ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ U2

Δημοσιεύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
10 Δεκεμβρίου 2005
Απονεμήθηκε σήμερα στα μέλη του μουσικού συγκροτήματος U2 η ανώτερη επιβράβευση που απονέμει η Διεθνής Αμνηστία για καλλιτεχνική δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: το Βραβείο «Πρέσβεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» για το έτος 2005.

«Οι U2 κατόρθωσαν με τα τραγούδια τους να φτάσουν ως τον τόπο απ' όπου έρχεται το Τραγούδι, στον τόπο εκείνο όπου η τέχνη και η φλόγα της ψυχής συναντιούνται στο φως της συνείδησης», δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Σίμους Χίνι, μόλις έμαθε για τη βράβευση των μελών των U2 (Μπόνο, Ετζ, Λάρι Μάλεν τζούνιορ, ʼνταμ Κλέιτον) και του μάνατζερ του συγκροτήματος, Πολ ΜακΓκίνες.

Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Αϊρίν Χαν, εξύμνησε και αυτή το έργο του συγκροτήματος και τη συνεχή τους αφοσίωση στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Διεθνή Αμνηστία, μια αφοσίωση με ιστορία 21 ετών. «Την σημερινή ημέρα, που τιμώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο και η Διεθνής Αμνηστία εγκαινιάζει το πρώτο της παγκόσμιο μουσικό εγχείρημα, το 'Make Some Noise' ('Κάντε Θόρυβο'), οι U2 τιμώνται με το φετινό Βραβείο 'Πρέσβεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων'», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Από το Live Aid το 1985 και την περιοδεία της Διεθνούς Αμνηστίας 'Conspiracy of Hope' ('Συνομωσία Ελπίδας') το 1986, και μέσα απ' το Live 8 μόλις τον περασμένο Ιούλιο, οι U2 μπορεί κάλλιστα να πει κανείς ότι έχουν κάνει περισσότερα απ' οποιοδήποτε άλλο συγκρότημα για να αναδείξουν την υπόθεση των παγκόσμιων ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά και το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας ειδικότερα. ʼνοιξαν δρόμους, συνδέοντας τη μουσική με τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όπου γης. Ο ρόλος τους έχει αποδειχθεί πρωτοποριακός και η στάση τους ακλόνητη. Έχουν δώσει έμπνευση και δύναμη σε εκατομμύρια ανθρώπους με τη μουσική τους και με το να εκδηλώνονται ανοιχτά υπέρ των φτωχών, των ανίσχυρων και των καταπιεσμένων».

Ο Μπιλ Σίπσεϊ, ιδρυτής του “Art for Amnesty” -του παγκόσμιου δικτύου καλλιτεχνών προς υποστήριξη της οργάνωσης, το οποίο διοργανώνει την ετήσια τελετή απονομής του Βραβείου- δήλωσε ότι «και μόνο για την τέχνη και τη μουσική τους, οι U2 θα ήταν άξιοι υποψήφιοι για το πιο έγκριτο βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας για δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με τραγούδια σαν το 'Pride (In The Name of Love)', το 'MLK', το 'Miss Sarajevo', το 'Mothers of the Disappeared', το 'Walk On' (που γράφτηκε για τη Βιρμανή πολιτική ακτιβίστρια ʼουνγκ Σαν Σου Κι) και, φυσικά, το τραγούδι που έχει γίνει ύμνος για τη Διεθνή Αμνηστία, το 'One', οι U2 έχουν βοηθήσει να διαδοθεί το μήνυμα της Διεθνούς Αμνηστίας σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο».

Και συνέχισε λέγοντας: «Όμως οι U2 είναι, πάντα ήταν, πολύ περισσότερα πράγματα από τη μουσική και μόνο. Τα μέλη του συγκροτήματος έχουν χρησιμοποιήσει τη μουσική τους και τους προβολείς της δημοσιότητας που συγκεντρώνουν, για να προωθήσουν αναρίθμητες υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσα από την πιο πρόσφατη ανάμιξή τους στη DATA και την The One Campaign, επέστησαν την προσοχή της υφηλίου στα ζητήματα του χρέους, της βοήθειας και του εμπορίου - ιδίως στα σημεία που πλήττουν την Αφρική. Έχουν αποδείξει ότι, τον στόχο να αλλάξουμε τον κόσμο, δεν αρκεί να τον αφήνουμε στους πολιτικούς και τους 'παραδοσιακούς' ηγέτες της υφηλίου. Έχουν δώσει δύναμη και έμπνευση σε εκατομμύρια ανθρώπους με τη μουσική τους, το παράδειγμά τους και τη δράση τους».

Στην ανακοίνωση του βραβείου μνημονεύεται επίσης η προώθηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τους U2, που την προβάλλουν περίοπτα σε γιγαντοοθόνη σε όλες τις συναυλίες της τρέχουσας παγκόσμιας περιοδείας τους, “Vertigo”. Ο Ετζ των U2 δήλωσε, όπως μας μεταφέρθηκε, ότι θεωρούν την Οικουμενική Διακήρυξη «το πιο υπέροχο λογοτέχνημα που γράφτηκε ποτέ».

Η πρώην Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μαίρη Ρόμπινσον, πήρε κι αυτή μέρος στην απότιση φόρου τιμής, θυμίζοντας τα λόγια της Έλινος Ρούζβελτ, που τόνιζε πόσο σημαντικό είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα «να έχουν σημασία στις μικρές κοινότητες, κοντά μας». Και πρόσθεσε ότι «βοηθά να έχουν σημασία και κάτω από τους έντονους προβολείς, σε μια μεγάλη σκηνή, μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους».

Γενικές πληροφορίες

Το Βραβείο “Ambassador of Conscience” της Διεθνούς Αμνηστίας αποτελεί αναγνώριση εξαιρετικής ατομικής πρωτοπορίας και μαρτυρίας στον αγώνα για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή έμπνευσης του Βραβείου ήταν ένα ποίημα που έγραψε για τη Διεθνή Αμνηστία ο Νομπελίστας Σίμους Χίνι. Στόχος του Βραβείου είναι να προάγει το έργο της οργάνωσης συσχετίζοντάς το με τη ζωή, το έργο και το παράδειγμα των «Πρεσβευτών» του, που έχουν κάνει τόσο πολλά για να εμπνεύσουν και να εμψυχώσουν.

Με τη βράβευσή τους, οι U2 τοποθετούνται στο πλάι ανθρώπων όπως ο Βάτσλαβ Χάβελ και η πρώην Ύπατη Αρμοστής των Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που έχουν τιμηθεί με αυτό στο παρελθόν.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα “Ambassador of Conscience” του δικτύου Art for Amnesty, http://www.artforamnesty.org/aoc/index.html, ή επικοινωνήστε με τον Μπιλ Σίπσεϊ, bill@artforamnesty.org, τηλ: 00353 86 2564967

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.