Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟΝ "ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"

Δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουνίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
26 Ιουνίου 2005
Την Παγκόσμια Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων, 26 Ιουνίου, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι εντείνει τη δράση της κατά των βασανιστηρίων και των άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης αρχίζοντας εκστρατεία κατά των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Ήδη η Διεθνής Αμνηστία έχει αγωνιστεί:

- Για έναν 19χρονο Ουζμπέκο που αντιμετωπίζει εκτέλεση, παρά τις ισχυρές ενδείξεις ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια για να ομολογήσει ότι διέπραξε φόνο.

- Για τη νύφη, τον γαμπρό και τους 200 καλεσμένους της γαμήλιας δεξίωσης, που ανήκουν σε απαγορευμένη εκκλησία της Χριστιανικής μειονότητας στην Ερυθραία. Όλοι τους τέθηκαν υπό κράτηση και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να υποβληθούν σε βασανιστήρια για να εξαναγκαστούν να αποκηρύξουν την πίστη τους.

- Και για έναν εξέχοντα Κούρδο ιμάμη στη Συρία, που φαίνεται ότι βασανίστηκε μέχρι θανάτου.

«Τα βασανιστήρια είναι η υπέρτατη εξαχρείωση της ανθρώπινης φύσης», δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. «Οι απόπειρες δικαιολόγησης και χρήσης σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης στον 'πόλεμο κατά της τρομοκρατίας' απειλούν την παγκόσμια απαγόρευση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης. Τα παραδοσιακά 'κράτη βασανιστηρίων' βρίσκουν ανακούφιση στις πράξεις και τις ρητορείες των πρώην επικριτών τους. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση, αν πρόκειται να εδραιώσουμε ξανά την παγκόσμια απαγόρευση αυτών των πρακτικών».

Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τις κυβερνήσεις και τις οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να αξιοποιήσουν αυτήν την ημέρα για να θέσουν τέρμα μια για πάντα στα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση. Η οργάνωση καλεί τις ΗΠΑ να ανοίξουν τον δρόμο, θεσπίζοντας πλήρη ανεξάρτητη έρευνα για τις πολιτικές και πρακτικές κράτησης και ανάκρισης των ΗΠΑ ανά τον κόσμο.

Τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας παγκοσμίως τιμούν την 26η Ιουνίου με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων γράφοντας επιστολές στον Πρόεδρο Μπους και τις πρεσβείες των ΗΠΑ, καταγράφοντας δηλώσεις κατά των βασανιστηρίων, πραγματοποιώντας ολονυκτίες και συλλέγοντας υπογραφές σε σειρά εκδηλώσεων. Στην Ελλάδα συλλέγουν υπογραφές στο φεστιβάλ Rockwave και η συλλογή υπογραφών θα συνεχιστεί τις προσεχείς ημέρες στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.

- Για περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.amnesty.org/stoptorture.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.