ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2011, 13:48Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απαγόρευση της Πορείας Υπερηφάνειας στο Βελιγράδι: Μια θλιβερή ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σερβία

Η απόφαση των σερβικών αρχών να απαγορεύσουν την προγραμματισμένη για την περασμένη Κυριακή εκδήλωση Υπερηφάνειας του Βελιγραδίου σηματοδοτεί μια θλιβερή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία.

Το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας δήλωσε πως η πορεία Υπερηφάνειας δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας ακροδεξιών ομάδων, που είχαν επανειλημμένα απειλήσει με επεισόδια βίας και ταραχών στην πόλη, σε περίπτωση που η εκδήλωση πραγματοποιείτο.

«Όπως είχαν κάνει και το 2009, οι σερβικές αρχές υπέκυψαν στις πιέσεις ομάδων ακροδεξιών οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν ή να σεβαστούν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, που κατοχυρώνεται από το Σερβικό Σύνταγμα», λέει η Sian Jones, Ερευνήτρια στον Τομέα των Βαλκανίων για την Διεθνή Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία βλέπει την απαγόρευση της πορείας Υπερηφάνειας ως τεράστια οπισθοχώρηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σερβία και μια μεγάλη παραχώρηση της κυβέρνησης προς τις ομάδες εθνικιστών ακροδεξιών, συγκεκριμένα των Dveri και Obraz, που συντόνισαν τις αντιδράσεις ενάντια στη πορεία Υπερηφάνειας.

«Άλλη μια φορά η κυβέρνηση άσκησε πιέσεις στους διοργανωτές προκειμένου να ακυρώσουν τη πορεία Υπερηφάνειας, αντί να τους υποστηρίξει εγγυώμενη τα δικαιώματά τους. Οι πολύχρωμες σημαίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έπρεπε να κυματίζουν στη Σερβία, σκεπάστηκαν από θλιβερό σκοτάδι, δήλωση η Sian Jones.

Είναι η τέταρτη φορά που διοργανώνεται η πορεία Υπερηφάνειας στο Βελιγράδι. Το 2010, οι αστυνομικές δυνάμεις προστάτευσαν τους συμμετέχοντες από περισσότερους από 5.000 βίαιους αντί-διαδηλωτές και οι ζημιές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία υπολογίστηκαν σε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Το 2009, η πορεία Υπερηφάνειας δεν πραγματοποιήθηκε αφού οι αρχές την τελευταία στιγμή αρνήθηκαν να παράσχουν προστασία μετά από απειλές ομάδων ακροδεξιών.

Ο Δήμαρχος του Βελιγραδίου αρνήθηκε να υποστηρίξει τη πορεία Υπερηφάνειας λέγοντας πως η εκδήλωση θέτει σε κίνδυνο περιουσίες, μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, την αστυνομία και τους πολίτες του Βελιγραδίου.

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει πως η απαγόρευση της πορείας Υπερηφάνειας παραβιάζει την υποχρέωση της σερβικής κυβέρνησης να διασφαλίζει την ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης. Επιπλέον, η οργάνωση ανησυχεί πως η απαγόρευση της εκδήλωσης, ως αποτέλεσμα απειλών από ομάδες ομοφοβικών, δίνει το πράσινο φως σε αυτούς που επιδιώκουν την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ατόμων ΛΟΑΤ, και υπονομεύει την ελευθερία από τις διακρίσεις.

Πρόκειται για μια τεράστια οπισθοχώρηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σερβία και μια πάρα πολύ μεγάλη παραχώρηση προς τις ομάδες εθνικιστών ακροδεξιών, και συγκεκριμένα των Dveri και Obraz, που συντόνισαν τις αντιδράσεις ενάντια στη πορεία Υπερηφάνειας.

Διαβάστε περισσότερα:

Amnesty International supports the Belgrade Pride (Δημόσια Δήλωση, 28 Σεπτεμβρίου 2011)
Serbia: Belgrade pride must go ahead (Επείγουσα Δράση, 26 Αυγούστου 2011)

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.