ΜΙΑΝΜΑΡ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!

Δημοσιεύθηκε στις 13 Απριλίου 2016, 11:34Εκτύπωση

Καλά νέα! Η Phyoe Phyoe Aung, η οποία βρισκόταν υπό κράτηση στη Μιανμάρ με την κατηγορία ότι βοήθησε στη διοργάνωση μιας μεγάλης ειρηνικής διαμαρτυρίας φοιτητών, αφέθηκε επιτέλους ελεύθερη μετά από 1 και πάνω χρόνο στη φυλακή.

Οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο έγραψαν πάνω από 390.000 επιστολές, emails, tweets και πολλά άλλα για την Phyoe Phyoe Aung, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων της οργάνωσης.

Τα καλά νέα ήρθαν, αφότου η νέα κυβέρνηση της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι θα εργαζόταν για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων συνείδησης, το συντομότερο δυνατό. Στη συνέχεια, ένα δικαστήριο απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον της Phyoe Phyoe Aung και άλλων φοιτητών που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2015.

Ενώ βρισκόταν ακόμα στη φυλακή, η Phyoe Phyoe Aung μας είπε: "Ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για την υποστήριξή τους σε μένα και το κίνημά μας. Το να λαμβάνω επιστολές μου δίνει πραγματική έμπνευση για αυτό που κάνουμε.

Έχω αρχίσει να παρατηρώ ότι ο κόσμος μας παρακολουθεί και μας υποστηρίζει. Δεν είμαστε μόνοι

Phyoe Phyoe Aung

Η φοιτήτρια Phyoe Phyoe Aung βοήθησε να οργανωθεί μια σειρά από πορείες ενάντια σε έναν νέο νόμο στη Μιανμάρ, για τον οποίο οι φοιτητές ισχυρίζονταν πως περιόριζε την ακαδημαϊκή ελευθερία. Τον Μάρτιο του 2015, καθώς οι διαδηλωτές πλησίαζαν την Yangon, τη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, τους σταμάτησε η αστυνομία, η οποία τους ξυλοκόπησε με κλομπ πριν τους συλλάβει. 

Η ίδια και περισσότεροι από 100 άλλοι ακτιβιστές φοιτητές κατηγορήθηκαν με μια σειρά από αμφισβητήσιμα ποινικά αδικήματα. Κάποιοι εξ αυτών, όπως η Phyoe Phyoe Aung, θα μπορούσαν  να αντιμετωπίσουν περισσότερα από εννέα χρόνια φυλάκισης.

Η απελευθέρωση της Phyoe Phyoe Aung στέλνει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα ως προς τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης αναφορικά με την παύση πολιτικής σύλληψης και φυλάκισης στη Μιανμάρ. Ωστόσο υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, και η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση των υπόλοιπων κρατουμένων συνείδησης ώστε  να εξασφαλίσει ότι κανείς εξ αυτών δεν θα μείνει πίσω από τα κάγκελα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.