"ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑΝ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
14 Δεκεμβρίου 2005
(Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2005) Η τρέχουσα «αντιτρομοκρατική» στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραλείπει να τηρήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε Ανοικτή Επιστολή προς τους Ευρωπαίους Αρχηγούς Κρατών ή Κυβερνήσεων σήμερα, παραμονή της Διάσκεψης Κορυφής της Ε.Ε.

Την ώρα που συνεχείς αποκαλύψεις υποδηλώνουν συνέργεια των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. στις μεταγωγές και την κράτηση υπόπτων από τη CIA και τη στιγμή που αρχίζουν να διενεργούνται όντως έρευνες για μυστικούς τόπους κράτησης στο έδαφος της Ε.Ε., η Διεθνής Αμνηστία βρίσκει ότι η μέχρι στιγμής απόκριση της Ε.Ε. δεν είναι ικανοποιητική.

Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύει ότι η Ε.Ε. έχει νομικό, πολιτικό και ηθικό καθήκον να διασφαλίσει ότι κανένα Κράτος-Μέλος δεν έχει άμεση ή έμμεση ανάμιξη σε «εξαφανίσεις» και βασανιστήρια. Απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι οι «έκτακτες αποδόσεις» είναι επιτρεπτές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αντιθέτως, οποιαδήποτε ανάμιξη Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε τέτοιες μεταγωγές, περιλαμβανομένης της απλής ενέργειας να επιτραπεί η χρήση εγκαταστάσεων σε αεροδρόμια, αποτελεί εξ ίσου παραβίαση του διεθνούς δικαίου (βλ. “Appeal to the European Council to reassert the Union's fundamental values in the fight against terrorism” [«Έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επαναβεβαιώσει τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης στον αγώνα κατά της 'τρομοκρατίας'»], που υπάρχει στη διεύθυνση www.amnesty-eu.org ).

«Οι ρητορείες περί 'καταπολέμησης της τρομοκρατίας με παράλληλο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων' δεν λειτουργούν πλέον», δήλωσε ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας. «Την ώρα που οι ηγέτες κρύβουν τα κεφάλια τους στην άμμο, η αξιοπιστία της Ε.Ε. υπονομεύεται τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δηλώσει απερίφραστα ότι δεν θα ανεχτεί κανέναν εθνικό ή ευρωπαϊκό νόμο ή πρακτική στον αγώνα κατά της 'τρομοκρατίας' που να παραβιάζει τις αρχές του σεβασμού για το κράτος δικαίου της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.

F Το πλήρες κείμενο της Ανοικτής Επιστολής προς τους Αρχηγούς Κρατών της Ε.Ε. υπάρχει στη διεύθυνση www.amnesty-eu.org

Για περισσότερες πληροφορίες, σχολιασμό και συνεντεύξεις:

Ευρωπαϊκό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλες)

Τηλ: 0032 2 5021499

Φαξ: 0032 2 5025686

Email: amnestyintl@aieu.be

Website: http://www.amnesty-eu.org

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.