ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Ιουνίου 2010, 17:43Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 17 Ιουνίου 2010

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση για τη διεξαγωγή μιας αμερόληπτης διεθνούς έρευνας για τα βίαια συμβάντα της περασμένης εβδομάδας στο νότιο Κιργιστάν, που προκάλεσαν το θάνατο εκατοντάδων και τον τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων και άφησαν χιλιάδες άστεγους.
«Μόνο μια διεθνής έρευνα είναι πιθανό να θεωρηθεί αμερόληπτη και αξιόπιστη από όλες τις ομάδες που πλήττονται. Είναι το κλειδί για την αποκατάσταση μιας βιώσιμης ειρήνης και του κράτους δικαίου στη χώρα», δήλωσε η Maisy Weicherding, εμπειρογνώμων της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα Κεντρικής Ασίας.

«Χρειάζεται μια αμερόληπτη έρευνα για να διασφαλιστεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων συλλέγονται και ασφαλίζονται χωρίς καθυστέρηση και για να εξασφαλιστεί η λογοδοσία. Οι αυτουργοί αυτών των εγκλημάτων στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας πρέπει να ταυτοποιηθούν και να παραδοθούν στη δικαιοσύνη».

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί εξαιτίας αναφορών ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν προσπαθήσει να κατάσχουν βίντεο και φωτογραφικές αποδείξεις από ντόπιους δημοσιογράφους και κατοίκους που έχουν καταγράψει τη βία. Οι αναφορές έρχονται εν μέσω αυξανόμενων ισχυρισμών εμπλοκής ορισμένων αστυνομικών σε κάποιες από τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό, ένοπλοι και μασκοφόροι άνδρες που ισχυρίστηκαν ότι ανήκαν στις δυνάμεις ασφαλείας μετέβησαν σύμφωνα με αναφορές στην κατοικία ενός υπερασπιστή ανθρώπινων δικαιωμάτων στην πόλη Bazar Korgan και απαίτησαν από τη σύζυγό του να παραδώσει την κάμερά του και τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε συλλέξει σχετικά με παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε ότι, όταν εκείνη αρνήθηκε, πυροβόλησαν την πύλη του σπιτιού.

«Οι ακτιβιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων και οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην τεκμηρίωση παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι αρχές του Κιργιστάν έχουν καθήκον να τους προστατεύσουν», δήλωσε η Maisy Weicherding.

Η θανατηφόρα βία λέγεται ότι ξεκίνησε με συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών κυρίως Κιργίζιων και Ουζμπέκων νέων στις 10 Ιουνίου και γρήγορα κλιμακώθηκε σε μεγάλης κλίμακας εμπρησμούς, λεηλασίες και βίαιες επιθέσεις, περιλαμβανομένων θανατώσεων, σε περιοχές με επί το πλείστον ουζμπεκικό πληθυσμό στην Ος και αργότερα στην πόλη Τζαλαλαμπάντ και στις γύρω κωμοπόλεις και χωριά.

Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες οικογένειες Ουζμπέκων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς ή κρύβονται σε απομονωμένα μέρη της χώρας χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν πρέπει να αντιδράσει αμέσως στους ισχυρισμούς εμπλοκής των δυνάμεων ασφαλείας και να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι θα ασκηθούν διώξεις για οποιεσδήποτε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε η Maisy Weicherding.

«Η κυβέρνηση του Κιργιστάν αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των περιοχών όπου εκδηλώθηκαν ταραχές. Ωστόσο, το κράτος δικαίου στη χώρα μπορεί να αποκατασταθεί μόνο αν συνοδεύεται με λογοδοσία», δήλωσε η Maisy Weicherding.

«Για να συμβεί αυτό, οι αρχές του Κιργιστάν πρέπει να επιδιώξουν και να διευκολύνουν μια διεθνή έρευνα για τις βίαιες επιθέσεις. Πρέπει επίσης να ενεργήσουν ώστε να προστατεύσουν τους ακτιβιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων και τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους που επιτελούν το έργο τους, καθώς αυτοί διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο σε οποιαδήποτε ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα».

Γραφείο Τύπου και Προβολής

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.