
ΥΕΜΕΝΗ: ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ, ΟΙ ΧΟΥΘΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Οι de facto αρχές των Χούθι θα πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων δεκάδες υπαλλήλους του ΟΗΕ και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών της Υεμένης και των διεθνών οργανώσεων που κρατήθηκαν αυθαίρετα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, δήλωσαν σήμερα η Διεθνής Αμνηστία και το Human Rights Watch.
Οι αυθαίρετες συλλήψεις εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις από τους Χούθι έχουν άμεσο αντίκτυπο στην παροχή σωτήριας βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν κρίσιμη ανάγκη από βοήθεια.
Ξεκινώντας στις 31 Μαΐου 2024, οι Χούθι πραγματοποίησαν μια σειρά επιδρομών σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους, συλλαμβάνοντας αυθαίρετα 13 υπαλλήλους του ΟΗΕ και τουλάχιστον 50 υπαλλήλους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών της Υεμένης και διεθνών οργανώσεων. Μεταξύ 23 και 25 Ιανουαρίου 2025, οι Χούθι προέβησαν σε άλλο ένα κύμα συλλήψεων, συλλαμβάνοντας αυθαίρετα άλλες/ους οκτώ υπαλλήλους του ΟΗΕ. Οι συλλήψεις ώθησαν τα Ηνωμένα Έθνη να ανακοινώσουν τον Ιανουάριο ότι θα αναστείλουν όλες τις επίσημες μετακινήσεις προς και εντός των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των Χούθι.
Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι περισσότερες/οι από αυτές/ούς τις/τους υπαλλήλους του ΟΗΕ και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών έχουν περάσει σχεδόν ένα χρόνο σε αυθαίρετη κράτηση, επειδή απλώς έκαναν τη δουλειά τους παρέχοντας ιατρική και επισιτιστική βοήθεια ή προωθώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και τον διάλογο.
— Diala Haidar, Ερευνήτρια στη Διεθνή Αμνηστία για την Υεμένη
«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι περισσότερες/οι από αυτές/ούς τις/τους υπαλλήλους του ΟΗΕ και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών έχουν περάσει σχεδόν ένα χρόνο σε αυθαίρετη κράτηση, επειδή απλώς έκαναν τη δουλειά τους παρέχοντας ιατρική και επισιτιστική βοήθεια ή προωθώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και τον διάλογο», δήλωσε η Diala Haidar, Ερευνήτρια στη Διεθνή Αμνηστία για την Υεμένη. «Δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν συλληφθεί εξαρχής».
Οι κυβερνήσεις που ασκούν επιρροή στους Χούθι και η ηγεσία του ΟΗΕ θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση του προσωπικού της μη κυβερνητικής οργάνωσης και του ΟΗΕ.
Οι Χούθι έχουν απελευθερώσει μόνο επτά άτομα - ένα μέλος του προσωπικού του ΟΗΕ, πέντε μέλη του προσωπικού μη κυβερνητικών οργανώσεων και ένα μέλος του προσωπικού μιας διπλωματικής αποστολής. Τουλάχιστον 50 άλλα άτομα που συνελήφθησαν από τους Χούθι κατά το τελευταίο έτος παραμένουν υπό κράτηση χωρίς επαρκή πρόσβαση σε δικηγόρους ή στις οικογένειές τους και χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Στις 11 Φεβρουαρίου, εργαζόμενος στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα πέθανε υπό κράτηση από τους Χούθι. Ο θάνατός του αυξάνει τους φόβους για την ασφάλεια και την ευημερία άλλων ατόμων που παραμένουν αυθαίρετα κρατούμενα σε κέντρα κράτησης που διοικούνται από τους Χούθι, δεδομένου ότι οι Χούθι έχουν καταγράψει ιστορικό βασανιστηρίων και άλλης κακομεταχείρισης κατά των κρατουμένων.
Αυτά τα βίαια κύματα συλλήψεων έχουν επίσης επιδεινώσει μια ήδη απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη, επειδή πολλά από τα συλληφθέντα άτομα εργάζονταν για την παροχή βοήθειας ή προστασίας σε όσες/ους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στη βόρεια Υεμένη, δήλωσαν οι οργανώσεις. Οι Χούθι πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως όλα τα αυθαίρετα συλληφθέντα άτομα.
Στις 10 Φεβρουαρίου, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές του στη Sa'ada ως απάντηση στη σύλληψη έξι εργαζομένων του εκεί από τους Χούθι τον Ιανουάριο.
Οι συλλήψεις των Χούθι αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συνεχιζόμενης επίθεσης κατά του πολιτικού χώρου στις περιοχές που ελέγχουν. Οι συλλήψεις αυτές συνοδεύτηκαν επίσης από μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης υπό την ηγεσία των Χούθι, η οποία κατηγορεί τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και το προσωπικό τους ότι «συνωμοτούν» κατά των συμφερόντων της χώρας μέσω των έργων τους και τις/τους προειδοποιεί για τους κινδύνους της «κατασκοπείας».
Από το 2015, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει δεκάδες περιπτώσεις στις οποίες οι αρχές των Χούθι φαίνεται ότι προέβαλαν τις κατηγορίες για κατασκοπεία ως μέσο δίωξης πολιτικών αντιπάλων και φίμωσης της ειρηνικής διαφωνίας.
Οι τοπικές και διεθνείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης της Υεμένης. Παρά τις δραστικές περικοπές χρηματοδότησης από τα κράτη-χορηγούς, ιδίως τις ΗΠΑ, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων στην Υεμένη, οι εργαζόμενες/οι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που δουλεύουν στο πεδίο παρέχουν σωτήρια βοήθεια και υπηρεσίες προστασίας, μεταξύ άλλων και στα εδάφη της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι.
Οι αρχές των Χούθι έχουν στοχοποιήσει και στο παρελθόν εργαζόμενες/ους σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας. Τέσσερα μέλη του προσωπικού της Υεμένης από την OHCHR και την UNESCO που συνελήφθησαν το 2021 και το 2023 παραμένουν αυθαίρετα κρατούμενες/οι και κρατούνται σε απομόνωση από τη σύλληψή τους. Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι Χούθι συνέλαβαν τον Hisham Al-Hakimi, διευθυντή ασφάλειας και προστασίας της Save the Children, και τον κράτησαν σε απομόνωση. Πέθανε στις 25 Οκτωβρίου 2023 ενώ κρατούνταν αυθαίρετα.
Όλες οι χώρες που ασκούν επιρροή, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να πιέσουν για την απελευθέρωση των αυθαίρετα κρατουμένων και να παράσχουν στήριξη στα μέλη των οικογενειών τους.
— Niku Jafarnia, Ερευνήτρια για την Υεμένη και το Μπαχρέιν στο Human Rights Watch
«Οι Χούθι πρέπει να διευκολύνουν το έργο των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τη διακίνηση της βοήθειας», δήλωσε η Niku Jafarnia, Eρευνήτρια στην Υεμένη και το Μπαχρέιν στο Human Rights Watch. «Όλες οι χώρες που ασκούν επιρροή, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να πιέσουν για την απελευθέρωση των αυθαίρετα κρατουμένων και να παράσχουν στήριξη στα μέλη των οικογενειών τους».