtube που είχε δημοσιοποιήσει ο Αιγυπτιακός στρατός, και παίρνοντας συνεντεύξεις από εμπειρογνώμονες που εδρεύουν στη χερσόνησο του Σινά, στην Αιγύπτο. Αυτές οι αποκαλύψεις έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του στρατού που ισχυρίζεται ότι αυτοί που δολοφονήθηκαν ήταν «τρομοκράτες» που  είχαν προηγουμένως πυροβολήσει τους στρατιωτικούς. 

Στιγμιότυπο που τραβήχτηκε από βίντεο, που δείχνει προφανή δολοφονία στο Sinai της Αιγύπτου. © YouTube / Mekameleen TV

 

10. Βραβευμένη ψηφιακή έκθεση

Τον Ιανουάριο, απονεμήθηκε στην Αμνηστία το βραβείο Peabody-Facebook, μία εξαιρετική διάκριση που αφορά  την ψηφιακή έκθεση μας για το διαδραστικό ψηφιακό ντοκιμαντέρ μας σχετικά με τη φυλακή βασανιστηρίων της Συρίας, Saydnaya. Σύμφωνα με τη μαρτυρία πρώην  κρατουμένων, η ιστοσελίδα παρέχει μια πρωτοφανή ματιά στη φρίκη αυτής της διαβόητης στρατιωτικής φυλακής όπου εκατοντάδες μπήκαν αλλά ποτέ δε βγήκαν.

Η στρατιωτική φυλακή Saydnaya στη Συρία όπως απεικονίζεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα εγκληματολογικής αρχιτεκτονικής της Διεθνούς Αμνηστίας. © Amnesty International/Forensic Architecture

 

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

11. Η Ιρλανδία βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη μεταρρύθμιση υπέρ των αμβλώσεων

Ο Απρίλιος ήταν ένα  ορόσημο για την Ιρλανδία που έφερε τη χώρα πιο κοντά στην ευρύτερη πρόσβαση στην άμβλωση. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως συμμετείχαν το 2015 στην εκστρατεία μας «She is #notacriminal», η οποία έκανε γνωστή παγκοσμίως την απαίτηση των απλών ανθρώπων να τερματιστεί η ποινικοποίηση εκείνων που θέλουν ή πραγματοποιούν αμβλώσεις στην Ιρλανδία. Και τον Απρίλιο, περίπου τα δύο τρίτα της Συνέλευσης των Πολιτών, ένα σώμα θεσπισμένο από την κυβέρνηση που συγκροτείται από 99 τυχαία επιλεγμένους πολίτες, ψήφισε υπέρ της άμβλωσης κατόπιν αιτήματος. Οι συστάσεις της Συνέλευσης για τη μεταρρύθμιση σχετικά με τις  αμβλώσεις θα μεταφερθούν στο Κοινοβούλιο. Η ψήφος αυτή αντανακλά το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που διενήργησε πρόσφατα η Διεθνής Αμνηστία Ιρλανδίας, η οποία διαπίστωσε ότι το 80% των ανθρώπων στην Ιρλανδία θέλουν η υγεία των γυναικών να βρίσκεται στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων που θα επιχειρηθούν στους νόμους της χώρας σχετικά με την άμβλωση.

Υποστηρικτές της Αμνηστίας διαδηλώνουν για τους περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις στο Δουβλίνο, Ιρλανδία © Mark Maxwell, Dublin/Amnesty International

 

12. Το ανώτατο δικαστήριο της Ταιβάν νομοθετεί υπέρ της ισότητας στο γάμο

Η Ταιβάν, από ό,τι φαίνεται, θα είναι η πρώτη χώρα στην Ασία που θα νομιμοποιήσει το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, μετά από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της τον Μάιο να εγκρίνει την ισότητα των γάμων. Οι υποστηρικτές της Αμνηστίας από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο έστειλαν μηνύματα υποστήριξης με τη μορφή πρότασης γάμου, προτρέποντας την Ταιβάν να «πει ναι». Αυτά τα μηνύματα προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός τεράστιου αγώνα που οργανώθηκε από την Αμνηστία της Ταιβάν και τους τοπικούς εταίρους μας - δείχνοντας την παγκόσμια υποστήριξη για κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ιστορικό βήμα για τη χώρα. Η κυβέρνηση της Ταιβάν έχει δύο χρόνια για να θεσπίσει το  νόμο. Θα ενισχύσουμε την καμπάνια μας αυτό το καλοκαίρι, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα χρειαστεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Νέοι άνθρωποι στην Ταιβάν συμμετέχουν σε δράση για την ισότητα στο γάμο στην χώρα τους, Μάιος 2017 © Amnesty International Taiwan

Bonus

Η κοινή εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας και της Oxfam Greece Μουσείο Χωρίς Σπίτι για την αλληλεγγύη των Ελλήνων προς τους πρόσφυγες βραβεύτηκε τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες ως η καλύτερη ευρωπαϊκή εκστρατεία ΜΚΟ για το 2016. Το Μουσείο Χωρίς Σπίτι, που μας παρουσίασε σε μια μοναδική «Έκθεση Φιλοξενίας» πραγματικά αντικείμενα που προσέφεραν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες σε ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε αναζήτηση ασφάλειας και αξιοπρέπειας στην Ευρώπη έλαβε το αναγνωρισμένου κύρους Ευρωπαϊκό Βραβείο Αριστείας, ενώ ειχε ήδη λάβει δύο Χρυσά Βραβεία Ερμής από τον πλέον αναγνωρισμένο θεσμό στο χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας. 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.