ΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ GEORGE FLOYD

Δημοσιεύθηκε στις 29 Μαΐου 2020, 22:55Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

* Η συγκεκριμένη έκκληση κλείνει, καθώς η Διεθνής Αμνηστία ξεκινάει μια ευρύτερη εκστρατεία για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ, καλώντας σε δομικές μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, ώστε να τερματιστεί ο ρατσισμός και οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μπορείτε να δείτε και να υπογράψετε την έκκληση αυτή εδώ: https://www.amnesty.gr/action/petitions/23538/na-metarrythmistei-i-astynomeysi-stis-ipa-oste-na-termatistei-o-ratsismos-kai

Προειδοποίηση: Κάποιοι/ες μπορεί να βρουν τις λεπτομέρειες των παρακάτω γεγονότων ιδιαίτερα δυσάρεστες.

«Σας παρακαλώ, δεν μπορώ ν’ ανασάνω», ήταν τα λόγια του George Floyd όταν ένας αστυνομικός έβαλε το γόνατό του κατευθείαν στον λαιμό του, αρνούμενος να το μετακινήσει για 7 λεπτά. «Θα πεθάνω!» είπε ο George, με τους καρπούς του δεμένους πίσω από την πλάτη του με χειροπέδες.

Όταν ο αστυνομικός τελικά απομάκρυνε το γόνατό του από τον λαιμό του George, το σώμα του George δεν κινούνταν. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου κηρύχθηκε νεκρός.

Ο George Floyd ήταν ένας άοπλος μαύρος άντρας. Νωρίτερα, ένας υπάλληλος μανάβικου είχε καλέσει την αστυνομία, θεωρώντας ότι ο George είχε προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει πλαστά χρήματα στο μαγαζί, αλλά εκείνο το τηλεφώνημα αποδείχθηκε θανατηφόρο, όταν κατέφθασε η αστυνομία. Αν η αστυνομία δεν είχε χρησιμοποιήσει παράνομα βία, ο George θα ήταν ακόμα ζωντανός σήμερα.

Ο θάνατος του George έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς πράξεων ρατσιστικής βίας ενάντια σε Μαύρους Αμερικάνους, που αναδεικνύει τα απίστευτα επίπεδα βίας και διάκρισης στις ΗΠΑ. Αυτές συμπεριλαμβάνουν τη δολοφονία ενός μαύρου άντρα που έκανε τζόκινγκ, του Ahmaud Arbery∙ τη δολοφονία της Breonna Taylor, μιας μαύρης γυναίκας που κοιμόταν στο διαμέρισμά της όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον της, και τόσες άλλες. Η αστυνομία διαπράττει παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων με συγκλονιστικά συχνό ρυθμό, ειδικά εναντίον φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων, και ειδικά εναντίων Μαύρων Αμερικανών. Μόνο το 2019, η αστυνομία ενεπλάκη στους θανάτους άνω των 1000 ατόμων στις ΗΠΑ. Δεν πρόκειται απλά για αριθμούς, αλλά για τη ζωή ενός ανθρώπου: τον γονιό, την αδερφή, τον ξάδερφο, την ανηψιά, τον σύζυγο, το παιδί κάποιου/ας.

Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στον θάνατο του George απολύθηκαν από τη δουλειά τους, αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί δικαιοσύνη. Η οικογένεια και η κοινότητα του George καλούν στη λογοδοσία όλων των υπεύθυνων, και σε εγγυήσεις ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί. Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ διαδηλώνουν στους δρόμους και απαιτούν απαντήσεις για τον θάνατο του George, αλλά αντιμετωπίζουν, αντίθετα, την καταστολή της αστυνομίας.

Αναλάβετε τώρα δράση, και καλέστε τις αρχές των ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι όλοι οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του George Floyd θα λογοδοτήσουν.

Ενώστε τις δυνάμεις σας με τους φίλους, την οικογένεια, την κοινότητα του George, και απαιτήστε #JusticeforFloyd!

Υπογράφοντας την παρούσα έκκληση, θα σταλεί μια επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, William Barr.


 

Η επιστολή θα σταλεί στα αγγλικά. Μπορείτε να δείτε το κείμενο της επιστολής στα ελληνικά εδώ:

Αξιότιμε Γενικέ Εισαγγελέα William Barr,

Σοκαρίστηκα όταν έμαθα για τον θάνατο του George Floyd, ενός 46χρονου μαύρου άντρα, μετά την επιχειρούμενη σύλληψή του, που απέβη θανάσιμη από την αστυνομία στη Μινεάπολη της Μινεσότα, στις 25 Μάϊου 2020. Οι πράξεις του αστυνομικού που εμπλέκεται σε αυτή την τραγωδία είναι αδίστακτες και αντικατοπτρίζουν ένα ευρύτερο μοτίβο υπερβολικής χρήσης βίας ενάντια σε εθνοτικές και φυλετικές μειονότητες στις ΗΠΑ.

Σας καλώ να διασφαλίσετε ότι οι υπεύθυνοι για τον θάνατο αυτόν δεν θα παραμείνουν ατιμώρητοι, και ότι η οικογένεια του George θα λάβει μια μορφή δικαιοσύνης. Τα αστυνομικά τμήματα που έχουν ένα μοτίβο ή πρακτική καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων πρέπει να διερευνηθούν, με στόχο τις επείγουσες και συστημικές μεταρρυθμίσεις.

Η χρήση περιττά υπερβολικής, και παράνομης βίας από την αστυνομία των ΗΠΑ, ειδικά ενάντια σε φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες, είναι βαθιά ανησυχητική και πρέπει να τερματιστεί αμέσως. Σας προτρέπω να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες πράξεις, ώστε να στείλετε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η παράνομη χρήση βίας από την αστυνομία είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει πλέον ανεκτή. Κανείς και καμιά δεν πρέπει να φοβάται για τη ζωή του/της, και το κράτος πρέπει να διασφαλίζει τη λογοδοσία όταν στερούνται αυθαίρετα τα δικαιώματα ενός ατόμου, και προφανώς το δικαίωμά του στη ζωή.

Ο George Floyd θα έπρεπε να είναι ζωντανός σήμερα.

Με εκτίμηση,