ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
7 Ιουλίου 2005
Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει με τους εντονότερους δυνατούς όρους τις πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε ανεπιβεβαίωτο αριθμό ανθρώπων και τραυμάτισαν σοβαρά πολλούς άλλους στο Λονδίνο σήμερα. Αναφέρθηκαν εκρήξεις σε έξι σταθμούς του μετρό και σε ένα λεωφορείο.

«Οι σκέψεις και η συμπόνια μας στρέφονται πρώτα και κύρια σε εκείνους, που σήμερα το πρωί έγιναν θύματα βίας χωρίς νόημα», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Αυτή τη στιγμή, περισσότερο παρά ποτέ, πρέπει να ξεπεράσουμε με την ελπίδα τον φόβο, με τη δράση την αδράνεια, με την αλληλεγγύη την αδιαφορία. Είναι κοινό μας χαρακτηριστικό ότι είμαστε όλοι ευάλωτοι και αυτό μας κάνει όλους μέρος αυτής της τραγωδίας. Όμως η κοινή μας ανθρωπιά και η πίστη μας στα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να μετατρέψουν το αίσθημα του φόβου σε αλληλεγγύη και δράση».

Οι εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων δεν μπορούν ποτέ να δικαιολογηθούν. Όταν μπαίνουν στο στόχαστρο επιβάτες των μέσων μεταφοράς, που πηγαίνουν στις καθημερινές τους δουλειές, αυτό δείχνει πλήρη περιφρόνηση για τις πιο θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπιάς. Στον βαθμό που αυτές οι επιθέσεις αποτελούν μέρος εκτεταμένης επίθεσης εναντίον του αμάχου πληθυσμού της Βρετανίας για την προώθηση της πολιτικής κάποιας οργάνωσης, συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Οι επιθέσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν. Οι υπαίτιοι πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη σε δίκες που να ανταποκρίνονται στα διεθνή θεσμικά κείμενα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.