ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΚΟΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Απριλίου 2014, 13:44Εκτύπωση

Η 36χρονη Παρασκευή Κοκόνη, μητέρα 7 παιδιών, δέχτηκε επίθεση από μια ομάδα 6-7 ατόμων τον Οκτώβριο του 2012,  αμέσως μετά τις ευρύτερες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίων της κοινότητας Ρομά στο Αιτωλικό, Αιτωλοακαρνανίας.

Στην Ευρώπη σήμερα, οι Ρομά υφίστανται διακρίσεις στους περισσότερους τομείς της ζωής τους, συνεχίζουν να επηρεάζονται από τις εξαναγκαστικές εξώσεις και διαχωρίζονται σε κατοικίες και σχολεία σε πολλές χώρες σε όλη την περιοχή.
Οι κοινότητες Ρομά αντιμετωπίζουν τον εκφοβισμό και τη βία στα χέρια των μη κρατικών φορέων, που συχνά ανήκουν σε ακροδεξιές ομάδες, αλλά και της αστυνομίας. Αυτή η βία συχνά δεν καταχωρείται και μένει ατιμώρητη. Η ρητορική μίσους κατά των Ρομά και ο συνεχής στιγματισμός τους είναι ανησυχητικά διαδεδομένος και όχι μόνο μεταξύ των υποστηρικτών της ακροδεξιάς ιδεολογίας.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των περίπου 350.000 Ρομά που ζουν στην χώρα βρίσκονται για γενιές στο στόχαστρο των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας. Οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά των μειονοτικών ομάδων, όπως είναι οι Ρομά και οι μετανάστες , έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα .

Συγκεκριμένα για τους Ρομά, οι κοινότητες τους καθώς και μεμονωμένα άτομα έχουν δεχθεί επιθέσεις από οργανωμένες ομάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και –συχνά- με την παρουσία της αστυνομίας, η οποία έχει αποτύχει να επέμβει για να προστατεύσει τους Ρομά και τις περιουσίες τους.

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει πως η αποτυχία  της ελληνικής αστυνομίας  να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των ευάλωτων ομάδων , όπως οι μετανάστες και οι Ρομά, και να οδηγήσει τους υπευθύνους ενώπιον της δικαιοσύνης έχει συμβάλει στην αύξηση των βίαιων  ρατσιστικών επιθέσεων .

Διαβάστε εδώ τη νέα έκθεση της οργάνωσης «Δικαιοσύνη ζητάμε: Η αποτυχία της Ευρώπης να προστατεύσει τους Ρομά από τη ρατσιστική βία», η οποία εξετάζει τη βία με κίνητρο το ρατσιστικό μίσος και την παρενόχληση που υφίστανται οι Ρομά εκ μέρους των αρχών και πολιτών της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας, και επισημαίνει τις βαθιές ανησυχίες της οργάνωσης για ολόκληρη την Ευρώπη

Στείλτε ένα γράμμα συμπαράστασης στην Παρασκευή Κοκόνη, για να τη στηρίξετε στο δύσκολο έργο της απονομής δικαιοσύνης  για το ξυλοδαρμό που υπέστη αυτή και η οικογένεια της.

Υπογράψτε την έκκληση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε τη διεξοδική και αποτελεσματική διερεύνηση όλων των εγκλημάτων μίσους.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.