ΒΡΑΖΙΛΙΑ: MARIELLE FRANCO

ΣΤΕΙΛΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2018, 10:00Εκτύπωση

Δολοφονήθηκε γιατί μαχόταν για έναν πιο δίκαιο κόσμο 

Η Marielle Franco πολέμησε δίχως φόβο για ένα πιο δίκαιο και ασφαλές Ρίο ντε Τζανέιρο. Ήταν μια δημοφιλής δημοτική σύμβουλος, μεγάλωσε στις φαβέλες και προασπιζόταν πάντοτε τα δικαιώματα των μαύρων γυναικών, των ΛΟΑΤΙ ατόμων και των νέων ανθρώπων. «Η ίδια η Marielle ενσάρκωνε τα δικαιώματα τα οποία υπερασπιζόταν», όπως λέει η σύντροφός της Monica. Επίσης δρούσε ενάντια στις παράνομες δολοφονίες εκ μέρους των αστυνομικών αρχών.

Ωστόσο, στις 14 Μαρτίου 2018, η Marielle σκοτώθηκε, πυροβολήθηκε θανάσιμα μέσα στο αυτοκίνητό  της μαζί με τον οδηγό της, Anderson Pedro Gomes. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η δολοφονία διεξήχθη από ειδικευμένους επαγγελματίες, και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι σφαίρες προέρχονταν από την ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας.

Η Βραζιλία είναι μία από τις πλέον θανάσιμες χώρες παγκοσμίως όσον αφορά τους υπερασπιστές και τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Marielle, με τουλάχιστον 70 νεκρούς και νεκρές το 2017. Πολύ συχνά, οι δολοφονίες δεν διερευνώνται και οι υπεύθυνοι παραμένουν ελεύθεροι. Οι άνθρωποι που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ζουν σε συνθήκες διαρκούς φόβου.

Μαζί, μπορούμε να δείξουμε στις αρχές της Βραζιλίας ότι δεν πρόκειται να επαναπαυτούμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν από άλλες επιθέσεις όσους και όσες μάχονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, οφείλουν να ταυτοποιήσουν τον δολοφόνο της Marielle. Όπως λέει η αδελφή της Anielle: «Όσο θα έχουμε τη δύναμη, θα απαιτούμε δικαιοσύνη».

Απαιτούμε δικαιοσύνη για τη Marielle σήμερα.


Γράψτε σήμερα στον Πρόεδρο της Βραζιλίας
 

Προτρέψτε τον να φέρει τους δολοφόνους της Marielle Franco ενώπιον της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διέταξαν το έγκλημα, και να προστατεύσει τους υπερασπιστές και τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βραζιλία από περαιτέρω απειλές και επιθέσεις.

Υπογράφοντας την έκκληση θα σταλεί αυτό το email στον Πρόεδρο της Βραζιλίας:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε Michel Temer,

Σήμερα, ζητώ να διασφαλίσετε μια άμεση, διεξοδική, αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τη δολοφονία της υπερασπίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Marielle Franco, η οποία να εντοπίζει τόσο τους δράστες όσο και τους ηθικούς αυτουργούς που διέταξαν τη δολοφονία της, καθώς και το κίνητρο για το έγκλημα, και να φέρετε όλους τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης, μέσω μιας δίκαιης δίκης με βάση τα διεθνή πρότυπα.

Σας καλώ επίσης να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσετε περαιτέρω απειλές και επιθέσεις εναντίον υπερασπιστών/στριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Marielle, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης του προγράμματος προστασίας των υπερασπιστών/στριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βραζιλία.

Με εκτίμηση,