ΝΙΓΗΡΙΑ: ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΝΙΓΗΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3 Νοεμβρίου 2005
«Είναι σαν παράδεισος και κόλαση. Εκείνοι έχουν τα πάντα. Εμείς δεν έχουμε τίποτα… Αν διαμαρτυρηθούμε, στέλνουν στρατό».

Έγκχαρε Γ. Ο. Ότζογκαρ, αρχηγός της κοινότητας Ουγκμπορόντο

«Με διέταξαν να γονατίσω στην παραλία μαζί με μερικούς από τους αρχηγούς και τα χέρια τους ήταν δεμένα πίσω απ' την πλάτη. Έπειτα οι στρατιώτες άρχισαν να τους χτυπούν με μαστίγια και μας διέταξαν να φάμε άμμο».

Κάντμπερι Τζορτζι Ομάιε, Ίγκνο ΚΑ', Αμανυανάμπο (Βασιλιάς) της Οντιόμα

Δέκα χρόνια μετά την εκτέλεση του συγγραφέα και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κεν Σάρο-Ουίουα και οκτώ άλλων ακτιβιστών, νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι λαοί του πετρελαιοπαραγωγού Δέλτα του ποταμού Νίγηρα της Νιγηρίας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τον θάνατο και την ερήμωση στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας.

Έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτει πώς οι πάμφτωχες κοινότητες, που διαμαρτύρονται για τις ενέργειες των εταιρειών ή που υπάρχει η υποψία ότι παρεμποδίζουν την παραγωγή πετρελαίου, κινδυνεύουν να υποστούν συλλογική τιμωρία.

«Αποτελεί προσβολή στη μνήμη του Κεν Σάρο-Ουίουα και των συναγωνιστών του το γεγονός ότι επιτρέπεται ακόμα στους υπαιτίους φόνων, ξυλοδαρμών και βιασμών να διαφεύγουν της δικαιοσύνης. Ο αγώνας τους για οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα συνεχίζει να είναι επίκαιρος όσο ποτέ, τη στιγμή που το 70% των κατοίκων του Δέλτα του Νίγηρα συνεχίζουν να ζουν στην απόλυτη ένδεια παρά την εκρηκτική αύξηση των πετρελαϊκών εσόδων», δήλωσε ο Κολαουόλε Ολανίγιαν, Διευθυντής του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αφρική.

Βασισμένη σε πρόσφατη επίσκεψη ερευνητών της Διεθνούς Αμνηστίας στο Δέλτα του Νίγηρα, η έκθεση με τίτλο «Δέκα χρόνια μετά: η αδικία και η βία στοιχειώνουν το Δέλτα του πετρελαίου» δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν φέτος στον πετρελαϊκό τερματικό σταθμό Εσκράβος και στην κοινότητα Οντιόμα, που βρίσκονται και οι δύο στις παράκτιες περιοχές του Δέλτα του Νίγηρα.

Στις 4 Φεβρουαρίου, στρατιώτες της Μικτής Δύναμης της Νιγηρίας στον πετρελαϊκό τερματικό σταθμό Εσκράβος της Chevron Νιγηρίας πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών από την γειτονική κοινότητα Ουγκμπορόντο. Ένας άνδρας δέχτηκε σφαίρα και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του ενώ 30 άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν, μερικοί από αυτούς σοβαρά από χτυπήματα με υποκοπάνους τουφεκιών και άλλα όπλα. Χρειάστηκαν ώρες για να μεταφερθούν οι τραυματίες σε νοσοκομείο με πλοιάρια. Ούτε η Κυβέρνηση, ούτε η Chhevron Νιγηρίας παρείχαν επαρκή ιατρική μέριμνα ή βοήθεια για τη μεταφορά των τραυματιών, ενώ καμία διεξοδική ή ανεξάρτητη έρευνα δεν έχει διεξαχθεί για το περιστατικό.

Στις 19 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο γυναίκες σύμφωνα με ισχυρισμούς βιάστηκαν, όταν στρατιώτες της Μικτής Δύναμης επέδραμαν εναντίον της κοινότητας Οντιόμα της φυλής ʼιτζο. Η επιδρομή υποτίθεται ότι έγινε για να συλληφθούν μέλη μιας ένοπλης ομάδας επαγρύπνησης, αλλά οι ύποπτοι δεν συνελήφθησαν και περίπου το 80% των σπιτιών καταστράφηκαν. Τον προηγούμενο μήνα, η Shell Νιγηρίας είχε αποσύρει τα σχέδια για έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή αφού, σύμφωνα με αναφορές, νέοι της Οντιόμα είχαν απαιτήσει να σταματήσουν οι εργασίες και η εταιρεία έμαθε ότι η κυριότητα της γης ήταν διαφιλονικούμενη. Δεν έχει γνωστοποιηθεί ανάκριση για την επιδρομή, σε κανέναν δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες και η Οντιόμα είναι πλέον σχεδόν έρημη.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Νιγηρίας να διεξαγάγει διεξοδικές και ανεξάρτητες έρευνες για τους ισχυρισμούς ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν, τραυμάτισαν και βίασαν αμάχους και κατέστρεψαν τα υπάρχοντά τους. Τα πορίσματα πρέπει να δημοσιοποιηθούν και όσοι ευθύνονται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Η διεθνής οργάνωση απαιτεί επίσης η Chevron να αναθέσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας για τον ρόλο της εταιρείας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στον τερματικό σταθμό Εσκράβος στις 4 Φεβρουαρίου και η Shell να ερευνήσει τους ισχυρισμούς για μια συμφωνία για θέματα ασφαλείας μεταξύ ενός υπεργολάβου της Shell Νιγηρίας και μιας εγκληματικής οργάνωσης στην Οντιόμα.

F Η σύνοψη της έκθεσης, με τίτλο “Claiming rights and resources - Injustice, oil and violence in Nigeria”, είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης, με τίτλο Ten years on: injustice and violence haunt the oil Delta είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.