ΚΡΑΤΗΣΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ U2 ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ
Αθήνα, 27 Αυγούστου 2010
Πέντε ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση από την αστυνομία, ενώ τα περίπτερα της οργάνωσης έκλεισαν, πριν τη συναυλία των U2, στο συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, στις 25/08.
Οι ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας που τέθηκαν υπό κράτηση κρατούσαν πλακάτ μέσα στο χώρο της συναυλίας και συγκέντρωναν υπογραφές για την εκστρατεία «Απαιτούμε Αξιοπρέπεια», η οποία στοχεύει στον τερματισμό των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οδηγούν και βαθαίνουν την παγκόσμια φτώχεια. Προσπαθούσαν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνέλεγαν υπογραφές για μια έκκληση.
Οι ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας είχαν προσκληθεί από τους U2, προκειμένου να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας των 360°. Οι αστυνομικοί αγνόησαν τις διαμαρτυρίες των ακτιβιστών, οι οποίοι τους ενημέρωσαν ότι είχαν προσκληθεί, και τους ανάγκασαν να κλείσουν τα περίπτερά τους.
Παρόλο που κανείς δεν αντιστάθηκε στην απαίτηση της αστυνομίας να κλείσει το περίπτερο της Διεθνούς Αμνηστίας, μέλος του προσωπικού του γραφείου της οργάνωσης στη Μόσχα και τέσσερις εθελοντές μεταφέρθηκαν σε τοπικό αστυνομικό τμήμα. Τους δόθηκε εντολή να εξηγήσουν γραπτά τους λόγους για τους οποίους πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη δράση, με τον ισχυρισμό ότι είχε υπάρξει επίσημη προειδοποίηση ότι για τη διοργάνωση δημόσιων δράσεων απαιτείται προηγούμενη επίσημη άδεια. Οι ακτιβιστές αφέθηκαν ελεύθεροι περισσότερο από μια ώρα αργότερα.
Δυστυχώς, το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά αντανακλά το δυσμενές κλίμα στη Ρωσία του σήμερα για ανθρώπους που επιθυμούν να εκφράσουν απόψεις τις οποίες οι αρχές θεωρούν δυσμενείς ή διαφωνίες. Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι, στη Ρωσία, τα δικαιώματα στην ελευθερία του συναθροίζεσθαι και στην ελευθερία της έκφρασης περιορίζονται για μέλη της αντιπολίτευσης και για τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι ρωσικές αρχές θεωρούν τέτοιες δραστηριότητες ανεπίτρεπτες, εκτός εάν πραγματοποιούνται μετά από ρητή τους έγκριση, ενώ συνθλίβουν όσους θεωρούν παραβάτες.
Γραφείο Τύπου και Προβολής