ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΜΙΣΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2014, 00:04Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Η Παρασκευή Κοκόνη, ο 25χρονος ανεψιός της Κώστας και ο 13χρονος γιος της, Ανδρέας, στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας, 21 Ιανουαρίου 2014 © Διεθνής Αμνηστία

“Δύο από τους άντρες ήρθαν κατά πάνω μου και οι άλλοι χτυπούσαν τον Κώστα με μπουνιές και κλοτσιές. Φώναζα για βοήθεια αλλά κανένας δε ήρθε να βοηθήσει.… “. Παρασκευή Κοκόνη, 11 Φεβρουαρίου 2014.

Τον Οκτώβριο του 2012, ένα 11χρονο αγόρι έγινε μάρτυρας της επίθεσης εναντίον της μητέρας του, Παρασκευής Κοκόνη, ετών 34 και του ξαδέρφου του, Κώστα, ετών 23, που έχει διανοητική αναπηρία. Κάποιοι άντρες τους επιτέθηκαν καθώς ήταν έξω για ψώνια και τους χτύπησαν με καυσόξυλα
που άρπαξαν από ένα κοντινό φορτηγό. Η επίθεση έγινε στην κεντρική πλατεία του Αιτωλικού στην Αιτωλοακαρνανία.
Η Παρασκευή και ο Κώστας χτυπήθηκαν άσχημα. Η οικογένεια δεν νιώθει πλέον ασφαλής και έπρεπε να αφήσει το σπίτι της και να μετακομίσει σε παρακείμενη πόλη.
Η επίθεση προκλήθηκε από ισχυρά αντί-Ρομά αισθήματα που είναι διάχυτα στο χωριό. Η κοινότητα Ρομά εκεί έχει υποστεί μια σειρά επιθέσεων από ντόπιους, μερικοί από τους οποίους πιστεύεται ότι συνδέονται με ακροδεξιές ομάδες. Το 2012 και 2013, κάποιες ομάδες τους επιτέθηκαν καθώς βρίσκονταν στα σπίτια τους, τρομοκρατώντας τους και καταστρέφοντας τις περιουσίες τους. Μερικοί Ρομά τραυματίστηκαν και πολλοί περισσότεροι έφυγαν από φόβο. Οι Ρομά ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, μερικοί αστυνομικοί που ήταν παρόντες απέτυχαν να παρέμβουν.
Οι κοινότητες Ρομά έχουν υποστεί διακρίσεις, μισαλλοδοξία και βία για αρκετό καιρό. Είναι καιρός να σταματήσει. Ας ενωθούμε ενάντια στο μίσος.

 

Η ΔΡΑΣΗ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ. Σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου!