ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ OXFAM ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Ιουνίου 2017, 10:57Εκτύπωση

Μια περιοδεύουσα έκθεση από την Oxfam και τη Διεθνή Αμνηστία που προωθεί την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και μετανάστες έλαβε το αναγνωρισμένου κύρους Ευρωπαϊκό Βραβείο Αριστείας χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες. Το «Μουσείο Χωρίς Σπίτι», που μας παρουσίασε σε μια μοναδική «Έκθεση Φιλοξενίας» πραγματικά αντικείμενα που προσέφεραν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες σε ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε αναζήτηση ασφάλειας και αξιοπρέπειας στην Ευρώπη, βραβεύτηκε ως η καλύτερη ευρωπαϊκή εκστρατεία Μη Κυβερνητικού Οργανισμού για το 2016.

Ο Nicola Bay, ο διευθυντής της Oxfam στην Ελλάδα δήλωσε σχετικά με την βράβευση:

«Αυτό το βραβείο είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη χρειάζεται να ανταποκριθεί με άμεσες και βιώσιμες λύσεις στα θέματα της μετανάστευσης. Το εν λόγω βραβείο αποτελεί άλλη μια ένδειξη αναγνώρισης των Ελλήνων και των Ελληνίδων για την εξαιρετική αλληλεγγύη και φιλοξενία τους προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και για τον ελληνικό λαό. Η Oxfam καλεί τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα των απλών πολιτών και να επιδείξουν αληθινή αλληλεγγύη στους ανθρώπους αυτούς που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να αναζητήσουν ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Η Δήμητρα Σπαθαρίδου, Συντονίστρια Δράσεων και Ακτιβισμού της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, δήλωσε:

«Άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους, ακόμα και τα ίδια τους τα σπίτια, και έχουν επιδείξει αλληλεγγύη σε κάποιους από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου. Είναι πλέον η σειρά των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων  να ανταποκριθούν στις ηθικές και νόμιμες υποχρεώσεις τους και να καλωσορίσουν όσους και όσες έφυγαν από την πατρίδα τους λόγω συγκρούσεων και διώξεων.»

Υπόβαθρο

  • Το «Μουσείο Χωρίς Σπίτι» είναι μια κοινή εκστρατεία της Oxfam και της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, η οποία εκθέτει αληθινά αντικείμενα που δωρίστηκαν από Έλληνες και Ελληνίδες σε ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να αναζητήσουν ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
  • Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 παρουσιάζοντας τα μοναδικά αυτά «εκθέματα» σε δημόσιους χώρους και μουσεία σε όλη την Αθήνα, συμπεριλαμβανομένου και του Μουσείου της Ακρόπολης. Παράλληλα, η ιστοσελίδα της εκστρατείας www.museumwithoutahome.gr φιλοξενεί ιστορίες και διηγήσεις ανθρώπων που άγγιξαν τις καρδιές των πολιτών και τους παρότρυναν να αποτελέσουν ένα κομμάτι αυτής της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης.
  • Από το 2017, η «Έκθεση Φιλοξενίας» περιοδεύει. Έχει ταξιδέψει στην πόλη των Ιωαννίνων και πρόσφατα φιλοξενήθηκε από το περιφερειακό ‘Mikser Festival – Migration 2017’’, στο Βελιγράδι, στη Σερβία.
  • Η κριτική επιτροπή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Αριστείας (European Excellence Awards) αποτελείται από επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες στο χώρο των δημοσίων σχέσεων, της επικοινωνίας και της πολιτικής, οι οποίοι αξιολόγησαν την καινοτομία, την εφαρμογή, τη στρατηγική και την επιρροή περισσότερων από  200 έργων που κατατέθηκαν στα «Ευρωπαϊκά Βραβεία Αριστείας». Εκστρατείες από όλη την Ευρώπη κέρδισαν βραβεία σε 30 θεματικές ή γεωγραφικές κατηγορίες. Η εκστρατεία της Oxfam και της Διεθνούς Αμνηστίας έλαβε βραβείο στην κατηγορία «ΜΚΟ και οργανώσεις».
  • Η εκστρατεία έχει ήδη λάβει δύο Χρυσά Βραβεία Ερμής από τον πλέον αναγνωρισμένο θεσμό στο χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας.
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.