Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗ ΠΡΩΗΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινή δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας και της Reprieve
18 Νοεμβρίου 2005
Η Διεθνής Αμνηστία και η Reprieve κάλεσαν σήμερα την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει να εμποδίζει την ουσιαστική πρόσβαση των Ηνωμένων Εθνών στο κέντρο κράτησης στο Γουαντάναμο και να συμφωνήσει να παράσχει πρόσβαση σε όλους τους κρατουμένους. Η έκκληση των οργανώσεων αποτελεί αντίδραση στην εκπνοή της προθεσμίας, χθες τα μεσάνυχτα, για να συμφωνήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στους όρους επίσκεψης πέντε ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στο Γουαντάναμο.

Η Διεθνής Αμνηστία και η Reprieve προέβησαν στην έκκληση ενώ ανακοίνωναν τη μεγαλύτερη συνάθροιση πρώην κρατουμένων του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και των οικογενειών τους σε διάσκεψη για να αναδειχθεί ένα όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο δίκτυο βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης. Η τριήμερη διάσκεψη στο Λονδίνο, αύριο Σαββάτο έως τη Δευτέρα, συγκεντρώνει επίσης διεθνείς νομικούς και ιατρικούς εμπειρογνώμονες και κορυφαίους αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα για να παράσχουν πληροφόρηση και να ενθαρρύνουν τη δράση κατά των βασανιστηρίων και των πρακτικών που οδηγούν σε αυτά, όπως είναι οι μυστικές κρατήσεις και οι «αποδόσεις» (μεταβιβάσεις κρατουμένων σε τρίτες χώρες για ανάκριση).

Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Αϊρίν Χαν δήλωσε:

«Είναι εντελώς απαράδεκτο να αρνούνται ουσιαστική πρόσβαση σε όσους κρατούνται στον Κόλπο του Γουαντάναμο. Το Γουαντάναμο είναι απλώς η ορατή κορυφή ενός παγόβουνου καταπατήσεων, ο πιο διαβόητος κρίκος σε μια αλυσίδα στρατοπέδων κράτησης, που περιλαμβάνουν την Αεροπορική Βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν, φυλακές στο Ιράκ και μυστικές εγκαταστάσεις αλλού. Μέσα από τις θαρραλέες μαρτυρίες πρώην κρατουμένων και των οικογενειών τους, η διάσκεψή μας αυτό το Σαββατοκύριακο θα αναδείξει πώς το Γουαντάναμο έχει γίνει το επίκεντρο ενός δεύτερου, σκιώδους συστήματος δικαιοσύνης που υποστηρίζεται από την ανατρεπτική χρήση παρατεταμένης κράτησης και την παράδοση κρατουμένων σε χώρες που είναι γνωστό ότι εφαρμόζουν βασανιστήρια».

Ο Νομικός Διευθυντής της Reprieve, Κλάιβ Στάφορντ Σμιθ, που ενεργεί για λογαριασμό περίπου 40 κρατουμένων στον Κόλπο του Γουαντάναμο, δήλωσε:

«Η διάσκεψη ξεκινά την 100ή ημέρα της απεργίας πείνας των κρατουμένων. Επέστρεψα πρόσφατα από το Γουαντάναμο και έλαβα μόλις μια αδιαβάθμητη δήλωση από τον Σακέρ Ααμέρ, κάτοικο Βρετανίας και πατέρα τεσσάρων Βρετανών παιδιών, στην οποία γράφει ότι έχει κακοποιηθεί και ταπεινωθεί τόσο πολύ, ώστε θέλει ο στρατός των ΗΠΑ να σταματήσει να ταΐζει διά της βίας τους κρατουμένους και να τον αφήσει να χαράξει ο ίδιος το πεπρωμένο του και να πεθάνει. Η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να ντρέπεται, που αρνείται να κουνήσει το δάχτυλό της για να βοηθήσει τους δέκα κατοίκους Βρετανίας που κρατούνται ακόμα εκεί. Στη διάσκεψη θα δούμε τις παράπλευρες απώλειες του πειράματος του Γουαντάναμο - τα βασανιστήρια, τα παιδιά χωρίς πατέρα και την παραίτηση από το κράτος δικαίου».

Η Διεθνής Αμνηστία και η Reprieve αναγνωρίζουν ότι μια κυβέρνηση έχει καθήκον να προστατεύει τους πολίτες, όμως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τρομοκρατία έχει αποβεί καταστροφική. Ο σεβασμός για τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα είναι το πιο ισχυρό όπλο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Οι δίκαιες δίκες και η απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων είναι ο μόνος τρόπος να στηριχθεί σωστά η ασφάλειά μας.

Γενικές πληροφορίες

Η διάσκεψη φέρνει στο προσκήνιο τις ανθρώπινες συνέπειες των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» προκειμένου:

  • να δημοσιοποιήσει τις επιπτώσεις των βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης που χρησιμοποιούνται στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» καθώς και άλλων καταχρηστικών πρακτικών έτσι ώστε να αναληφθεί η κατάλληλη δράση για να τερματιστούν αυτές οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • να επαναβεβαιώσει τη διεθνή απαγόρευση των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης πληροφορώντας και ενθαρρύνοντας νομική και αγωνιστική δράση για να σταματήσουν οι καταπατήσεις, να διωχθούν ποινικά οι δράστες, να αναζητηθεί επανόρθωση και αποκατάσταση και να διασφαλιστεί ότι τα κράτη αναγνωρίζουν πλήρως τις ηθικές τους ευθύνες και τις νομικές τους υποχρεώσεις και ότι είναι υπόλογα αναλόγως.
  • να υποστηρίξει και να προαγάγει συμμαχίες ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται για την αντιμετώπιση των βασανιστηρίων και άλλων συναφών καταπατήσεων στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ανά τον κόσμο.

Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα ανθρώπων που αγωνίζονται για τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα. Οραματίζεται έναν κόσμο όπου κάθε άνθρωπος απολαμβάνει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στα άλλα θεσμικά κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει σε δράση για να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν τα βασανιστήρια και άλλη σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και για να αμφισβητηθούν οι απόπειρες δικαιολόγησης της χρήσης τους. Έχει επίσης αναλάβει δράση κατά του εσκεμμένου φόνου αμάχων και της χρήσης βασανιστηρίων, συλλήψεων ομήρων και άλλων καταπατήσεων από ένοπλες ομάδες.

Η Reprieve είναι μία βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση που αγωνίζεται για τις ζωές ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή και άλλες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Reprieve παρέχει άμεση εκπροσώπηση σε κρατουμένους του Κόλπου του Γουαντάναμο και, μέσα από αυτό το έργο, έχει φέρει στο φως τρομακτικά γεγονότα για τις συνθήκες κράτησης και τις μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποιούνται στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάσκεψη: http://news.amnesty.org/pages/conference-press-eng

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.