ΗΠΑ / ΥΕΜΕΝΗ: ΜΥΣΤΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΕ 'ΜΑΥΡΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ' ΤΗΣ CIA

Δημοσιεύθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8 Νοεμβρίου 2005
(Ουάσιγκτον) Η Διεθνής Αμνηστία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα νέα έκθεση, με τίτλο «Μυστική κράτηση σε 'μαύρους τόπους' της CIA», στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς η κράτηση τριών υπηκόων Υεμένης, οι οποίοι είχαν «εξαφανιστεί» το 2003 στον λαβύρινθο των υπό αμερικανική διεύθυνση μυστικών κρατητηρίων. Οι τρεις άνδρες, οι Μουχάμαντ αλ-ʼσαντ, Σαλάχ ʼλι και Μουχάμαντ Μπασμίλα, κρατήθηκαν σε πλήρη απομόνωση σε μια σειρά μυστικών κέντρων κράτησης που διατηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς καμία δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη, ενημέρωσης των οικογενειών τους ή επαφής με τον έξω κόσμο.

Λίγες ημέρες αφού δημοσιεύματα έφερναν στο φως τα μυστικά κρατητήρια των ΗΠΑ, γνωστά ως 'μαύροι τόποι', η έκθεση παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες, περιλαμβανομένων ισχυρισμών ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, για τους τρεις Υεμενίτες που κρατήθηκαν σε μυστικά κρατητήρια υπό τη διεύθυνση των ΗΠΑ πριν επανεμφανιστούν ως κρατούμενοι των αρχών της Υεμένης. Το γεγονός ότι αυτοί οι άνδρες επιστράφηκαν στις αρχές της Υεμένης δείχνει ότι δεν ήταν κρατούμενοι μεγάλης αξίας, καταδεικνύοντας ότι σχεδόν οποιοσδήποτε ύποπτος μπορεί να υποβληθεί σε αυτήν την έκνομη πρακτική. Οι περιπτώσεις αυτές υπαινίσσονται επίσης ότι το δίκτυο κρυφών ανακριτικών κέντρων δεν επιφυλάσσεται μόνο για ορισμένους κρατουμένους μεγάλης αξίας, αλλά είναι ενδεχομένως μεγαλύτερο, πληρέστερο και καλύτερα οργανωμένο απ' ότι πιστευόταν.

«Ο καθένας από τους τρεις περιέγραψε εγκαταστάσεις και διαδικασίες που δεν είναι δυνατόν να δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τρεις υπόπτους χαμηλού επιπέδου», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Αμερικανικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Δρ. Ουίλιαμ Φ. Σουλτς. «Φοβόμαστε ότι αυτά που ακούσαμε από αυτούς τους τρεις άνδρες είναι απλώς ένα μικρό μέρος της πολύ ευρύτερης εικόνας της μυστικής κράτησης από τις ΗΠΑ ανά τον κόσμο».

«Είναι εντελώς εξοργιστικό ότι η κυβέρνηση Μπους, που περιγράφει εαυτήν ως υπέρμαχο των δημοκρατικών αξιών ανά τον κόσμο, κρατεί και βασανίζει ανθρώπους σε μυστικές εγκαταστάσεις ή αναθέτει τα βασανιστήρια σε 'υπεργολάβους', χωρίς κατηγορία, δίκη ή πρόσβαση στον έξω κόσμο. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων των ΗΠΑ με βάση το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία. Αυτά τα κρατητήρια, σε συνδυασμό με τα βασανιστήρια, την κράτηση επ' αόριστον και την 'εξαφάνιση' κρατουμένων, δίνουν πρόσθετη ώθηση ώστε το Κογκρέσο να συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή για να διερευνήσει όλες τις όψεις των πολιτικών κράτησης και ανάκρισης των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Δρ. Σουλτς.

Στην έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση της για τη νομική θέση των τριών Υεμενιτών υπηκόων. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διατηρούν κανέναν έλεγχο επάνω τους, πρέπει να το δηλώσουν με σαφήνεια, τονίζοντας ότι δεν συνδέονται όροι των ΗΠΑ με τη μεταβίβασή τους στις αρχές της Υεμένης. Η διεθνής οργάνωση προτρέπει επίσης την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκαλύψει πού βρίσκονται τα κρατητήρια όπου κρατήθηκαν οι τρεις άνδρες, να αποκαλύψει τις ταυτότητες όλων των υπολοίπων που κρατούνται σε αυτά τα μέρη και να προσκαλέσει τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και άλλες ανεξάρτητες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τη Διεθνή Αμνηστία, να έχουν πλήρη και τακτική πρόσβαση στους κρατουμένους. Κάθε μυστική κράτηση χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης την κυβέρνηση της Υεμένης να απαγγείλει αμέσως κατηγορίες στους τρεις άνδρες για γνωστά ποινικά αδικήματα και να τους προαγάγει σε δίκη πλήρως σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα, ή αλλιώς να τους απελευθερώσει χωρίς όρους.

F Το πλήρες κείμενο της έκθεσης στη διεύθυνση http://www.amnestyusa.org/news/document.do?id=ENGAMR511772005

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.