ΗΠΑ: ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέα μελέτη της Διεθνούς Αμνηστίας: Πιο ευάλωτοι οι έγχρωμοι και οι νέοι
22 Σεπτεμβρίου 2005
«Οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται εδώ για να εξυπηρετήσουν, βρίσκονται εδώ για να εξυπηρετηθούν … κάθε νύχτα με πηγαίνουν σε ένα σοκάκι και μου δίνουν την επιλογή να κάνω σεξ ή να πάω στη φυλακή».

Συνέντευξη της Διεθνούς Αμνηστίας με Ιθαγενή τρανσεξουαλική γυναίκα, Λος Άντζελες

(Νέα Υόρκη) - Στην πληρέστερη μέχρι σήμερα έκθεση του είδους της, η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτει ότι η κακομεταχείριση και η κακοποίηση λεσβιών, ομοφυλοφίλων, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ (ΛΟΑΤ) από αστυνομικούς είναι διαδεδομένες σε ολόκληρες τις ΗΠΑ και ότι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτες, λόγω της απροθυμίας υποβολής καταγγελιών και της ασάφειας, της ελλιπούς επιβολής ή της ανυπαρξίας πολιτικών και διαδικασιών.

«Σε ολόκληρη τη χώρα, οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφισεξουαλικοί και οι τρανσέξουαλ υπομένουν τις αδικίες των διακρίσεων, της παγίδευσης και των λεκτικών ύβρεων, καθώς και βάναυσους ξυλοδαρμούς και σεξουαλικές επιθέσεις στα χέρια εκείνων που έχουν ευθύνη να τους προστατεύουν - των αστυνομικών», δήλωσε ο Δρ. Ουίλιαμ Φ. Σουλτς, Εκτελεστικός Διευθυντής του Τμήματος ΗΠΑ της Διεθνούς Αμνηστίας. «Ορισμένοι, μεταξύ των οποίων οι τρανσέξουαλ, οι έγχρωμοι και οι νέοι, υποφέρουν δυσανάλογα, ιδίως όταν η φτώχεια τούς καθιστά ευάλωτους στην έλλειψη στέγης και την εκμετάλλευση και μειώνει τη δυνατότητά τους να κινητοποιήσουν την κατακραυγή του κόσμου ή τον έλεγχοι των επίσημων αρχών. Είναι κάκιστη η κατάσταση όταν οι αστυνομικοί καταχρώνται την εξουσία τους για να προκαλούν πόνο, αντί να τον αποτρέπουν».

Στην έκθεσή της, έκτασης άνω των 150 σελίδων, με τίτλο «Οχυρωμένη: αστυνομική κακοποίηση και κατάχρηση εξουσίας εναντίον λεσβιών, ομοφυλοφίλων, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ στις Ηνωμένες Πολιτείες», η Διεθνής Αμνηστία εστιάζει σε τέσσερις πόλεις (Σικάγο, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη και Σαν Αντόνιο), εξετάζει τα 50 μεγαλύτερα αστυνομικά τμήματα στη χώρα, περιλαμβανομένης της Ουάσιγκτον, όσον αφορά τις πολιτικές και πρακτικές έναντι των ΛΟΑΤ, και περιλαμβάνει πληροφορίες από εκατοντάδες συνεντεύξεις και μαρτυρίες. Τα πορίσματα της Διεθνούς Αμνηστίας καταδεικνύουν ότι υφίσταται ένα οξυμένο μοτίβο κατάχρησης εξουσίας και κακοποίησης τρανσέξουαλ και όλων των έγχρωμων, νεαρών, μεταναστών, άστεγων και πορνών ΛΟΑΤ από αστυνομικούς. Μερικές φορές, η υπόθεση και μόνο ότι κάποιος είναι γκέι ή λεσβία οδηγεί σε σωματικές ή λεκτικές επιθέσεις.

Η κακομεταχείριση και η κακοποίηση που τεκμηριώνονται στην έκθεση περιλαμβάνουν:

- στοχευμένη και με διακρίσεις επιβολή νόμων σε βάρος των ΛΟΑΤ, περιλαμβανομένων των λεγόμενων κανονισμών περί «ποιότητας ζωής» και ηθών,

- χρήση αρνητικών στερεοτύπων, ιδίως για τις τρανσέξουαλ γυναίκες ως πόρνες,

- απρεπείς σωματικές έρευνες και γύμνωση,

- παράλειψη προστασίας των ΛΟΑΤ στα κρατητήρια,

- απρεπή ανταπόκριση ή παράλειψη ανταπόκρισης σε εγκλήματα μίσους ή σε κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία,

- σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, περιλαμβανομένων βιασμών, και

- σωματική κακοποίηση που ορισμένες φορές ισοδυναμεί με βασανιστήρια και κακομεταχείριση.

Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Νεαροί γκέι και υπέρμαχοι των δικαιωμάτων τους στο Σικάγο μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία για έναν αστυνομικός, ο οποίος, σύμφωνα με έναν άνδρα, «βγάζει το σήμα, το όπλο και τη ζώνη του και μετά σε ξυλοκοπεί, εκτός αν του κάνεις στοματικό σεξ, μετά το οποίο απλούστατα σε αφήνει εκεί».
  • Αστυνομικοί κατηγόρησαν ισπανόφωνη τρανσέξουαλ γυναίκα στο Σαν Αντόνιο για κλοπή. Ένας αστυνομικός αναφέρεται ότι δήλωσε: «Οι άνθρωποι σαν εσένα κάνουν τον κόσμο άσχημο μέρος». Τρεις αστυνομικοί και δύο ντετέκτιβ φέρονται να την περικύκλωσαν, ενώ ένας αστυνομικός την ερευνούσε, εκθέτοντας σε κοινή θέα το εφηβαίο της, τα οπίσθια και το ένα στήθος της. Όπως δήλωσε η ίδια, «Δεν ζήτησα να με ερευνήσει γυναίκα αστυνομικός. Το δοκίμασα άλλη φορά - δεν τους νοιάζει, γι' αυτούς είμαστε όλοι άντρες». Δεν της απαγγέλθηκε κατηγορία για οποιοδήποτε αδίκημα. Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να της δώσουν τους αριθμούς μητρώου τους. Όπως δήλωσε, «Ξέρω να δείχνω σεβασμό στους αστυνομικούς, αλλά έχω κουραστεί με τον τρόπο που μας μεταχειρίζονται».
  • Αστυνομικοί φέρονται να ξυλοκόπησαν, να έδεσαν χειροπόδαρα και να έσυραν στο καυτό πεζοδρόμιο την Κέλι ΜακΆλιστερ, λευκή τρανσέξουαλ γυναίκα, κατά τη σύλληψή της στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Την έβαλαν σε ένα κελί στην Κεντρική Φυλακή της Κομητείας Σακραμέντο με έναν άνδρα κρατούμενο, ο οποίος τη χτύπησε, της προκάλεσε ασφυξία, τη δάγκωσε και τη βίασε. Στον κρατούμενο επιβλήθηκε ποινή μόλις τριών μηνών. Δεν επιβλήθηκαν πειθαρχικές κυρώσεις σε κανέναν αστυνομικό για τα περιστατικά που περιέβαλαν την κράτηση της Κέλι.
  • Δύο έγχρωμες λεσβίες κατήγγειλαν ότι δύο άνδρες στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης τις ακολούθησαν, τις παρενόχλησαν και τις απείλησαν, λέγοντας «Θα σε σκοτώσω, σκύλα. Δεν είσαι άντρας. … Θα σε βάλω στη θέση σου». Οι λεκτικές ύβρεις κλιμακώθηκαν σε σωματική κακοποίηση. Οι δύο γυναίκες κάλεσαν την Άμεση Δράση. Όταν οι αστυνομικοί πληροφορήθηκαν ότι επρόκειτο για ομοφοβικό έγκλημα, αναφέρεται ότι έφυγαν χωρίς να ερευνήσουν περαιτέρω το περιστατικό ή να δεχτούν να παραλάβουν μήνυση, λέγοντας στο πλήρωμα του ασθενοφόρου, που ανταποκρίθηκε στο τηλεφώνημα των γυναικών, να φύγει. Αναφέρεται ότι η μία γυναίκα αιμορραγούσε στο κεφάλι από χτύπημα που δέχτηκε από έναν από τους άνδρες. Η σύντροφός της δήλωσε: «Ήταν γελοίο. Έτρεχε στον δρόμο αιμορραγώντας και κυνηγούσε το ασθενοφόρο».
  • Μία ιθαγενής τρανσέξουαλ γυναίκα ανέφερε ότι δύο αστυνομικοί του Λος Άντζελες της έβαλαν χειροπέδες και την πήγαν σε ένα σοκάκι. Ο ένας αστυνομικός αναφέρεται ότι τη χτύπησε στο πρόσωπο, λέγοντας «γ---νη πουτάνα, γ---νε πούστη», μετά την πέταξε στο πίσω μέρος του περιπολικού, της έσκισε τη μίνι φούστα και το εσώρουχο και τη βίασε, κρατώντας την ακινητοποιημένη και τραβώντας της τα μαλλιά. Ο δεύτερος αστυνομικός φέρεται επίσης να τη βίασε. Σύμφωνα με τη γυναίκα, την πέταξαν στο έδαφος, της είπαν «Να τι σου αξίζει» και την άφησαν εκεί.

Αν και είναι αδύνατον να βρει κανείς ακριβή στατιστικά στοιχεία, η μελέτη της Διεθνούς Αμνηστίας κατέδειξε ότι οι τρανσέξουαλ, ιδίως γυναίκες και νέοι, υποφέρουν δυσανάλογα. Μεγάλο ποσοστό των τρανσέξουαλ αναφέρεται ότι είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, γεγονός που καθιστά την ομάδα αυτή πιο ευάλωτη στην έλλειψη στέγης ή σε καταστάσεις που τους αφήνουν εκτεθειμένους σε αστυνομικό έλεγχο και κακοποίηση. Εν τω μεταξύ, το 72% των αστυνομικών τμημάτων που αποκρίθηκαν στην έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσαν ότι δεν διαθέτουν συγκεκριμένη πολιτική όσον αφορά την αλληλεπίδραση με τους τρανσέξουαλ.

Η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτισε την πρωτοβουλία μερικών αστυνομικών τμημάτων να βελτιώσουν τις πρακτικές τους. Ο Σταθμός Δυτικού Χόλιγουντ του Αστυνομικού Τμήματος Λος Άντζελες διαθέτει Επιτροπή Διάσκεψης Γκέι και Λεσβιών, η οποία είναι ανοικτή στο κοινό και επιτρέπει στους αστυνομικούς να διατηρούν επαφή με τα μελήματα της κοινότητας. Ο Δήμος Δυτικού Χόλιγουντ ίδρυσε επίσης Ειδική Μονάδα Τρανσέξουαλ, που ασχολείται με ζητήματα αστυνόμευσης. Στην Ουάσιγκτον, τη Μονάδα Διασύνδεσης με Γκέι και Λεσβίες (GLLU) στελεχώνουν τέσσερις αστυνομικοί πλήρους απασχόλησης και δέκα εθελοντές και ο επικεφαλής της μονάδας, Αρχιφύλακας Μπρετ Πάρσον, αναφέρεται απ' ευθείας στον αστυνομικό διοικητή. Η GLLU εμπλέκεται επίσης σε προσπάθειες εκπαίδευσης στο εσωτερικό του αστυνομικού τμήματος.

Εντούτοις, η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταδεικνύει ότι, παρά τις πρωτοβουλίες όπως αυτές, τα αστυνομικά τμήματα σε ολόκληρες τις ΗΠΑ χρειάζεται να κάνουν περισσότερα βήματα για να προστατεύσουν τους ΛΟΑΤ - γεγονός που αντικατοπτρίστηκε στις απαντήσεις στην έρευνα της Διεθνούς Αμνηστία για τις πολιτικές και πρακτικές της αστυνομίας αναφορικά με τους ΛΟΑΤ. Από τα 29 τμήματα που αποκρίθηκαν στην έρευνα, μόλις το 31% δίνουν οδηγίες στους αστυνομικούς τους για το πώς να διενεργούν πλήρη σωματικό έλεγχο τρανσέξουαλ ατόμου. Τα δύο τρίτα (66%) των αστυνομικών τμημάτων ανέφεραν ότι παρέχουν εκπαίδευση για τα εγκλήματα μίσους κατά ατόμων ΛΟΑΤ. Αν και τα περισσότερα τμήματα (86%) παρέχουν εκπαίδευση όσον αφορά τις σεξουαλικές επιθέσεις, περίπου τα μισά (52%) δεν περιλαμβάνουν ζητήματα που αφορούν ειδικά τους ΛΟΑΤ.

«Οι αστυνομικοί προσλαμβάνονται για να προστατεύουν και να υπηρετούν όλες τις κοινότητες της περιοχής τους, όχι μόνο εκείνες που θεωρούν άξιες», δήλωσε ο Μάικλ Χέφλιν, Διευθυντής του προγράμματος OUTfront του Τμήματος ΗΠΑ της Διεθνούς Αμνηστίας, το οποίο εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. «Κάθε ανθρώπινο ον, χωρίς εξαίρεση, έχει το δικαίωμα να ζει ελεύθερο από διακρίσεις και κακοποίηση, όμως οι ΛΟΑΤ σε ολόκληρες τις ΗΠΑ φοβούνται να καταγγείλουν τα εγκλήματα μίσους ή άλλες καταπατήσεις στους αστυνομικούς, που μερικές φορές αποδεικνύεται ότι οι ίδιοι είναι οι εγκληματίες. Αν δεν μπορούμε να βασιστούμε στα σώματα επιβολής του νόμου ώστε να δώσουν το παράδειγμα, τα εγκλήματα μίσους και οι διακρίσεις θα δυνεχίσουν να ανθούν σε μια χώρα που, κατά τα άλλα, έχει σημειώσει σχετική πρόοδο στη μάχη για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ».

Το διεθνές δίκαιο εγγυάται στον καθένα, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή έμφυλης ταυτότητας ή έκφρασης, την πληρέστερη απόλαυση των αστικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών του δικαιωμάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέχουν στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR), την κύρια διεθνή συνθήκη που διατυπώνει θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ελευθερία από αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση και από βασανιστήρια και σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση, καθώς και στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και στη Σύμβαση για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων.

Πληροφορίες: Τμήμα ΗΠΑ Διεθνούς Αμνηστίας, Wende Gozan, τηλ. 001 212 633-4247 ή Ben Somberg, τηλ. 001 212 633-4268.

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης είναι διαθέσιμο εδώ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.