10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, 11:10Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
29 Σεπτεμβρίου 2011


10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής

Εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής, η Διεθνής Αμνηστία σας προσκαλεί στην προβολή του γαλλικής παραγωγής ντοκιμαντέρ «Ατελείωτη θλίψη, η ζωή μετά τη θανατική καταδίκη» και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, ώρα 20:00, στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών - (Σίνα 31, 106 80 Αθήνα).

Η ταινία έχει αποσπάσει το βραβείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο απένειμε το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, DOC FEST 13, το 2011.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν:

  • Νταβίντ Αντρέ, σκηνοθέτης της ταινίας,
  • Ντορέττα Αστέρη, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας,
  • Νίκος Γερακάρης*, δημοσιογράφος,
  • Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

*Ο Νίκος Γερακάρης υπήρξε ο μοναδικός δημοσιογράφος που παρακολούθησε την τελευταία εκτέλεση που έγινε στην Ελλάδα, το 1972.

Είσοδος ελεύθερη.

Ατελείωτη θλίψη, η ζωή μετά τη θανατική καταδίκη

Το 1999, ο Σον Σέλερς -καταδικασμένος σε θάνατο από τα δεκάξι του για το θάνατο τριών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων της μητέρας και του πατριού του- εκτελέστηκε στην Οκλαχόμα, σε ηλικία 29 ετών. Ο σκηνοθέτης κατέγραψε τις τελευταίες του μέρες στην πτέρυγα των θανατοποινιτών και συνάντησε στην ακροαματική διαδικασία για επιείκεια τις οικογένειες των θυμάτων που ζητούσαν δικαιοσύνη. Δέκα χρόνια αργότερα, ο σκηνοθέτης επιστρέφει στην Οκλαχόμα αναζητώντας τους πρωταγωνιστές εκείνων των γυρισμάτων. Το ερώτημά του είναι ένα: μπορεί η θανατική ποινή να επουλώσει τις πληγές ή λειτουργεί ως δηλητήριο; Ο εισαγγελέας παραδέχεται την αποτυχία του· οι εκτελεστές κατατρύχονται από τις αναμνήσεις· οι οικογένειες των θυμάτων διχάζονται ανάμεσα στη ντροπή, στο μίσος και στην ανυποχώρητη θλίψη τους.

Σενάριο και σκηνοθεσία: Νταβίντ Αντρέ

Γλώσσα: αγγλική, με ελληνικούς και γαλλικούς υπότιτλους

Διάρκεια: 81’

Υποστηρίξτε εδώ τη δράση της Διεθνούς Αμνηστίας για την παγκόσμια κατάργηση της θανατικής ποινής και δείτε εδώ το νέο τηλεοπτικό της σποτ.


Η εκδήλωση πραγματοποιείται με  την ευγενική υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.