ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Δημοσιεύθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11 Οκτωβρίου 2005
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκαταλείπουν όλο και περισσότερο τις ευθύνες τους να προστατεύουν τους πρόσφυγες, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της «λαθρομετανάστευσης», όπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα κοντά στους ισπανικούς θύλακες στη Βόρεια Αφρική, όπως δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία σε Ανοικτή Επιστολή της προς τη Βρετανική Προεδρία της Ε.Ε.

(Βλ. “EU Member States threatening the integrity of the international refugee protection system - Amnesty International Open Letter to the UK Presidency” στη διεύθυνση http://www.amnesty-eu.org)

Η παγκόσμια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι η κατεύθυνση της πολιτικής της Ε.Ε. είναι εσφαλμένη, αλλά, ακόμη περισσότερο, μεμονωμένες χώρες όπως η Ισπανία είναι ίσως ένοχες παραβίασης των ίδιων των δεσμεύσεών τους προς της Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα.

Στην Ανοικτή Επιστολή της προς τον Βρετανό Υπουργό Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ, η Διεθνής Αμνηστία ζητά ριζική επανεξέταση της πολιτικής της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες, καθώς οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε. ετοιμάζονται να συναντηθούν στο Λουξεμβούργο αύριο για να συζητήσουν τη νέα αντίληψη των «προγραμμάτων περιφερειακής προστασίας» που υποτίθεται ότι θα βελτιώσουν την προστασία των προσφύγων στις χώρες υποδοχής και διέλευσης.

«Αντί να βελτιώσει την προστασία των προσφύγων στον κόσμο, η συνολική κατεύθυνση της πολιτικής της Ε.Ε. φαίνεται να στοχεύει πολύ περισσότερο να κρατήσει τους ανθρώπους εκτός Ε.Ε. πάση θυσία», δήλωσε ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Αντιμέτωπες με μια σειρά συνεχιζόμενων ανθρωπιστικών κρίσεων στο έδαφος της Ε.Ε. -στους ισπανικούς θύλακες στη Βόρεια Αφρική, καθώς και στην Ιταλία και τη Μάλτα- οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ξεκινήσει κοινές ενέργειες για να αντιμετωπίσουν την παράτυπη μετανάστευση. Όμως η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι ελάχιστες συλλογικές προσπάθειες επιδεικνύονται για να διασφαλιστεί συγχρόνως η προστασία των προσφύγων, ενώ οι προτάσεις της Ε.Ε. που έχουν μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί δεν κατορθώνουν να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα αίτια στη ρίζα του προβλήματος.

Η οργάνωση καλεί τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να προβούν σε άμεσες ενέργειες για να θέσουν σε εφαρμογή τέτοια μέτρα προστασίας των προσφύγων, καθώς και επαρκείς μηχανισμούς αλληλεγγύης για να ανακουφίσουν την πίεση που δέχονται η Ισπανία και άλλες χώρες της Ε.Ε., που βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτές τις προκλήσεις.

«Η σημερινή δεινή κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, όπου άνθρωποι που προσπαθούν να πετύχουν είσοδο στο έδαφος της Ε.Ε. αναφέρεται ότι πυροβολούνται και σκοτώνονται, ή ακόμα και εγκαταλείπονται στην έρημο χωρίς τροφή ή νερό, σχετίζεται άμεσα με την πίεση που ασκούν οι χώρες της Ε.Ε. για την ενίσχυση του 'Φρουρίου Ευρώπη'», τόνισε ο Ντικ Όστινγκ.

«Προς μεγάλη τους ντροπή, τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. μεταθέτουν το βάρος της προστασίας των προσφύγων σε άλλες χώρες, οι οποίες είναι ενδεχομένως ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τους ολοένα αυξανόμενους αριθμούς των εκτοπισμένων ανθρώπων. Στη διαδικασία αυτή παραβιάζονται οι διεθνείς δεσμεύσεις για ανθρώπινη μεταχείριση και η αρχή της μη επαναπροώθησης. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι, όχι μόνο ότι υπονομεύεται η αξιοπιστία της ίδιας της Ε.Ε., αλλά και ότι απειλείται η ίδια η ακεραιότητα του διεθνούς συστήματος προστασίας προσφύγων».

Για περισσότερες πληροφορίες, σχολιασμό και συνεντεύξεις:

Ευρωπαϊκό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλες)

Τηλ: 0032 2 5021499

Φαξ: 0032 2 5025686

Email: amnestyintl@aieu.be

Website: http://www.amnesty-eu.org

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.