ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΝΓΚΟ: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΛΩΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΦΟΝΟΥΣ, ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
5 Ιουλίου 2005
Μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών από τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη εισρέουν στη μαστιζόμενη από συγκρούσεις περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι χρησιμοποιούνται σε κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι αποστολές οπλισμού προς τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) συνεχίζονται, παρά την ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε το 2002 και παρά το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.

Σε λεπτομερή μελέτη της, η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτει τον ρόλο που διαδραματίζουν έμποροι όπλων, μεσίτες και μεταφορείς από πολλές χώρες, όπως η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κροατία, η Νότια Αφρική, η Ρωσία, η Σερβία και η Τσεχία. Η μελέτη ακολουθεί τα ίχνη της παροχής όπλων και πυρομαχικών στις κυβερνήσεις της ΛΔΚ, της Ρουάντα και της Ουγκάντα και τη μετέπειτα διανομή τους σε ένοπλες ομάδες και πολιτοφυλακές στην ανατολική ΛΔΚ, που έχουν αναμιχθεί σε ωμότητες που συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στα επτά χρόνια των συγκρούσεων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ένοπλοι άνδρες συνεχίζουν να βιάζουν, να λεηλατούν και να σκοτώνουν αμάχους, την ώρα που συνεχίζονται οι παραδόσεις φορτίων οπλισμού. Αν η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και τα γειτονικά κράτη δεν σταματήσουν αυτή τη διασπορά των όπλων, η εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία θα καταρρεύσει με καταστροφικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στη νέα έκθεση, με τίτλο «Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Εξοπλίζοντας τις ανατολικές επαρχίες», τεκμηριώνονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι, καθ' όλη την ειρηνευτική διαδικασία στη ΛΔΚ, παρέχεται σε ένοπλες ομάδες και πολιτοφυλακές στην ανατολική ΛΔΚ στρατιωτική βοήθεια από πράκτορες που σχετίζονται με τις κυβερνήσεις της Ρουάντα, της Ουγκάντα και της ΛΔΚ. Στην έκθεση παρέχονται επίσης στοιχεία για τον συνεχιζόμενο ρόλο του ρώσου λαθρεμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ και των στενών συνεργατών του, χρησιμοποιώντας ντόπιους πράκτορες, που όπλισαν μυστικά όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στη σύγκρουση της ΛΔΚ.

ʼλλη στρατιωτική βοήθεια και μεταβιβάσεις όπλων που τεκμηριώνονται στην έκθεση περιλαμβάνουν:

Ρουάντα

Μέχρι και 400 τόνοι πυρομαχικών για Καλάσνικοφ, κυρίως πλεονάσματα, στάλθηκαν από την Αλβανία και τη Σερβία στη Ρουάντα με την ανάμιξη εταιριών του Ισραήλ, της Ρουάντα, της Νότιας Αφρικής και της Βρετανίας μεταξύ του 2002 και των μέσων του 2003, ενώ ακολούθησαν και άλλες πτήσεις από την ανατολική Ευρώπη στα μέσα του 2004.

ʼλλη μία παραγγελία για 130 τόνους πλεοναζόντων όπλων και πυρομαχικών από τη Βοσνία εγκρίθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2004 παράλληλα με νέες συμφωνίες στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ για τη Ρουάντα.

Συνεχής στρατιωτική υποστήριξη της Ρουάντα προς ένοπλες ομάδες στη ΛΔΚ, ιδίως την ομάδα RCD-Goma, που συνδέονται με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας.

ΛΔΚ

Υπάρχουν συμφωνίες ανταλλαγής όπλων με διαμάντια, στις οποίες εμπλέκεται η κυβέρνηση της ΛΔΚ και εταιρίες στην Τσεχία, το Ισραήλ και την Ουκρανία.

Στοιχεία το 2004 για δίκτυο λαθρεμπορίου όπλων που συνδέει τη ΛΔΚ και τη Λιβερία και στο οποίο εμπλέκονται διεθνείς μεταφορικές εταιρίες.

Μεταβίβαση περισσότερων από 200 τόνων όπλων σε φιλοκυβερνητική ένοπλη ομάδα στο βόρειο Κίβου (ΛΔΚ) από τοπική εταιρία με χρήση αεροσκαφών νοτιοαφρικανικής εταιρίας που εφοδίαζε τις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών το 2003.

Ουγκάντα

Η κυβέρνηση της Ουγκάντα παρέλειψε να αναφέρει στα Η.Ε. εισαγωγές όπλων και πυρομαχικών από την Κροατία και τη Σλοβακία, αξίας άνω του 1 εκατομμυρίων δολαρίων το 2002.

Δωρεές στρατιωτικών οχημάτων από την Κίνα το 2002 και απόπειρες της κυβέρνησης της Ουγκάντα να εισαγάγει και άλλα όπλα από το Ισραήλ το 2003.

Στοιχεία ότι οι στρατιωτικές αρχές της Ουγκάντα επανειλημμένα προμήθευσαν όπλα, πυρομαχικά και στρατιωτική υποστήριξη σε ένοπλες αντικυβερνητικές ομάδες στην ανατολική ΛΔΚ το 2003 και το 2004, ιδίως σε ομάδες που ελέγχουν τις περιοχές εξόρυξης χρυσού της ΛΔΚ και τις εμπορικές διαδρομές.

«Οι διεθνείς εισροές οπλισμού στην περιοχή έχουν διοχετευτεί από ισχυρούς πράκτορες, με στενές σχέσεις με τις κυβερνήσεις της ΛΔΚ, της Ρουάντα και της Ουγκάντα, σε διάφορες ένοπλες ομάδες και πολιτοφυλακές στην ανατολική ΛΔΚ, οι οποίες λειτουργούν ληστρικά και επιδεικνύουν ελάχιστο ή καθόλου σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε ο κ. Κουβαράς.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ανανεώσει και να ενισχύσει το εμπάργκο των Η.Ε. στις εξαγωγές όπλων προς τη ΛΔΚ και να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς ή εμπάργκο σε οποιοδήποτε κράτος διαπιστώνεται ότι εξάγει όπλα σε ένοπλες ομάδες ή πολιτοφυλακές στη ΛΔΚ. Το Συμβούλιο πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα αεροδρόμια στην ανατολική ΛΔΚ επιτηρούνται από εξειδικευμένους επιθεωρητές των Η.Ε. σε 24ωρη βάση και ότι όλα τα αεροσκάφη που διαπιστώνεται ότι μεταφέρουν παράνομα φορτία όπλων θα καθηλώνονται στο έδαφος.

Η οργάνωση καλεί επίσης όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι οι παραβιάσεις των εμπάργκο όπλων των Η.Ε. θα θεωρούνται σοβαρό ποινικό αδίκημα και να διερευνήσουν όλες τις αξιόπιστες αναφορές για παράνομες μεταβιβάσεις όπλων. Τα κράτη-προμηθευτές που κατονομάζονται στην έκθεση πρέπει να διερευνήσουν κατά πόσον παραβιάστηκαν οποιοιδήποτε νόμοι και κατά πόσον τα συστήματα που διαθέτουν για τις εξαγωγές όπλων είναι επαρκώς αυστηρά και συμβατά με το διεθνές δίκαιο.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί για σύναψη Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων για να ελέγχεται αυστηρά η μεταβίβαση όλων των συμβατικών όπλων και να αποτρέπεται η χρήση τους για κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

F Το πλήρες κείμενο της έκθεσης στη διεύθυνση: http://www.web.amnesty.org/library/index/engafr620062005

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.