ΚΙΝΑ: ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Αυγούστου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
5 Αυγούστου 2005
«Ο Ολυμπισμός επιδιώκει να δημιουργήσει έναν τρόπο ζωής βασισμένο στη χαρά της προσπάθειας, στο παιδευτικό παράδειγμα του καλού παραδείγματος και στον σεβασμό για τις οικουμενικές ηθικές αρχές»

Ολυμπιακός Καταστατικός Χάρτης, Θεμελιώδεις αρχές, παράγραφος 2

Σε τρία χρόνια από τώρα, στις 8 Αυγούστου 2005, θα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο. Σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις κινεζικές αρχές να τηρήσουν την υπόσχεσή τους να βελτιώσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα τους εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2008.

«Είναι η τέλεια ευκαιρία για να δείξει η Κίνα στον κόσμο ότι νοιάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Δυστυχώς, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, συνεχίζονται στην Κίνα οι σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) μπορεί να έχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βιώνουν Κινέζοι πολίτες σε σχέση με τις προετοιμασίες της Κίνας για τους Αγώνες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η φυλάκιση ατόμων που έχουν στείλει ανοικτές επιστολές στη ΔΟΕ ζητώντας βελτιώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, οι χιλιάδες κάτοικοι του Πεκίνου που εκδιώχθηκαν διά της βίας, πολλοί παράνομα, από τις κατοικίες τους για τις προετοιμασίες της πόλης για τους Αγώνες, και η εντεταμένη καταστολή ομάδων, που οι αρχές φοβούνται ότι μπορούν να φέρουν το έθνος σε αμηχανία κατά τη διάρκεια των Αγώνων, για να κατονομάσουμε μόνο μερικές από τις παραβιάσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία δίνει σήμερα στη δημοσιότητα κατάλογο ανησυχιών που σχετίζονται με το ιστορικό της Κίνας στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και ένα σύνολο ρεαλιστικών, πρακτικών βημάτων που χρειάζεται πλέον να γίνουν. Τα μέτρα που προτείνονται θα φέρουν την κυβερνητική πρακτική πιο κοντά στα διεθνή θεσμικά κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στα ιδανικά του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη. Η εφαρμογή τους από τις κινεζικές αρχές είναι ρεαλιστική μέσα στα τρία χρόνια που υπολείπονται πριν την έναρξη των Αγώνων.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κινεζικές αρχές:

- Να καταργήσουν τη θανατική ποινή,

- Να αναμορφώσουν επειγόντως το δικαστικό σύστημα,

- Να επιτρέψουν στους πολίτες πλήρη ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι,

- Να αφήσουν ελεύθερους όλους τους κρατουμένους συνείδησης και όσους έχουν φυλακιστεί επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης, είτε στο Διαδίκτυο, είτε σε άλλα μέσα ενημέρωσης,

- Να απονείμουν δικαιοσύνη στα θύματα της καταστολής της πλατείας Τιενανμέν του 1989,

- Να θέσουν τέρμα στις αναγκαστικές εξώσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να έχει ευρύτερες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, αλλά θα παρακολουθεί στενά την πρόοδο της Κίνας σε αυτούς τους συγκεκριμένους τομείς, δεδομένης της άμεσης σύνδεσής τους με τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Η Διεθνής Αμνηστία θα παρακολουθεί και θα εκθέτει την πρόοδο της Κίνας σε αυτούς τους τομείς κατά την επόμενη τριετία», επισήμανε ο κ. Κουβαράς.

«Θα παροτρύνουμε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το ευρύτερο κίνημα του Ολυμπισμού να συνεργαστούν με τα μέλη μας σε όλον τον κόσμο και σε αλληλεγγύη με τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Κίνας, για να πιέσουν για χειροπιαστές και θετικές μεταρρυθμίσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα πριν τον Αύγουστο του 2008», κατέληξε ο κ. Κουβαράς.

Γενικές πληροφορίες

Τον Απρίλιο 2001, ο Λιου Τζινγκμίν, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2008, δήλωσε: «επιτρέποντας στο Πεκίνο να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα βοηθήσετε στην ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο Λιου Τσι, δήμαρχος του Πεκίνου, υποσχέθηκε και αυτός ότι με τη φιλοξενία των Αγώνων θα προχωρήσουν εμπρός η κοινωνική πρόοδος και η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, όπως και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Αξιωματούχοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) έχουν επίσης καταστήσει σαφή την προσδοκία ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα πρέπει να βελτιωθούν ως αποτέλεσμα της επιλογής του Πεκίνου για τη φιλοξενία των Αγώνων.

F Το πλήρες κείμενο των συστάσεων της Διεθνούς Αμνηστίας προς την κινεζική κυβέρνηση στη διεύθυνση: http://www.web.amnesty.org/library/index/engasa170212005

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.